Türkiye’nin En Büyük Otomotiv Yatırımını Kocaeli Fabrikalarımızda Gerçekleştiriyoruz!

16 Mart

Türkiye’nin en büyük otomotiv yatırımını Kocaeli Fabrikalarımızda gerçekleştiriyoruz!

Avrupa’nın en büyük ticari araç üretim üssü olan Kocaeli Fabrikalarımızda gerçekleştirmeyi öngördüğümüz 2 milyar euroluk yeni yatırımımızın en önemli fazını bugün yapılan “Gelecek Vizyonu Toplantısı” ile duyurduk.

Önümüzdeki 10 yılı kapsayan, elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerimizin hayata geçeceği yatırımımızın vizyonunu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley, Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Ford Otosan Genel Müdür Baş Yardımcısı Dave Johnston katılımları ile gerçekleştirdiğimiz toplantıda açıkladık.

Avrupa’nın ticari araç üretim lideri ve Türkiye’nin ihracat şampiyonu olarak, otomotiv sanayinin elektrikli dönüşümüne liderlik etme misyonumuzla, Kocaeli Fabrikalarımızda 2026’ya kadar sürecek olan 2 milyar euroluk yatırım ile, elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerimizi hayata geçireceğiz.

 

Tam elektrikli yeni nesil Transit Custom modeli ve Volkswagen’in 1 tonluk ticari aracı Kocaeli Fabrikalarımızda üretilecek!

‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) versiyonları ile tam elektrikli versiyonunu 2023 yılı ortası itibariyle kademeli olarak seri üretime hazır hale getirecek ve müşterilerimize sunacağız. Ayrıca, Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığı kapsamında da yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de Kocaeli Fabrikalarımızda üretilecek.

Bu yatırım ile birlikte, Kocaeli Fabrikalarımızın çoğunluğu ihracata yönelik olan ticari araç üretim kapasitesi 650 bin adede çıkacak! Bunun yanı sıra 130 bin adetlik batarya montaj kapasitesine ulaşacağız. İstihdama katkısını ise kendi bünyemizde 3 bin kişi; tedarik zincirimizde ise dolaylı olarak 15 bin kişi olmak üzere, 18 bin kişilik yeni iş imkanı olarak öngörüyoruz.

Hedef Kocaeli Fabrikalarımızın Ford’un elektrikli ticari araç üretim üssüne dönüşmesi!

İlk etapta, 2022 yılı itibarıyla Ford’un tam elektrikli ilk ticari aracı E-Transit’in Avrupa'ya yönelik seri üretimini gerçekleştirecek ve bataryalarını da Kocaeli Fabrikamızda temin edeceğiz. Böylece, Kocaeli’de Türkiye’nin ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi kurulmuş olacak.

2023 ilk yarı itibariyle ise ‘Yeni Nesil Transit Custom’ ailesinin dizel ve şarj edilebilir, hibrit elektrikli PHEV (Plug-In Hybrid) versiyonları ile tam elektrikli ilk versiyonunu da üretmeye başlayacağız.

Ayrıca; Ford ve Volkswagen’in stratejik ortaklığı kapsamında yeni nesil Volkswagen 1 tonluk ticari araç modeli de bizim tarafımızdan Kocaeli Fabrikalarında üretilecek.

Bugün açıkladığımız 1,4 milyar € tutarındaki proje fazı ile 1 tonluk orta ticari araç kapasitemizin 405 bin adede yükselmesini planlıyoruz.

Yatırım sürecini tamamlandığımızda, Kocaeli Fabrikalarımızın Ford’un elektrikli ticari araç üretim üssüne dönüşmesini hedefliyoruz!

Koç Topluluğu ve Ford Motor Company arasındaki köklü ortaklığın simgesi olarak kurumumuz Ford Otosan'ın “ilk”leri başarmaya ve değer üretmeye devam etmekte olduğunu vurgulayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanımız Ali Y. Koç, "Özellikle belirtmek isterim ki; pandeminin yarattığı belirsizlik ortamında ve herkesin yatırımdan uzak durduğu bir dönemde, tarihimizin en büyük otomotiv yatırımını yapıyor olmak topluluğumuzun ve ortağımızın ülkemize olan inancının en büyük ispatıdır. Bu yatırımla, Kocaeli Fabrikalarımız Türkiye’nin -bataryası dahil- ilk ve tek elektrikli araç entegre üretim tesisi haline gelecek. 10 yıl sürecek bu yatırımı ileriye dönük stratejik bir hamle olarak görüyoruz. Ortaya çıkacak büyük katma değerin yanı sıra, oluşturulacak ekosistemle de memleketimizin otomotivdeki rekabet gücünün önemli ölçüde artmasına hizmet edeceğiz." dedi.

Ford Avrupa Başkanı Stuart Rowley, “Ford ve Türkiye arasındaki ilişkinin temelleri neredeyse 100 yıl öncesine dayanıyor. Bugün geldiğimiz noktada Ford Otosan, Türk otomotiv sektörünün öncü şirketi ve global otomotiv endüstrisinin en başarılı ve köklü ortak girişimlerinden biri olmaya devam ediyor. Ford olarak, Koç Topluluğu ile ortak girişimimiz Ford Otosan ile bugüne kadar Türkiye'de başardıklarımızdan gurur duyuyoruz. Bundan sonrasında da bu başarılara yenisini eklemeye hazırız.” diye konuştu.

Bu stratejik yatırım öngörüsü ile Ford Otosan olarak halihazırda sadece araç değil mühendislik ve teknoloji ihracatında da yıllardır gururla çalışırken ülkemiz ekonomisine katkı ve daha fazla ‘katma değerli’ ihracat için global rekabet avantajı sağlayacak ileri teknolojiler üzerinde de çalışma fırsatı bulacağız. Mühendislik yetkinliklerimize elektrikli araçlar ve batarya özelinde tasarım, geliştirme ve yazılım gibi konuları da ekleyeceğiz. Hem otomotiv sektörünün hem de yan sanayi ekosisteminin gelişimine katkı sağlayacak öncü bir hareketin içinde olduğumuz için gururluyuz! Mutluluğumuzu paylaşan herkese çok teşekkür ederiz.