Ocak Ayı Anketimizin Kazananı Belli Oldu!

Ocak Anket

Ocak ayında sizlere dizi mi, film mi diye sormuştuk. Gelişen dizi sektörüne rağmen, anketimize katılan siz değerli takipçilerimizin tercihi ağırlıkla filmden yana oldu. Biz de üşenmedik, siz sıkı sinemaseverler için ilginç bilgileri derleyelim dedik. Şaşırmaya hazır mısınız, hadi başlayalım o zaman!

• Film kameralarının 1890’larda icat edilmesiyle beyaz perdenin de temeli atılmış oldu. Gerçi o yıllarda “film” diye adlandırılan eserler(!) bir dakika uzunluğundaki sessiz bir sahneden oluşmaktaydı.

• Yeşilçam’ın ilk filmi Lütfi Ö. Akad’ın 1952 yılında çektiği, başrolünde Ayhan Işık’ın oynadığı Kanun Namına adlı yapım oldu.

• Yeşilçam demişken, Hollywood’a transfer olan ilk Türk sanatçımız Muzaffer Tema, 1956 yılında Amerika’ya gittikten sonra Türkiye’de de gösterime giren Certain Smile (Acı Tebessüm, 1958) ve Twelve to the Moon (Aya Giden 12 Adam, 1960) adlı filmlerde oynadı.

• Beyaz perdenin en önemli karakterlerinden biri olan Hannibal Lecter’a aslında Gene Hackman hayat verecekti. Ancak Hackman bu karakteri çok karanlık buldu. Böylece Hannibal Lecter karakteri Anthony Hopkins’in usta oyunculuğuyla hafızalarımızdaki yerini aldı.

• 1989’da çekilen filmde Batman’i bildiğiniz gibi Michael Keaton canlandırmıştı. Ancak Keaton’dan önce Kevin Costner, Pierce Brosnan, Mel Gibson ve Bill Murray’e de Batman rolünün teklif edildiğini biliyor muydunuz?

• Yine bir kült! Matrix! Yukarıdan aşağıya doğru akan yeşil simgelerin oluşturduğu karmaşık kodları hepiniz hatırlıyorsunuzdur. Şimdi büyük bir hayal kırıklığına hazır olun… Bunlar herhangi bir kod olmadığı gibi prodüksiyon ekibinden birinin eşinin suşi kitabından alınmış sembollermiş!!!

• NASA’nın yönetici eğitim programlarında Argameddon’u seyrettirdiğini söylesek? Yönetici adaylarından filmdeki hataları bulmaları isteniyormuş. Bugüne kadar 168 hata belirlenmiş. Eğitim şart!

Baba filminin giriş sahnesinde Marlon Brando’nun ellerindeki kedi, aslında Coppola’nın set civarında bulduğu bir sokak kedisiydi. Senaryoda yer almadığı için bu sahnenin çekimi sırasında kedinin çıkardığı mırıltılar Brando’nun sesine karışmış, dolayısıyla Brando’nun bu sahneyi daha sonra tekrar seslendirmesi gerekmişti.

Elizabeth: Altın Çağ filminde Elizabeth’in Aziz Paul Katedrali’ne, inşası sırasındaki ziyareti sahnesinin çekileceği sırada Aziz Paul Katedrali restorasyondaydı. Yönetmen Shekhar Kapur restorasyon işçilerine o dönemin kostüm ve araç gereçlerini vererek hem restorasyon sürecini sekteye uğratmadı hem de Elizabeth’in katedral ziyareti sahnesini oldukça gerçekçi bir şekilde çekmeyi başardı.

Schindler’in Listesi çekimlerinde kullanılmak üzere 20 binin üzerinde dönem kostümüne ihtiyaç duyan kostüm tasarımcısı çareyi ilan vermekte buldu. Polonyalılar o dönemde yaşadıkları ekonomik kriz sebebiyle 1930 ve 40’lardan kalma kıyafetlerini film yapımcılarına satarak kendilerine ekstra bir gelir sağladılar.

• Sinema hakkında ilginç bilgiler paylaşırken Titanik’ten bahsetmemek olmaz… Filmin 1912’de geçen tüm sahneleri Titanik’in batış süresi kadar, yani tamı tamına iki saat kırk dakikada; buzdağına çarpışı ise gerçek belgelerde yer aldığı süre olan 37 saniyede seyirciye aktarıldı.

Rocky IV çekimlerinde Sylvester Stallone boks sahnelerinin daha gerçekçi olmasını istediği için Dolph Lundgren’dan kendisine gerçekten vurmasını söyledi. Göğsüne gelen bir yumruk Stallone’nin dört gün yoğun bakımda kalmasına neden oldu.

Stanley Kubrick, 2001: Uzay Yolu Macerası adlı filmin çekimlerinde kullandığı tüm set ve dekoru imha etti. Neden mi? Daha az kaliteli bilimkurgu filmlerinde bu setler kullanılmasın diye…

Terminatör deyince hepimizin aklına doğrudan Arnold Schwarzenegger geliyor, ama yapımcıların aklına Arnie’den önce O.J. Simpson gelmiş. Simpson’ın soğukkanlı bir katili oynayamayacak kadar “temiz yüzlü” olması sebebiyle bu fikirlerinden vazgeçmişler.

Muhteşem Gatsby filmi için bir sahnenin yağmur yağarken çekilmesi gerekiyordu. Güzel bir bahar gününde çekim ekibi yakınlardaki bir barajdan 100 bin litre su temin ederek sahne için gereken yağmuru sentetik bir şekilde yağdırmayı ve sahnenin çekilmesini sağladı. Bunun nesi enteresan diyebilirsiniz, ama sahne çekildikten sonraki üç gün boyunca gerçekten yağmur yağmış…

• Bir ilginç bilgi de Wesminster Üniversitesi’nden geliyor… Araştırmalara göre klasik bir korku filmi izleyerek 184 kalori yakmak mümkünmüş… Diyet listenize korku filmini de ekleyin😊