Rüzgarla Beslenen Kumsal Canavarları

Strandbeest

1990 yılından beri sarı plastik borularla, kendi deyimiyle, yeni yaşam formları yaratan Hollandalı bir sanatçı/mucit: Theo Jansen.

Bu yeni yaşamı, Hollanda’daki elektrik sistemlerinin alt yapısında kullanılan hafif ve ucuz bir malzemeyle, PVC borularıyla yarattığı iskeletlere rüzgâr gücüyle hareket kazandırarak oluşturan Jansen; sanat, bilim ve estetiği harmanlayarak geliştirdiği bu iskeletlere “Kumsal Canavarları” (Strandbeest) adını vermiş. Canavar kelimesi sizi korkutmasın, bu canavarlar sadece rüzgârla besleniyorlar.

Yıllar içinde fikirlerini iyice geliştiren Jansen, “canavarlarını” fırtına, deniz gibi doğa ögelerine dayanıklı hale getirdi. Öyle ki kumsallara, kırlara bıraktığı canavarlar kendi başlarına “hayatlarına” devam edebiliyorlar. Jansen’in bu mekanik harikaları NASA’nın da dikkatini çekti. Uzay araştırmaları için Venüs gezegenine bir uzay aracı tasarımı üzerine çalışmalarını sürdüren NASA, Theo Jansen ile görüşerek bu mühendisliği ne şekilde kullanabileceklerini danıştı. Jansen, Venüs gezegeninin sıcak ve taşlı zemininde hareket edebilecek tırtıl formunda bir “canavar” önerisiyle NASA’nın talebine cevap verdi.

Jansen’in rüzgârla beslenen mekanik canavarları uzaya gider mi meçhul, ama fikirlerinin uzay araştırmalarına yön vereceği şüphesiz bir gerçek.