Taşımacılığın Geleceğinde Drone’lar ve Otonom Araçlar mı Var?

sliderson

Yarım yüzyıldan uzun süredir van’lar; taşımacılık, teslimat ve dağıtımda anahtar role sahip. Peki, hayatımıza yeni giren drone’lar da şehir içi taşımacılığa katkı sağlayabilir mi?

Dünyanın en büyük mobil teknoloji buluşması Mobil Dünya Kongresi’nde sanal gerçeklik üzerinde gösterilen Ford’un “Geleceğin Şehri” vizyonunda bu ihtimale yer veriliyor.

Ford çalışanlarının geliştirdiği yenilikçi “Autolivery” konsepti; kargo paketlerini ve siparişleri drone’lar ile sürücüsüz araçları bir arada kullanarak pratik şekilde teslim etmenizi sağlayan bir taşımacılık sistemi hayal ediyor.

Drone’lar çok katlı yüksek gökdelenler gibi araçla müşteriye ulaşılması zor alanlarda ya da park etmenin zor, tehlikeli veya zahmetli olduğu bölgelerde büyük destek sağlayabilir.

Şehirler Yeniden Hayal Ediliyor

2016 yılına dair yeni veriler ışığında, Avrupa şehirlerindeki sürücülerin 96 saatini trafik sıkışıklığında geçirdiği görülüyor. “Autolivery” hizmeti, yeni teknolojilerin akıllı ve bağlı evler sayesinde tüketicilerin hayatlarını nasıl kolaylaştırabileceğini gösteriyor.

Sürdürülebilir bir gelecek hayal eden “Autolivery” konsepti, Ford çalışanlarının ürün teslimat sürecinin son 15 metresi üzerinde düşündüğü “Last Mile Mobility Challenge” fikir yarışmasından çıktı. Kargo ve sipariş teslim ederken kaldırımdan müşterinin kapısına uzanan son 15 metre, teslimattaki en zorlu problemleri yaratıyor. Dünyada online satışlar arttıkça bu problemlerin artacağı öngörülüyor.

Ford Araştırma ve İleri Teknoloji Başkan Yardımcısı Ken Washington, “Autolivery” konseptinin sürdürülebilir “Geleceğin Şehri”ni hayal ettirerek mobilite araştırmalarının hayatlarımızı nasıl zenginleştirebileceğini gösterdiğine inanıyor.

“Geleceğin Şehri” mobilite problemlerini çözerek trafik sıkışıklığı ve hava kirliliğinin olmadığı şehir yaşamları hayal ediyor.

“Autolivery” konseptini yaratan Ford ekibinden tasarımcı Bang, “Her şey şehirdeki hayatı kolaylaştırmak için. Otonom araçlar ve elektrikli araç teknolojisini drone’larla birlikte kullanarak paketleri kolayca ve hızlıca gönderebilmek ve teslim edebilmek hayatı herkes için daha kolay kılabilir.” diyor.

Makinelerin Yükselişi

Yine Ford çalışanları tarafından “Last Mile Mobility Challenge”da üretilen elektrikli sürülebilir platform Carr-E ve elektrikli 3 tekerlekli katlanabilir bisiklet TriCiti de Mobil Dünya Kongresi’nde sunulan ürünler arasında yer alıyor.

Ford, 2021’ye kadar tamamen otonom SAE seviye 4 yeteneğine sahip bir aracı; araç paylaşımı, araç çağırma ve kargo teslimat filoları gibi mobilite hizmetlerine dahil ederek ticari hayata sokmayı planlıyor. Elektrikli araç seçeneklerini de artıracak olan Ford, önümüzdeki 15 yıl içinde sunacağı elektrikli araç sayısıyla benzinli araç sayısını geçmeyi hedefliyor.

Kaynak: http://social.ford.co.uk/the-future-of-delivery-drones-and-self-driving-vans/