2023 Entegre Faaliyet Raporumuz ile Geleceğe Yön Veren Bir Yıl

Entegre Rapor

2023, bizim için geleceğe yön verme, yenilikçilik ve sürdürülebilirliği ön plana çıkarma adına attığımız dev adımların yılı oldu. Bu özel yılı, ilk kez yayınladığımız entegre faaliyet raporumuzla taçlandırmaktan büyük gurur duyuyoruz. Rapor, finansal başarımızın yanı sıra sürdürülebilirlik, toplum için fayda, inovasyon ve teknoloji alanlarında yürüttüğümüz çalışmaları kapsamlı bir şekilde paylaşıyor.

Sürdürülebilirlik ve İnovasyonun Öncüsü

Sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmek için çevresel, sosyal ve yönetişimsel (ESG) faktörlerde öncü olmayı hedefliyoruz. Bu doğrultuda, S&P Global'in 2024 Küresel Sürdürülebilirlik Yıllığı'na ilk Türk otomotiv şirketi olarak girmemiz, sürdürülebilirlik yolculuğumuzda bize rehberlik eden bir başarı hikayesi oldu.

● 2022’de uzun dönem hedeflerimizi “Gelecek Şimdi” vizyonuyla açıklayarak; CDP İklim Değişikliği Programında “A-” listesindeki şirketler arasında yer aldık. Su Güvenliği skorumuz B olurken, 2022 Refinitiv skorumuz ise A- oldu.

● Tüm tedarik zincirimizde 2035’te karbon nötr olma hedefiyle, 2023’te Tedarikçi Sürdürülebilirlik Manifestosu’nu yayımladık ve sürdürülebilirliği tedarikçi seçiminde bir kriter olarak belirledik. Kritik ürün gruplarını üreten tedarikçilerle iş birliği yaparak Sıfır Karbon Yol Haritası’nı oluşturduk.

● 2035 karbon nötr lojistik hedefimiz çerçevesinde demir yolu ve elektrikli araçlarla lojistik yol haritasını oluşturduk.

● 2023 yıl sonu itibariyle toplam 39 adet Ufuk 2020 ve Ufuk Avrupa projesine sahibiz. Ufuk 2020 programını 20 projeden toplam 7,76 milyon avro fon alarak tamamlayarak Türkiye’nin bu programdan en çok fon alan sanayi şirketi olduk. Ufuk Avrupa programında ise, 16 projeden toplam 7,27 milyon avro fon almaya hak kazanarak en çok fon alan sanayi şirketleri sıralamasında birinci sırada yer aldık.

Geleceği Dönüştürme Vizyonumuz

2023 yılı, inovasyonun ve dijital dönüşümün gücüyle şekillenen sürdürülebilirlik çabalarımızı ve geleceği dönüştürme vizyonumuzu pekiştirdiğimiz bir dönem oldu. Özellikle elektrikli ve bağlantılı araçlar alanındaki çalışmalarımızı hızlandırarak, sürdürülebilir bir geleceğe olan katkımızı artırdık.

Finansal Başarı ve Pazar Liderliği

2023'te satış gelirlerimizi ve vergi öncesi kârımızı önemli ölçüde artırarak finansal performansımızda dikkat çekici bir ivme kaydettik. 2023’te bir önceki yıla göre satış gelirlerimizi yüzde 28 artışla yaklaşık 412 milyar TL'ye, vergi öncesi kârımızı ise yüzde 86 artışla 47,4 milyar TL’ye taşıdık. Ford Otosan’ın piyasa değeri de 8,8 milyar ABD doları oldu. Türkiye’nin ticari araç pazar lideri olarak, üretim ve ihracatta elde ettiğimiz başarılarla sektörümüzdeki konumumuzu daha da güçlendirdik.

Toplam araç üretiminin yüzde 40’ını gerçekleştirerek, yüzde 8,9’luk payla toplam otomotiv pazarında üçüncü sırada yer aldık.

Yenilikçi Ürünler ve Çeviklik

Yeni nesil Courier ve tamamen elektrikli E-Tourneo Courier ile E-Transit Courier modellerimizin üretimi gibi yenilikçi projelerimiz, Ford Otosan'ın teknoloji ve sürdürülebilirliği bir araya getiren ürün geliştirme kabiliyetinin bir göstergesidir.

Yeni nesil Courier’nin Romanya'daki üretimi için 490 milyon avro yatırım planımız bulunuyor. İmzamızı taşıyan tamamen elektrikli yeni E-Tourneo Courier ve E-Transit Courier'yi ise 2024 yıl sonunda hattan indirmeyi öngörüyoruz. Craiova fabrikasını devralmamızın ardından Puma ile binek araçları da üretim portföyümüze ekleyerek, Puma'nın tamamen elektrikli ilk versiyonunu da bu yıl sonunda devreye almayı planlıyoruz. E-Transit Custom’ın üretimine ise dijital ve sürdürülebilir uygulamalarla baştan sona yenilenen Yeniköy Fabrikası’nda yıl içinde başlayacak. İçten yanmalı ve elektrikli aracı aynı anda üretebilen ilk ve tek fabrika olan Yeniköy’de, Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığı kapsamında yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de ilerleyen dönemde üretilecek.

Aynı zamanda, çevik çalışma modelimizle sektörde öncü adımlar atıyor, daha hızlı ve etkin bir organizasyon yapısı oluşturuyoruz.

Sosyal Sorumluluk ve Toplumsal Fayda

Kurumsal vatandaşlık anlayışımız ve Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'na olan bağlılığımızla, çevre, eğitim, sağlık ve kültür alanlarında pek çok projeye imza attık. Özellikle kadın istihdamı ve eğitimine yönelik çalışmalarımızla toplumsal kalkınmaya katkı sağlama hedefimizi sürdürüyoruz.

2023 yılında toplumsal yatırım alanında bağış ve proje faaliyetlerine 577 milyon TL’nin üzerinde kaynak ayırarak çevre, eğitim, sağlık, kültür ve diğer alanlarda birçok projeyi hayata geçirdik. 2023 yılında sosyal yardımlaşma alanında yaptığımız yatırımların 215 Milyon TL’sini deprem yardımlarına ayırdık.

2026 yılının sonuna kadar yapacağımız farkındalık, eğitim ve mentorluk faaliyetleriyle 100 bin kadına ulaşmayı hedefliyoruz. Ayrıca, yönetim kadrolarının en az yüzde 50’si kadın olan girişimleri destekleyerek Türkiye’deki girişim ekosistemine katkıda bulunmayı önceliklendiriyoruz.

Geleceğe Yatırım

2023 Entegre Faaliyet Raporumuz, finansal ve çevresel başarılarımızı, sosyal ve yönetişimsel faaliyetlerimizi berrak bir şekilde sunarak, net sıfır hedefimize doğru attığımız adımları belgeliyor. Ford Otosan olarak, daha sürdürülebilir, adil ve ileri bir gelecek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.

Bu kıymetli yolculukta, ekosistemimizle birlikte güçlü bir şekilde ilerlemeye olan inancımız tam. Hep birlikte, sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için çalışıyoruz. Yenilikçilik ve sürdürülebilirliğin ışığında yolumuza devam edeceğiz.