2022 Sürdürülebilirlik Raporumuz Yayında

2022 Sürdürülebilirlik Raporu

Çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarda daha fazla fayda yaratmak için ortaya koyduğumuz ve 2022 boyunca sürdürülebilir büyüme performansımızı değerlendirdiğimiz 2022 Sürdürülebilirlik Raporunu sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Geçtiğimiz yıl bizler için gelecek hedeflerimize bir adım daha yaklaştığımız oldukça verimli bir yıl oldu. Hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadığımız uzun dönem sürdürülebilirlik stratejimiz ''Gelecek Şimdi'' vizyonumuzla çalışanlarımızı, tedarikçilerimizi, bayi ağımızı ve iş ortaklarımızı sürdürülebilirlik çalışmalarımıza dahil ederek tüm ekosistemde dönüşümün öncüsü olma yolunda güçlü, kapsamlı ve kararlı adımlarla ilerledik.

Yakın gelecekte satacağımız araçlarda sıfır emisyon; tesislerde, tedarikçilerde ve lojistik hizmetlerinde ise karbon nötr olma hedefi doğrultusunda 2021 yılında gerçekleştirdiğimiz 20,5 milyar TL'lik yatırımla elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araçlar ve batarya montaj tesisi projelerimizi hayata geçirmeye başladık. Türkiye’deki tüm üretim tesislerimizde ve Ar-Ge merkezimizde, 2030’da karbon nötr olma amacımızla, Bilim Temelli Hedefler Girişimi'ne (Science Based Targets Initiative) emisyon azaltma taahhüdünde bulunduk. Ayrıca, iklim değişikliği skorumuzu B'den A-'ye yükselterek Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project- CDP) kapsamında da başarılı bir performans sergiledik. 

2022 yılında 1.034.753,44 GJ yenilenebilir elektrik enerjisi satın alımı ile 124.534,266 ton karbondioksit salımının önüne geçtik. Gölcük, Yeniköy, Eskişehir ve Sancaktepe yerleşkelerimizde kullanılan enerjinin tamamının %100 yenilenebilir kaynaklardan tedarik edildiğini uluslararası geçerliliği olan I-REC sertifikaları ile belgeledik.

Bunların yanı sıra, 2022’de, CDP Tedarikçi İlişkileri Derecelendirmesi'nde A notuna yükselerek lider konumuna ulaşmanın gururunu da yaşadık. Tüm tedarik zincirinde karbon nötr olmak için çalışmalarımızı sürdürürken bir yandan da bayilerimizin de karbon ayak izini azaltma amacıyla fiziksel dönüşüm sürecini başlattık. 

Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde 3. kez yer aldık 

Sürdürülebilirlik çatısı altında yalnızca çevre için değil insanlık için yaptığımız çalışmalar da büyük önem arz ediyor. 2022’de çeşitlilik ve kapsayıcılık, cinsiyet eşitliği ve kadın istihdamı konularında önemli ilerlemeler kaydederek Refinitiv'in Küresel Çeşitlilik ve Kapsayıcılık Endeksi'nde A derecesiyle ilk 100 şirketten biri olduk.

Aynı zamanda, kadın çalışan oranını 2022'de %20'ye yükselterek Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde üçüncü kez yer alma başarısını gösterdik. 2026 yılına kadar topluma yönelik STEM alanında yapacağımız farkındalık, eğitim ve finansal destek projeleriyle 100 bin kadına ulaşmayı ve teknoloji ve inovasyon alanında şirket içerisinde çalışan kadın oranını %30'a yükseltmeyi hedeflerken, tüm bayi ağında ise mevcut sayının 2 katına çıkarmayı hedefliyoruz.

Sürdürülebilirlik stratejisinde toplumsal fayda ve inovasyon gücü

Ayrıca, otomotiv endüstrisi ve mobilite dünyasının geleceğini şekillendirecek girişimleri desteklemek amacıyla kurduğumu kurumsal sermaye şirketi Driventure ile yeni nesil teknoloji ve uygulamaları keşfetmeyi 2022 yılında da sürdürdük. Otomotiv sektörünün dönüşümünde rol oynayacak inovatif fikirleri destekleyen Driventure; toplam 571 startup ile temas kurdu ve 16 startup ile iş birliği yaptı.

Kısacası, 2022 bizim için hedeflerimiz doğrultusunda ilerlediğimiz verimli bir yıl oldu. Tüm bunları ve daha fazlasını şeffaf bir şekilde ele aldığımız 2022 sürdürülebilirlik raporumuza buradan ulaşabilirsiniz.