Sopranolardan Esinlendik, Henry Ford Teknoloji Ödülü’nü Kazandık!

lasersonix

Ford Otosan olarak imza attığımız “LaserSonix Q” projemiz ile Henry Ford Teknoloji Ödülü’nü (HFTA) kazanmanın mutluluğunu yaşıyoruz. 

Sopranolar seslerini belirli bir oktava çıkardıklarında  bir bardağı çatlatabilirler. Mühendislerimizin sopranolardan esinlenerek geliştirdiği ses dalgalarını kullanarak parçalarda hata olup olmadığını tespit eden “LaserSonix Q”  kurum içi girişimcilik projesi ile ABD’nin en prestijli teknoloji ödüllerinden Henry Ford Teknoloji Ödülü’nün (HFTA) sahibi olduk. 

“LaserSonix Q” Ne İşe Yarıyor?

Patentli teknolojimiz “LaserSonix Q”, üretim parçalarını yalnızca bir saniye süren bir ölçüm ile sorunsuz ve hurda olarak ayırabiliyor. Böylece üretim süreçlerimizi mükemmelleştirmemize katkı sağlıyor. “LaserSonix Q“ ile üretim parçaları özel bir akustik sinyal ile temassız olarak titreşime tabi tutuluyor, bir lazer ile bu titreşim seviyesi yine temassız olarak ölçülüyor. Üretim parçalarına ait titreşim özellikleri analiz edilerek, hatalı parçalar üretim esnasında gerçek zamanlı olarak hızlı bir şekilde tespit edilebiliyor. Proje, operatöre bağımlı süreçleri ortadan kaldırmanın yanı sıra, hurda azaltımı ile çevresel fayda sağlıyor. Gölcük ve Eskişehir fabrikalarımızda kullanılan bu özel teknoloji, Ford Motor Company’nin ABD’deki Dearborn Fabrikası ile de paylaşıldı. 

Sektördeki En Büyük Ar-Ge Organizasyonu ile Çalışmalarımız Sürüyor! 

1961 yılından bu yana Ar-Ge çalışmalarımızı kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Teknolojik dönüşümle birlikte geleneksel otomotiv ürün ve hizmetlerine ek olarak, yakıt optimizasyonu, CO2 salımlarının azaltılması, bağlantılı ve otonom araçların geliştirilmesi, elektrikli araçların üretimi, elektrifikasyon ve hafif araç teknolojilerinin geliştirilmesi alanlarında Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Ürün, süreç ve iş modellerinde yenilikçiliği benimsiyoruz ve sadece geleneksel bir araç üreticisi olarak değil, hizmet üretip sektöre yön veren duruşumuzu da sürdürüyoruz. 

Henry Ford Teknoloji Ödülü (HFTA), Ford çalışanlarının teknik başarılarının global çapta tanınmasına öncülük ediyor. Araştırma, metodoloji, ürün geliştirme, iş süreci ve üretim dahil birçok süreci kapsayan değerlendirmelere odaklanıyor.