Yeşil Bina Sertifikalı İlk Eğitim Kurumu

Yeşil Bİna

OİB Eğitim Vakfı işbirliği ile başlattığımız ‘Arka Pencere’ sosyal sorumluluk projesinde toplanan bağışlarla, OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, alanında Yeşil Bina sertifikalı ilk ve tek eğitim kurumu ve aynı zamanda ilk kamu binası unvanı kazandı.

 

Haydar Yenigün

 

Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Eğitim Vakfı işbirliğiyle başlattığımız proje ile Bursa’da bulunan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, tüm süreçleri tamamlayarak, Türkiye’de “Yeşil Bina” sertifikasını almaya hak kazanan ilk eğitim kurumu ve kamu binası oldu. Yaklaşık bir yıl içinde tamamlanan “Arka Pencere” projesi, başlangıcı ve süreçleri ile Türkiye’de en özgün sosyal sorumluluk girişimlerinden biri oldu.

 

 

Ford Transit Connect’ten doğan proje

Satın almadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcımız Cengiz Kabatepe’nin liderliğinde Satınalma çalışanları Funda Uzak, Murat Uysun, Tolga Demirçivi ve Hasan Bahar’ın ortak çalışmalarıyla yürütülen ortak proje, Türkiye’de bir ilke imza atarak başarıyla gerçekleşti. “Arka Pencere” projesi, eğitim ve çevre alanında ilk olacak bir girişim olarak başladı. 2009 yılında Amerika’ya ihracatı başlayan Ford Transit Connect modeli araçlarımızın bir kısmında şoför koltuğunun arkasındaki camın uygun panellerle kapatılmasının istenmesi üzerine fabrikamızda birçok deneme yapılarak 85X50 ebatlarında cam elyaf takviyeli sert paneller üretildi. Bu parça geliştirme çalışmalarından arta kalan malzemeler ise “Arka Pencere” projesi ile yeniden değerlendirildi.

 

Meslek Lisesi

 

Atatürk fotoğraflarından Osmanlı eserlerine, Koç Müzesi’nde sergilen Klasik Otomobil koleksiyonundan Çanakkale Zaferi’nin en özel karelerine kadar birçok fotoğraf bu üretim fazlası panellerimize bastırılarak birbirinden güzel, benzersiz tablolar meydana getirildi. Bu tablolar bağış usulüyle satılarak, geliri, OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin dönüşümünde kulanıldı. Bu projeye destek olan 68 firma, 275 panel için toplam 131 bin 400 TL bağışta bulundu.

 

Haydar Yenigün: Ortak bir değer yarattık

Yeşil Bina sertifikasına hak kazanılması nedeniyle düzenlenen ödül törenine Genel Müdürümüz Haydar Yenigün, Genel Müdür Yardımcımız ve OİB Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Kabatepe ile OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu ile okul yöneticileri ve çok sayıda yetkili katıldı. Törende bir konuşma yapan Genel Müdürümüz Haydar Yenigün, “Henry Ford’un söylediği gibi, sadece para kazandıran bir iş, iyi bir iş değildir. Kurumsal sosyal sorumluluk, klasik anlayıştaki gibi bir hayırseverlik değil; bugün bir örneğini gördüğümüz gibi, ortak bir değer yaratmak için sağlanan stratejik önceliktir,” derken sözlerini şöyle sürdürdü: “Ford Otosan olarak OİB Eğitim Vakfı işbirliğiyle, okulumuzu da bu sosyal sorumluluk anlayışımız doğrultusunda destekledik. Okulumuz tüm süreçleri başarıyla tamamladı ve Türkiye’de bir ilke imza atarak yeşil bina sertifikası almaya hak kazandı. ‘Arka Pencere’ sosyal sorumluluk projemize yapılan bağışlarla okulumuzun yeşil bina sürecini tamamlamasından ve bu sertifikayı almasından gurur duyuyoruz.”

 

YesilBinaSertifika

 

 

Yeşil Bina Sertifikası Nasıl Alındı?

OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yönetimi, İngiltere’deki Bina Araştırma Kurumu (BRE) Breeam In Use sertifikasyonuna sahip olmak için değerlendirme süreçlerinden geçti. Bu süreçte, okulunekolojik test raporu oluşturuldu ve çatıya güneş enerji sistemi kurularak okulun kendi enerjisini kendi üretebilir hale gelmesi sağlandı.

Gereksiz elektrik enerjisi ve su kullanımını engelleyecek sensörler takıldı. Bu dönüşümler sonucunda, elektrik ve su tüketiminde ortalama 1/3 oranında tasarruf sağlandı.