“Trail of Us” Avrupa Yollarında!

Trail of Us

Geçtiğimiz ay sizleri “Trail of Us”, yani Burçin ve Erdi’yle tanıştırmış, Ford Transit’ten oluşturdukları Mars adlı karavanlarıyla hepimizin aklının ucundan geçen bir hayali gerçekleştirmeye yakın olduklarından bahsetmiştik. Onlar kendi hayallerini gerçekleştirmek için en somut adımı attılar ve şu an Avrupa yollarındalar. Gelin bakalım bu süreçte neler görmüşler, neler yaşamışlar…

Yazı ve Fotoğraflar: Trail of Us, Burçin & Erdi Vahid

Dünya Turu hayallerimize, 2 ay sürecek Avrupa rotamızla başlıyoruz! 2 buçuk ay süren Türkiye (Ege ve Güney kıyıları) rotamızdan farklı olarak bu sefer yurt dışı için bazı hazırlıklar yapmamız gerekiyor. Bunlardan ilki ve belki de en önemlisi, aracımızı yurt dışına hazırlamak ve planladığımız yaklaşık 20 bin kilometrenin sorunsuzca üstesinden gelebilmek için gereken önemleri almak diye düşündük. Bu amaçla da soluğu en yakın Ford Yetkili Servisi’nde aldık.

Aracımızı ikinci el olarak aldığımız için geçmişiyle ilgili detaylı bilgiye sahip değildik. Aldıktan sonra da yetkili serviste detaylı bir inceleme yaptıracak fırsatımız olmamıştı. Bu sayede daha önce değişen parçaların orijinalliği gibi konuları sorgulamak da çok iyi oldu. Kapsamlı bir ön incelemeden sonra kilometre ve yaş nedeniyle değişmesi gereken parçalar konuşuldu. Bizim şikayetçi olduğumuz arka kapı gıcırtısı, silecek performansı gibi konuları da not aldıktan sonra bakıma başlandı. Araç inceleme sırasında yol boyunca işimize yarayacak çok önemli bilgiler de aldık. Yağ, su değişimi, belli parçalarla ilgili bakım önerileri gibi konuları öğrenmek bize yolculuk için daha da özgüven verdi.Değişen tüm parçaların orijinal ve Türkiye genelinde 2 yıl garantili olması içimizi rahatlatan diğer konulardan oldu. Malum sabit bir evimiz olmadığı için acil durumlarda herhangi bir yetkili servisten destek alabilmek çok önemli.Mars yolculuğa hazır, yeniden güçlü kuvvetli ve tertemiz olduktan sonra araçla yurt dışına çıkabilmek için gereken belgeler için çalışmalara başladık.

Belgeleri kısaca listelemek gerekirse:

Schengen vizesi: Öncelikli olarak yurt dışına çıkacak tüm bireylerin kalacakları süre ve ülkelerle uyumlu bir vizesi olması gerekiyor. Bizim daha önce Avrupa için almış olduğumuz çok girişli ve uzun dönemli vizelerimiz bulunuyor. Bu vizelerin bize verdiği; son 6 ay içinde 90 gün kalma izni var. Biz de planlamamızı bu bağlamda yapıyoruz. Sizin de mutlaka kendi vize koşullarınızı araştırmanız ya da yeni alacaksanız yapacağınız rotaya uyumlu vize talep etmeniz gerekiyor.

Yeşil Kart sigortası: Aracınızı sorunsuzca yurt dışına çıkarabilmek için Yeşil Kart adı verilen bir sigorta yaptırmanız gerekiyor. Bu sigorta bu sisteme üye 47 ülkede geçerli ve kazanın meydana geldiği ülkede yürürlükte olan trafik sigortası kapsam ve limitleri çerçevesinde teminat veriyor. Ülkemizde uygulanan zorunlu trafik sigortasının uluslararası versiyonu gibi düşünebilirsiniz.

Yurt dışı oto vekaleti: Araç size aitse yapmanız gereken herhangi bir işlem yok ama şirket aracı olarak geçiyorsa noterden “Yurt dışı oto vekaleti” olarak geçen vekaletnamenin alınması gerekiyor. Araç şirket adına kayıtlı ama şirket sizinse yine gerek olmuyormuş.

Seyahat sağlık sigortası: Sınırda kontrol yapıldığına dair herhangi bir yazı okumadık ama yeni vize alacakların zaten vize alma şartı olarak sağlık sigortası yaptırması gerekiyor. Bizim vizelerimiz var ama çıkabilecek sorunlar için Avrupa rotamızdaki tarihleri kapsayan bir sağlık sigortası da yaptırdık. Sonuçta en önemli konu sağlığımız.

Hem kendimizin hem de yürüyen evimizin sağlığı için gerekli önlemleri aldıktan sonra yolda karşılaşabileceğimiz sorunlar için de yanımıza bir destek ekipmanı oluşturduk. Bu ekipmanın içindekileri kısaca özetlemek gerekirse;

• Aracımızın model ve yük miktarına uygun bir Kriko

• Karşılaşabileceğimiz lastik sorunlarında bizi en yakın tamir bölgesine götürebilecek Lastik Tamir Spreyi

• Sağlık durumları için İlk Yardım Çantası ve Ecza Dolabı

• Trafikte karşılaşabileceğimiz durumlar için Trafik Seti

• Yangın durumları için Yangın Tüpü ve Yangın Battaniyesi bulunuyor.

Avrupa rotamızı ve deneyimlerimizi blogda paylaşmaya devam edeceğiz. Umarız verdiğimiz bilgiler size de fayda sağlar ve bıraktığımız izler sizi harika deneyimlere götürür! Ford Yetkili Servisi’nde karavan bakım sürecini daha ayrıntılı görmek isteyenler YouTube videomuza da göz atabilir. Herkese keyifli seyahatler!