Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılına Yakışan “Geleceğin Fabrikası”

Yeniköy Fabrikası

Gelecek vizyonumuz doğrultusunda sürdürülebilir, dijital ve verimli çözümlerle yeniden tasarladığımız Yeniköy fabrikamız açıldı!

“Geleceğin Fabrikası” olarak adlandırdığımız Yeniköy Fabrikası, otomotiv endüstrisinin elektrikli dönüşüm sürecinde önemli bir konumda olacak. Bu fabrika, küresel arenadaki mühendislik ve üretim gücümüzü daha da yükselterek Avrupa'nın ticari araç ihtiyacına cevap verme kararlılığımızı ortaya koyuyor.

Kocaeli Fabrikamız, yıllardır Avrupa'nın en çok satan ticari aracı olan Transit ailesinin tek üretim merkezi ve Transit Custom’ın dünyadaki tek üreticisi konumunda. Yeniköy Fabrikası, yeni nesil Transit ve Tourneo Custom'ın yanı sıra, tamamen elektrikli versiyonlarını da üretecek. Ayrıca, Ford ve Volkswagen ortaklığına ait yeni nesil 1 tonluk Volkswagen ticari araçları da bu fabrikada hayat bulacak.

2025 yılında 405.000 adede ulaşacak kapasitesiyle Yeniköy Fabrikası, Türkiye'nin otomotiv sektöründeki gücünü artıracak ve ülkemizi uluslararası ticarette daha rekabetçi bir konuma getirecektir.

Türkiye'de ve Ford dünyasında ilk defa uygulanan verimlilik çözümleri

Yeniköy Fabrikası, sadece üretim kapasitesiyle değil, aynı zamanda çevre dostu ve enerji verimliliği yüksek uygulamalarıyla da öne çıkıyor. “Gelecek Şimdi” vizyonumuzla otomotiv ekosistemini dönüştürmek için uzun dönem sürdürülebilirlik hedeflerini belirliyor ve adım adım karbon nötr olma yolunda ilerliyoruz. Yeniköy Fabrikamızda devreye aldığımız yenilikçi, çevre dostu ve enerji verimliliği yüksek uygulamalarımızla fark yaratıyoruz. Türkiye otomotiv sektöründe bir ilki temsil eden "Fotovoltaik Cam Duvar" ve "Güneş Takip Sistemleri" gibi yenilikçi çözümlerle, fabrikanın enerji verimliliğini artırıyoruz.

Üretimin geleceğini temsil eden son teknolojiler

Üretimin geleceğini temsil eden son teknolojilere odaklanarak, Kocaeli’ndeki akıllı fabrika uygulamaları ile 2019’da Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) Öncü Fabrika Ağı’na (Global Lighthouse Network) giren Türkiye’deki ilk ve dünyadaki dört otomotiv üreticisinden biri olarak, akıllı fabrika olarak adlandırdığımız ‘Endüstri 4.0’ çalışmalarını Yeniköy ile bir üst seviyeye taşıyoruz.

Anlık veri ve yapay zekâ ile uçtan uca yönetilen Yeniköy, yüksek otomasyon seviyesiyle de dikkat çekiyor. Gelişmiş robotik, yapay zeka ve dijital ikizlerle desteklenen operasyonlar, üretim süreçlerini optimize etmek ve hızlandırmak için entegre bir yaklaşım sunuyor.

Yeniköy, içerdiği birçok yeni nesil teknolojinin yanı sıra akılcı çözümleriyle de öne çıkıyor. Ford Otosan mühendisleri tarafından sıfırdan tasarlanıp hayata geçirilen çok katlı mimariye sahip kaynak ve montaj atölyeleri ile üretim hatlarının verimini artırıyoruz. Bu yenilikçi mimari, ekipler arası iş birliğini artırırken farklı iş istasyonları arasında bölünmeyi azaltıyor. Ayrıca, montaj hatlarında havalı presleme ekipmanı yerine kablosuz ve şarj edilebilir matkaplar kullanarak ‘sessiz fabrika’ konseptine ulaşıyoruz.

Otomotiv ekosisteminin geleceğine açılan bir kapı

Yeniköy Fabrikası, Cumhuriyetimizin 100. yılında attığımız önemli bir adımı temsil ediyor. Bu "Geleceğin Fabrikası," inovasyon, sürdürülebilirlik ve ilerlemenin simgesi olarak, Türkiye'nin otomotiv ekosistemine yepyeni bir boyut kazandırıyor. "Gelecek Şimdi" vizyonumuzla sadece otomotiv endüstrisini değil, aynı zamanda çevremizi ve toplumu da dönüştürmeye kararlıyız.

Bu, 2021’de duyurduğumuz ve Türk özel sektörü tarihindeki en büyük yatırımlardan biri olan 2 milyar avroluk projemizin bir parçası. Yeniköy Fabrikası’nın açılışı; teknolojik ve sürdürülebilir ilerlemeye yapacağı katkılarla Türkiye'nin otomotiv yan sanayisinin küresel rekabetçiliğini artıracak.