Kışın Araç Kullanımı

Ford Ranger

Havalar soğudu, ülkemizin dört bir yanına kara kış bastırdı. Beyaz örtünün çizdiği manzara çok güzel olsa da yola çıkanlar için riskli olabilir. İşte bu yüzden hava koşulları kötü olunca dikkatli araç kullanmanın önemi daha da artıyor. Ünlü gezi blogger’ı Gökhan Konaş, konuyla ilgili yol gösterici bir yazı hazırladı siz Ford Blog okuyucuları için. Gelin, birlikte okuyalım.

Kışın araç kullanımı oldukça dikkat ve hassasiyet gerektiren bir konu. Bazı kritik hatalar ve kararlar hayati tehlikeye sebep olabilir. Kış süresince dikkat edilmesi ve yapılması gerekenleri sizler için bir yazıda toplamaya çalıştım. Sadece şehir içinde yapılması gerekenler değil, kış gezilerini sevenler için de bilgiler var. Kış koşullarında, karlı ve buzlu yollarda araç kullanırken yapılacak hazırlıklar, alınacak önlemler ve fazlası için okumaya devam…

Kışın araç kullanımı sadece yolda olmaktan ibaret değil elbette. Her türlü zorluk ve tehlikeye hazırlıklı olmak tabii ki en doğrusu olacak ve sizi zor durumlardan kurtaracaktır. Peki, nedir bu hazırlıklar?

Aracınızı Kışa Hazırlayın

  • Aracınızın kışlık bakımlarının yapılmış olması gerekiyor.
  • Özellikle radyatörde olmak üzere cam sularınızda donmaya karşı antifiriz şart. Radyatördeki suyunuz donarsa aracınız çalışmaz.
  • Aracınızda mutlaka kış lastikleri olması gerekiyor. Kış lastikleri diş yapısı ve hamuru sayesinde kar ve buzda çok iyi tutunma sağlamaktadır. Karlı zeminlere kesinlikle normal lastikle girmemelisiniz.
  • Aracınızda her ihtimale karşı mutlaka zincir olmalıdır. Buzlu zeminlerde kış lastiği de çaresiz kalabilir. Burada harcayacağınız küçük bir bütçe sizi zor durumlardan kurtarabilir. (Zincir takılı araç ile maksimum hız 40 km/s olmalıdır.)

Bu hazırlıklar tamamsa yola çıkmak için hazırsınız, ama daha uç rotalar ve uzun yola çıkacaksanız yazının sonunda kışın karlı ve buzlu zeminlerde araç kullanırken aracınızda bulunması gereken ekipman listesine ulaşabilirsiniz.

Kışın Yola Çıkmadan Önce

Aracınıza binmeden önce yolda görüşünüze engel olmaması için üzerindeki tüm karı temizleyin. Üst kısım dahil, burada biriken kar fren anında önünüze düşerek veya yolda geriye doğru uçarak görüşünüzü kapatabilir, etraftaki sürücülere tehlike yaratabilir.

Aracınızı çalıştırdıktan sonra kısa bir süre rölantide çalıştırarak hava şartlarına uyum sağlamasına izin verin.

Araç içi ısıtmayı ön camlara vererek sıcak, soğuk farkından oluşan buğulanmaya camı ısıtarak engel olun. Bu aynı zamanda ön camdaki buzun çözülmesine de yardımcı olacaktır.

Kışın Araç Kullanırken Dikkat Edilecekler

Tüm bu hazırlıklar tamamlandıktan sonra artık yola çıkmaya hazırsınız. Peki, kışın araç kullanımı söz konusu olduğu zaman yolda nasıl davranmanız, nelere dikkat etmemiz gerekir?

  • Havanın soğuk olması nedeni ile kat kat giydiğiniz kıyafetlerden kurtulmalısınız. Hareket kabiliyetinizi sınırlayacakları için çok önerilmez. Ayrıca direksiyon hakimiyeti için eldivensiz olmalı veya deri eldiven kullanmalısınız. Ani durumlarda direksiyon elinizden kayabilir.
  • Kalkışlarda gaza dengeli basmalı ve aracın patinaja kalkması engellenmelidir. Yolun durumuna göre yüksek vites ile kalmak işinizi kolaylaştıracaktır.
  • Yol almaya başladığınızda aracınızın tepkilerine dikkat ederek kontrollü bir sürüş dengesi kurmalısınız.
  • Ani hareketlerden mutlaka kaçınmalısınız. Ani gaza basma, frenleme, ani direksiyon hareketleri aracın kontrolünü kaybetmenize neden olabilir.
  • Yolda dikkatinizi dağıtacak şeylerden uzak durmalısınız. Bir şeyler atıştırmak, telefon kullanmak, sigara içmek vs.
  • Özellikle yokuş çıkarken araç hızlandıkça gaza basmalı, gazı sadece düz yollarda yükseltmelisiniz, virajlarda gaza basmak çekiş yerine göre aracınızın önden veya arkadan kopmasına neden olabilir.
  • Yokuş aşağı inerken sert frenlemelerden kaçınmalı, özellikle virajlarda mümkün olduğu kadar fren kullanmalısınız. En güvenli iniş şekli, yol izin verdiği sürece motor freni kullanmaktır.
  • Araç seyir halinde iken kaymaya başlarsa fren veya gazdan ayağınızı çekerek direksiyon ile aracı kontrol altına almalısınız. Araç tekrar yola oturduğunda veya kayması sonlandığında, dikkatli ve çok hassas şekilde fren veya gazı kullanmalısınız.
  • Zorlanacağınızı hissettiğiniz yerlerde aracınızdan inerek zemini ve kar derinliğini kontrol etmeniz faydalı olacaktır.

Kışın araç kullanımı zorlu hava şartları sebebi ile çok daha fazla özen ve dikkat ister. Ani hareketlerden daima kaçının ve kontrollü şekilde aracın tepkilerini ve kendi reflekslerinizi ölçerek deneyim kazanın.

4×4 ve Pick-Up Araçlarda Dikkat Edilecekler

4×4 araçlar kış koşullarında çok daha güvenli, kolay ve güçlü sürüş yapmanızı sağlayacaktır. Yalnız bu 4×4 araçların kaymayacağı veya zorlanmayacağı anlamına gelmez. Aracınız seçmeli olarak 4×4 değilse karlı zeminlerde kış lastiklerine güvenerek 4×2 olarak kullanmayınız. Kar söz konusu olduğunda mutlaka 4×4’e geçiniz.

Kışın 4×4 araç kullanımında 4 lastiğe de verilen güç sebebi ile kayma daha hızlı gerçekleşebilir, yine gaza ve frene dikkatli ve yumuşak basılmalı, ani direksiyon hareketlerinden kaçınılmalıdır.

Özellikle pick-up araçlarda bagaj kısmı hafif olduğundan zemine çok kuvvetli basamayabilir. Arkadan kopma/kayma riski yüksektir. Özellikle iniş ve çıkış yaparken virajlarda çok daha kontrollü gaz ve fren kullanılmalıdır.

Kışın Aracınızda Bulunması Gerekenler

Tüm ön hazırlıkları yapsanız ve çok dikkatli olsanız bile yolda kalma ihtimalinize karşı aşağıdaki malzeme listesini mutlaka aracınızda bulundurun.

El Feneri

Hava karardığı zamanlarda gerek zincir takma gerekse yapacağınız diğer işlerde size büyük faydası olacaktır.

Reflektör, Işıldak

Yolda kaldığınız yer hakkında etrafınızı uyarmak ve gelecek yardımlarda yerinizi belirlemek için yardımcı olacaktır.

Takoz

Aracın buzlu zeminde durduğu noktada kaymasını engellemek için gereklidir.

Buz Kazıyıcı

Yoğun kar ve buzda camların ve farların temizliğini büyük oranda kolaylaştırır.

Çekme Halatı

Aracınızın ağırlığına göre uygun çekme halatı, telefon çekmeyen yerlerde yoldan geçenlerin yardımı ile aracınızı kurtarmanızı sağlar.

Takviye Kablosu

Yolda kalma durumunda, aracınızın aküsünün bitme ihtimaline karşı hayat kurtaran küçük ama önemli bir araçtır.

Kar Küreği

Küçük bir kürek yaşadığınız basit kar saplanmalarında büyük yardımcınız olacaktır, aynı zamanda yoğun kar yağışında aracınızı temizleyebilirsiniz.

İlk Yardım Çantası

Zincir takma veya aracınızı kurtarma aşamasında küçük yaralanmalarda iş görecektir.

Battaniye

Zorlu rotalara gidiyorsanız, yolda kaldığınızda sizi sıcak tutacak ve aracınızın yakıtının tükenmesine engel olacaktır.

Şarj Aleti, Yedek Telefon Aküsü

Uzun süreli beklemelerde telefonunuzun şarjının bitmesini istemezsiniz. 🙂

Atıştırmalık Yiyecekler

Soğuk ve karlı havalarda vücudunuzun ihtiyacı olan enerjiyi verecek ve sizin daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.

Ve artık yola çıkmaya hazırsınız… Güvenli, keyifli sürüşler 🙂