Yarışa ve Yola En Hazır Ford Mustang’imiz “Ole Yeller”

Ford Slider

Çarpıcı tasarımıyla aklınıza kazınacak özel yapım Ford “Ole Yeller” Mustang; sarı rengi, kendine özgü “Ole Yeller” amblemi, eşsiz karbon aksamları ve uçak imgeleri yansıtan aynalarıyla ona ruhunu veren sınırlı üretim Ford Shelby GT350® Mustang’in yüksek performansını sunuyor. Araç içinde; özel tasarım Ricaro koltuklar, eşik plakaları, özel logolarla bezenmiş yer kaplamaları ve uçaklardan ilham alan “çok havalı” göstergeler yer alıyor.

Ford Shelby GT350® Mustang kullanılarak yaratılan “Ole Yeller”, 5.2 litre Ti-VCT V8 motora, 526 HP beygir gücüne ve 429 lb-ft torka sahip. 6 hızlı TREMEC® manuel şanzıman ve özel ayarlanmış spor süspansiyon ile yoların efsanesi Ford Mustang’in bugüne kadar yola ve yarışa en hazır aracı.

“Bu yıl eşsiz bir Ford Mustang ile iki ayrı havacılık efsanesi P-51D Mustang savaş uçağı ve dünyanın en iyi pilotlarından sayılan, başarılı savaş, test ve gösteri pilotu Bob Hoover’ı onurlandırıyoruz.” diyen Ford Yönetim Kurulu Üyesi Edsel B. Ford II; “Ford Shelby GT350 Mustang; çevikliği, hızı ve aerodinamik özellikleriyle P-51D uçağına olan hayranlığımızı göstermek için bize kusursuz bir platform sağladı.” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Ford “Ole Yeller” Mustang’e ilham olan P-51D Mustang savaş uçağı, hemen göze çarpan parlak sarı dış boyası ile dünyanın en tanınan P-51D Mustang’lerinden biri. 1985’te Amerika’nın iki kıyısını 5 saat 20 dakika ile en hızlı geçen turbo pervaneli uçak rekorunu halen elinde tutuyor. Pilotların pilotu olarak bilinen Bob Hoover ise sonsuza kadar “Ole Yeller” ile bir arada anılmaya devam edecek. “Ole Yeller”i 20 yıldan uzun süre gösterilerde uçuran Hoover, modern aerobasi, yani hava akrobasisinin kurucularından sayılıyor. 1997’de Hoover “Ole Yeller”i yakın dostu John Bagley’e satmış. Bugün Idaho’daki Miras Uçuş Müzesi’nde sergilenen Ole Yeller, halen sık sık uçuruluyor.

Ford “Ole Yeller” Mustang’in açık artırmayla satılması, EAA Gathering of Eagles galasının doruk noktası. Binden fazla havacılık tutkununu bir araya getiren etkinlik, EAA’nın gençlere mühendis, havacı, astronot, bilim insanı ve mucit olmaları için ilham veren gençlik eğitim programlarına kaynak sağlıyor.

Otomobilin satışından elde edilen gelir, her sene EAA’nın gençlik eğitim programına destek oluyor. 1992 yılından beri 2 milyon gence giriş seviyesinde ücretsiz uçuş eğitimi veren Genç Kartallar (Young Eagles) gibi önemli programlar gelecek neslin havacılarını yetiştiriyor.

EAA CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Jack Pelton; “Ford’un 16 yıldan uzun süredir bu kadar bağlı bir EAA ve AirVenture destekçisi olmasından dolayı minnettarız.” diyor. “Ford, bağışladığı 9. Mustang’inde, her otomobil ve havacılık tutkununun kesinlikle sahip olmak isteyeceği olağanüstü bir araç ortaya çıkardı. Ford ‘Ole Yeller’ Mustang, yeni nesil havacıları yetiştirmemizde bize yardımcı olacak değerli programlara EAA’nın destek vermesini sağlayacak.” diyor.

Ford “Ole Yeller” Mustang, EAA gençlik eğitim programına destek olan açık artırmada satılmak üzere bugüne kadar Ford tasarım ve mühendislik takımları tarafından tasarlanan diğer 8 benzersiz Mustang’in arasına katıldı. EAA AirVenture organizasyonlarına bağışlanan Ford araçları bugüne kadar toplam 3 milyon dolar bağış topladı.

Genç Kartallar dahil, EAA’nın gençlik eğitim programlarına destek amaçlı yaratılan önceki yıllara ait havacılık temalı Mustang’lerin listesi sırasıyla şöyle:

  • 2008Mustang AV8R, F-22 Raptor uçağından ilham aldı ve programa 500 bin dolar bağış sağladı.
  • 2009“Dearborn Doll” Mustang, 2. Dünya Savaşı uçağı AV-X10’un anısına yapıldı.
  • 2010 – Otomotivin iki idolü, eski ABD Hava Kuvvetleri uçuş eğitmeni Carroll Shelby ve uzun süre P-51 pilotluğu yapan Jack Roush, efsanevi keşif uçağından esinlenen SR-71 Blackbird Mustang’i yaratmak için ilk kez iş birliği yaptı.
  • 2011Blue Angels Mustang, ABD deniz havacılığının 100. yılını kutlamak için yapıldı.
  • 2012Red Tails Mustang, Amerika Birleşik Devletleri’nin ilk siyah havacıları ve P-51 Mustang pilotları cesur Tuskegee Havacıları’nın anısına yaratıldı.
  • 2013U.S. Air Force Thunderbirds Edition Mustang, ABD Hava Kuvvetleri Thunderbirds gösteri ekibinin 60. yılını kutlamak için yapıldı.
  • 2014F-35 Lightning II Edition Mustang, dünyanın en gelişmiş çok görevli savaş uçağı F-35 Lightning’den tasarım öğeleri aldı.
  • 2015Apollo Edition Mustang, teknolojide etkileyici yeniliklere imza atan ve Ay’a ilk insanı indiren Apollo uzay uçuşu programı anısına yapıldı.

Ford “Ole Yeller” Mustang, EAA AirVenture Oshkosh 2016’daki Ford hangarında sergilendi. Açık artırmaya katılmak isteyenler, internet ya da telefon üzerinden EAA ile iletişime geçerek kayıt oldular.

Ford “Ole Yeller” Mustang’in içi ve dışı, Ford Tasarım Müdürü Melvin Betancourt tarafından tasarlandı. İç tasarımdaki geliştirmeler Ford Tasarımcısı Nicole Rush ve Ford tasarım üretim takımının eseri. Özel modifikasyonlar, Chris Magnum liderliğindeki MAD Industries’e ait. Projeye diğer katkı sağlayanlar ise; Ford Performans, Brembo, Carbon 2 Carbon, BASF Refinish, Pirelli Lastikleri, Diode Dynamics, Rigid Industries LED Işıklandırma, sPOD Power Distribution & Switching Components, 3M Window Films, PIAA, APR Performans, Rosen Elektronik, FOCAL/The Source AV, Odyssey Battery, Recaro, Northern Engraving, Miko, American & Efird, Takata Holding, Forgiato Wheels, Coverkings, L&G Enterprises, Ceramic Pro 9H ve Signature Performance Tire & Wheel oldular.

Kaynak