Kalbim Ege'de Kaldı

Kalbim Ege

Ecosport, Kuga ve Edge ile üç hafta boyunca Ege’nin her iki kıyısını da keşfe çıktık. Dünyanın en güzel denizi ve kıyılarındaki gezimiz sizin de ilginizi çekecek.

Yazı ve Fotoğraflar: Levent Özçelik

Ford’un üç SUV aracı Ecosport, Kuga ve Edge ile yaklaşık üç hafta boyunca Ege’nin her iki kıyısında o harika manzaraların, girintili çıkıntılı kıyıların, kıvrımlı, inişli çıkışlı yolların ve sonsuz maviliğin kollarında binlerce kilometre yol yaptık. Hep söylerim, dünyanın en güzel denizi ve kıyıları Ege’dir, Ege’dedir. Göcek’ten başlayıp Dalyan Deltası ve Köyceğiz, Datça, Bozburun, Bodrum, Ayvalık’ı geride bırakıp İpsala sınır kapısına ulaştık. Ardından “karşı kıyıda” Kavala, Halkidiki Selanik rotasını takip ederek, bizim kıyılara bir de oradan baktık. Sahilden uzaklaşıp Meteora’da soluk aldık. Daha da güneye Atina’ya, Pire’de Paşa Limanı’na, oradan Korint Kanalı’nı geçip Nefplio’da turun sonuna geldik. Pek çok video ve yüzlerce fotoğraf çekerek, bu anları ölümsüzleştirdik. İşte bu eşsiz yolculuğa dair ayrıntılar:

Rota Üzerinde

Meteora: Dünyanın en ilginç coğrafyalarından biri olarak gösterilen Metoara, kaya parçalarının üzerine kondurulan kilise ve manastırlarıyla hayli ilgi çekici. Kalambaka kasabasının yakınında kalan Meteora’yı ilginç kılan sadece günümüzdeki eşsiz görüntüsü değil. Milyonlarca yıl önce bir iç deniz olan bölgede, yoğun su hareketleri, rüzgâr ve ısı değişikliklerinin sonucunda oluşan düz şekilli sarp kayalıklar görülmeye değer.

Halkidiki: Selanik’e sadece bir saat uzaklıkta yer alan Halkidiki Yarımadası’nın üç parmağında üç ayrı marifet var. Kassandra fazlaca kalabalık, Sithonia uçsuz bucaksız ormanları ve plajları ile ünlü. Athos ve Ouranoupoli: Ortodoks cemaatinin kutsal merkezi olan manastırların bulunduğu Athos Dağı ve girişin özel izne tabi olduğu Ouranoupoli kasabasına mutlaka uğrayın. Agion Oros Körfezi’nde yer alan Ouranoupoli, Athos Dağı’nın en büyük yerleşimlerinden biri. Hemen karşısında iki deniz mili uzaklıktaki Ammouliani ve yanı başındaki minik adalar topluluğu Drenia (Eşek Adası) da gezilip görülmesi gereken yerlerden.

Korint Kanalı: 1893 yılında yapılan kanal, 6343 metre uzunluğu ve 25 metre genişliğiyle görsel olarak şahane kadrajlar sunuyor. Özellikle Mora Yarımadası ve güzel şehir Nafplio tarafına seyahat ediyorsanız durup soluklanacağınız güzel fotoğraflar çekebileceğiniz önemli noktalardan.

BURALARA DA GİDİN!

Fethiye: Paraşütle Ölüdeniz’e atlamak, Patara sahilinde gün batımını izlemek, Letoon, Patara antik kentleri ve Kayaköy’ü görmek için.

Köyceğiz: Dalyan Deltası’nda tekne turu, kaya mezarları ziyareti ve İz Tuzu Plajı’nda yüzmek için.

Bozburun: Ege’nin hâlâ en bakir kasabası Bozburun’u görmek, Selimiye, Söğüt, Turgut, Orhaniye, Hisarönü’nün birbirinden güzel kıyılarında gezmek için. Bölge aynı zamanda her bütçeye de uygun.

Datça: Eski Datça’da yürürken bir yandan Can Yücel’in şiirleri çalınacak kulaklarınıza. Küçük butikler ve kafelerde huzurlu, sakin saatler geçirmek, Palamutbükü’nde denize girmek için.

Knidos: Antik kent M.Ö. 4. yüzyılda tamamen mermerden inşa edilmiş. Bugün limandan geriye kalan kalıntıları, Afrodit heykelinin kaidesi ve antik şehir kalıntılarını görmek için.

Bergama: Milattan önce kurulan bir medeniyetten geriye kalanları yerinde görmek, Bergama ilçesinin eski mahallelerini gezmek için. Eski Rum evlerinin sapasağlam ayakta durduğu dar sokaklı mahalleler ilgi çekici.

Kavala: Eski Kavala’nın sokaklarında takılmak, liman çevresinde oturup frappé içmek için.

Selanik: İzmir’in ikizi diye andığımız Selanik’te, Atatürk’ün doğduğu evi görmek için. Sawwhil kısmında White Tower’a yakın sıralanan kafeler ve tavernaları gezerken günü farkında olmadan bitirebilirsiniz.

Atina: Her biri ayrı güzel Kolonaki, Monastiraki, Plaka mahalleleri ve Akropol’ü görmek için.

Nefplio: Ege ve Akdeniz’in en güzel sahil kasabalarından birine şahitlik etmek için.

Pire: Atina’nın en güzel köşelerinden birini görmek için. İzmir’den göçen Rumların yerleştikleri bölge bugün özellikle hafta sonları dolup taşıyor.