Le Mans’a Dair 5 İlginç Bilgi

Ford GT

50 yıl önce Le Mans’ta rakiplerini geride bırakan Ford, dayanıklılık yarışları tarihinin en büyük başarılardan birine imza attı. 4 defa peş peşe elde ettiğimiz Le Mans birinciliği, Le Mans yarışına dair tek çılgın rakam değil! Efsanevi yarış hakkındaki diğer ilgi çekici bilgileri de öğrenelim mi?

 

1 – Le Mans’ın başlangıcı, ilk taşınabilir radyonun icadından eski!

İlk Le Mans yarışı 1923 yılının 26-27 Mayıs’ında gerçekleşmişti. İlk taşınabilir radyonun icadı kadar eski olan bu yarışın kazananları, Chenard & Walcker aracını kullanan Andre Lagache ve Rene Leonard’dı. Ford Model T’yi süren Fransız pilot Charles Montier ise yarışmayı 14. sırada bitirdi.

 

 

 

2 – Bir zamanlar şampanya yoktu

Amerikalı Dan Gurney, 1967’de Ford aracıyla zafer kazandığında etrafa ilk kez şampanya püskürttü. Böylece tüm dünyada kabul gören motor sporu zafer geleneğine de öncülük etmiş oldu.

 

 

 

3 – 404 km/saat

Bugüne kadar yarışta kaydedilen en yüksek hız, 404 km/sa ile pilot Mulsanne Straight tarafından 1988’de yapıldı. Rekor, pistlerde ölümcül hızları azaltmak için uygulanan şikan uygulamasından önce elde edilebildi.

 

 

 

 

 

4 – Pilotlar yarışa aracın dışında başlıyordu

1969 yılına kadar pilotlar, araçlarına starttan sonra koşarak biniyordu. Pilotların araçlarına son kez koştuğu yarışı 6 defa Le Mans zaferi elde eden Ford GT40 pilotu Jacky Ickx kazandı.

 

 

 

 

5 – Le Mans’ın efendisi…

Çoğu kişinin Bay Le Mans olarak tanıdığı Danimarkalı Tom Kristensen, Le Mans 24 Saat tarihinin en başarılı pilotu olma unvanına sahip. Kendisi yarış eldivenlerini çıkarıp 2013’te emekliye ayrılana kadar tam 9 defa zafer kucakladı.

 

 

Kaynak