Mühendislik: Daha Önce Sorulmamış Soruları Sorma Sanatı

Burak Gökçelik
burak gökçelik

Burak Gökçelik Mühendislik ve Teknoloji Geliştirme Lideri

Beslenmek ya da barınmak için elindeki basit materyalleri kullanarak harikalar yaratan, yetiştirdiği buğdayı un haline getirecek değirmeni icat eden ya da Göbekli Tepe’deki tapınağı yapan ilk insanlara birer mühendis olduklarını söylesek ne düşünürlerdi? Dünyanın yedi harikasından geri kalan görkemli Mısır Piramitleri, suyun altından giden araçlar, sürücüsüz otomobiller, robotlar, yapay zekâ… Bunların hepsi insanlık tarihi kadar eski olan mühendisliğin eseri.

Mühendislik, kendine fizik, matematik ve doğa yasalarını baz alan, hayal gücü ve yaratıcılıkla beslenen, bir sorunun üstesinden gelmek, yaşamı kolaylaştırmak, topluma fayda sağlamak amacıyla yapılan çalışmaların bütünüdür. Bilim ve aklın ışığında geliştirilen, teknolojiyi hem yaratan hem de ondan beslenen bir disiplin. Rönesans’la geliştirilen, Sanayi Devrimi ile atağa kalkan, günümüzde ise ucu bucağı olmayan bir alana yayılan mühendisliğin ülkemizdeki başlangıç tarihi ise 1773’te açılan Mühendishane-i Bahr-i Hümayun’un (İstanbul Teknik Üniversitesi) kuruluşu kabul ediliyor.

Aslına bakarsanız hepsi insanın dünyayı algılayış şekli ile başlıyor. İnsan geliştikçe, düşünce sistemi de, ihtiyaçları da ona göre evrilir. Bundan 600 yıl önce yaşayan insanların dünyayı keşfedebilmek için sağlam gemilere ihtiyacı vardı, 145 yıl önce yaşayanlarınsa daha çabuk ve kolay iletişim kurabilmeye. Gelecekte akıllı sıfatını kazanacak şehirler içinse otonom sürüşe, otonom ulaşıma, akıllı hareketliliğe ihtiyaç olacak.

Ford Otosan’da her gün binlerce mühendis, yanımıza hayal gücü ve yaratıcılığımızı alarak, teknik bilgi ve eğitimlerimizle geleceği şekillendirmek üzere o kapıdan içeri giriyoruz. Ar-Ge departmanındaki mühendis arkadaşlarımızla ulaşımın bugününden ziyade yarınıyla, yarın alacağı şekliyle ilgileniyor, daha önce sorulmamış olan soruları soruyor ve cevaplarını arıyoruz. Tüm Ford Otosanlılarla birlikte gelecek vizyonumuz olan Türkiye’nin en değerli ve en çok tercih edilen sanayi şirketi olma yolundaki adımları sağlam bir şekilde atıyoruz. Türkiye’nin en iyilerinden kabul edilen Sancaktepe, Kocaeli ve İnönü Ar-Ge merkezlerimizde hem ülkemizin hem de Ford Otosan adını dünyaya duyuracak kendi teknolojilerimizi üretiyoruz. Türkiye’nin Ar-Ge alanında en çok yatırım yapan özel şirketi konumunda olan ve devlet tarafından ödüllendirilen Ford Otosan’da, hayallerimizi gerçekleştireceğimiz çalışmaları yapacak teknolojiyi bulmak, üretmek ve daha fazlası için çalışmak bizleri motive eden bir güç. Ford Otosan’ın gelişimi, değişimi ve ilerlemeyi teşvik eden atmosferi, hayallerimizin ötesine geçmeye olanak tanıyan imkânları ve sonsuz desteği gelecekte birçok başarıya imza atacağımızın da bir habercisi. Geçmişimizden gelen tecrübe, bilgi ve birikimle Ford Otosan’ın adeta bir “mühendislik okulu” olduğunu da gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

Bütün bunları anlatmamın sebebi ise bugünün Dünya Mühendisler Günü olması. İnsanlığın var olduğu günden bu yana, insanların karşılaştığı her soruna çözüm arayan, yaşamı daha iyi bir hale getiren ve yeni sorular sorarak gelişimin önünü açan tüm meslektaşlarımın ve çalışma arkadaşlarımın "Dünya Mühendisler Günü"nü kutluyorum. Bizler Ford Otosanlı mühendisler olarak, geleceğin ulaşımını şekillendirmek üzere, yeni çözümler üretmek üzere ve var olanın ötesini görmek üzere çalışmaya devam edeceğiz.