Trafik Neden Sıkışır?

Ford

Eğer bir yerden bir yere gitmek için araca bindiyseniz mutlaka trafik sıkışıklığı denen sıkıntıyla tanışmışsınızdır. Yıkamaya giden otomobillerin vazgeçilmez parçası nasıl çam ağacı şeklindeki araç kokuları olduysa, trafik sıkışıklığı da özellikle şehir yollarında giden otomobillerin hiç eksilmeyen bir parçası oldu. Yoğun trafikten sürücüler yakınmıyor sadece, uzun süre oturarak beklemek zorunda kalan yolcular da şikayet ediyor.

Peki, sıkışık trafiği toplum olarak neden böyle kolaylıkla kabulleniyoruz? Ve daha önemlisi, bu sorunun bir çözümü var mı?

Bir arz talep meselesi

Trafik, en basit anlamıyla, yolların araçların yüksek talebini karşılayacak kapasitede olmamasından kaynaklanıyor. Ancak trafik, sadece çok fazla aracın yola çıkmasıyla oluşmuyor. İnsan hataları, kazalar, şebeke ve inşaat alanları gibi faktörlerden de etkileniyor.

Nelson\Nygaard Danışmanlık şirketinden Tim Payne’e göre; “bir otoyolun her şeridinden 36 ila 72 km/sa hızla saatte ortalama 2000 araç geçiyor. Bu araçlardan birinin şoförü hapşırıp frene basınca ise işler değişiyor… Her frene basma ile kendi önündeki araç durduğu için diğer araçlar da duruveriyor. Arkadaki sürücü frene aniden basıyor ve bir sonraki daha da aniden. Yarım mil ötede bir kişi hapşırırken frene bastığı için arkada yüzlerce araç trafikte kalakalıyor.”

Zincirleme insan hatası

Araçlar trafikte birbirine yaklaştıkça insan hatası daha çok trafik tıkanıklığına yol açıyor. Sonraysa trafikteki tıkanma, domino taşlarının peş peşe birbirini devirmesi gibi dalga dalga yayılıyor.

Japon araştırmacılar, bir testte 30 kilometre hızla ilerleyen bir trafikteki duraklamanın arkaya doğru 20 kilometre hızla ilerlediğini ölçmüşler. 2008 yılında 22 araçla yapılan araştırmaya göre trafik akışındaki en küçük kesilmeler bile arkaya doğru ilerledikçe trafikte kilitlenmeye ve durmaya neden olabiliyor. Bu sonuçlar, gerçek hayattaki verilerle de örtüşüyor.

Trafik sıkışsın ama keyfiniz kaçmasın

Ford aracınızın rahat koltuğunda otururken bir trafik kilitlenmesin tam ortasında kendinizi bulduysanız paniğe gerek yok, çünkü sizi oyalayacak mükemmel bir ses sisteminiz ve en sevdiğiniz şarkıları istediğiniz gibi sıralayan renkli ekran SYNC sisteminiz var.

Eğer geç kaldıysanız da telaşa mahal vermeyin, çünkü yine SYNC siteminden “Trafikte kaldım.”, “20 dakikaya ordayım.” gibi SMS mesajları ses komutlarını kullanarak gönderebiliyorsunuz!

İyi yolculuklar!

Kaynak