Sıra Dışı Bir Rota: Afyonkarahisar

Afyonkarahisar

Kış yorgunluğunu üstünüzden atmak için en güzel programlardan biridir termal ziyareti. Termal deyince de aklımıza gelen ilk yerlerden biri de kuşkusuz Afyonkarahisar’dır… Gezi blogger’ı Seymen Bozaslan’ın #fordileyolda rotasında bu sefer Afyonkarahisar var ve bu rotada yaşanacak çok şey var!

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

Bu gezi, #fordileyolda rotalarımda bir ilki yaşattı bana. İlk kez yedi coğrafi bölgenin üçünde bulunan bir şehri geziyorum. Bu coğrafi özellik için Afyonlular pek gururlu. Haliyle “Biz Anadolu’nun kavşak noktası ya da kilidiyiz” yorumunu yapıyorlar. Kurtuluş Savaşı’nın bir kısmının geçtiği, büyük zaferlere şahit olmuş bir yer Afyon. Frig Vadisi, kaymağı, sucuğu, ekmek kadayıfı ve termalleriyle Türkiye’nin en güzel yerlerinden birisi.

Afyonkarahisar’da Gezilecek Yerler

Afyonkarahisar Şehir Merkezi

Çavuşbaşı olarak bilinen tarihi merkezde harika bir çalışma var şu aralar. Rengarenk boyanan konaklar şehrin mimari kültürünü biraz daha ön plana çıkartıyor. Yan yana dizilmiş tarihi konaklarda hem kale manzarasını görebiliyor hem de tarihin içinde kendinize bir köşe ayırıp kahve içebiliyorsunuz. Merkez; esnafı, tarihi bakırcıları ve Afyon’a has lezzetleriyle son derece otantik bir ortam barındırıyor.

Afyonkarahisar Kalesi

Şehir merkezinde her yerden gözüken bir yer Afyon Kalesi. 225 metre yükseklikte volkanik bir kaya üzerinde yer alıyor. 1350 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. Kale içinde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma cami, saray, su sarnıçları, erzak depoları ve mahzenler bulunuyor.

Afyon Ulu Camii

40 ahşap sütunu ile dikkat çeken Afyon Ulu Camii’nin 1273 yılında yapıldığı tahmin ediliyor. 40 Direkli Camii olarak da bilinen Afyon Ulu Camii, Anadolu’nun önde gelen mirasları arasında yer alıyor.

Eber Gölü

Eber Gölü, Bolvadin ilçe merkezinden 8 km uzaklıkta. 2018 Aralık ayında gittiğimde gölün büyük kısmının kuruduğunu görmüştüm. Umarım siz bu yazıyı okuduğunuzda durum daha farklı olur. Göl, göçmen kuşların 200 türünü misafir ediyor. Kuş fotoğrafçılığı için de son derece önemli bir yer gerçekten.

Kırk Gözlü Köprü

Bolvadin ilçesinde Akarçay üzerinde bulunan Bizans İmparatoru 1. Kommen tarafından yaptırılmış tarihi bir köprü.

İhsaniye Ayazin Köyü

Frig dönemine ait yerleşimler Afyon’un son dönemde yıldızı parlayan turizm merkezleri. Frig döneminden Bizans’a kadar süren yerleşim yeri Ayazin’de birçok noktada tarihten izler görebilirsiniz. Mezarlar, kiliseler, şapeller burada yer almaktadır. Kayaların içindeki evleri ve katlar arasında merdivenle geçişleri görünce dönemin yaşamına dair birçok ipucu yakalayacaksınız.

Zafer Müzesi

1985 yılından beri ziyarete açık olan Zafer Müzesi 1919-22 yılları arasındaki mücadeleyi anlatan bir müze. Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının kaldıkları oda dahil birçok kısım ziyarete açık.

Acıgöl

Başmakçı’da bulunan tektonik göldür Acıgöl. Akpınar Köyü’nden 5 km yol yaparak ulaşabilirsiniz buraya. Gölde flamingo, martı, turna, leylek gibi birçok kuş türünü gözlemleyebilir, fotoğraflarını çekebilirsiniz. Dile kolay 176 kuş türü bulunuyor.

Kocatepe Anıtı

Büyük taarruzun başladığı Kocatepe burada yer alıyor. Hissettirdikleri bambaşka.

Emre Gölü

Emre Gölü son derece keyifli ve yeni yeni tanınan bir bölge. Emre Gölü üzerinde köylerden geçebilir, aslan kabartmalı mezarları görebilirsiniz. Ayrıca şansınız varsa Emre Gölü civarında kuşların dansına benim gibi denk gelebilir, güzel kareler yakalayabilirsiniz. Ford Fiesta ile yaptığım bu yolculukta hem tarih hem doğa içinde harika bir yolculuk oldu gerçekten. Afyonkarahisar seyahatimde aracın performansını ve konforunu en üst seviye hissettiğim yer Emre Gölü rotası oldu.

Termal Tesisler

Afonkarahisar rotasının olmazsa olmazıdır termal oteller. Ben konaklama yaptığım NG Afyon’u anlatacağım biraz sizlere. Afyon kültürünü keşfederken bir yandan da dinlenebileceğiniz, kendinizi şımartabileceğiniz, müşteri memnuniyetini üst seviyede tutan bir yer NG Afyon. Kadın erkek birlikte veya ayrı ayrı, aileler için de özel alanları bulunan, masaj ve spa'nın en güzel deneyimlenebileceği yerlerden birisi.

Afyonkarahisar’da Nerede Ne Yenir?

  • Aşçı Bacaksız (tandır eti)
  • Köfteci İrfan (köfte)
  • Tarihi Han Dönercisi (döner)
  • İkbal Lokantası (yöresel yemek)
  • Altınay Lokum (ekmek kadayıfı)
  • Aftat (ekmek kadayıfı)
  • Tarihi Taş Han (kahve)

En güzel #fordileyolda rotalarından birini gerçekleştirdim. Hem leziz Afyon mutfağında pek güzel deneyimler yaşadım hem de termalde kendimizi bir güzel şımarttık. Ford Fiesta ile yaptığımız bu eşsiz yolculukta Afyonkarahisar’ın güneye giderken bir mola yeri olarak harcanmaması gerektiğini fark ettim. Yolunuz bir gün Afyonkarahisar’dan geçerse mutlaka ama mutlaka şehri biraz gezin. Pişman olmayacaksınız…