KAGİDER’den Fırsat Eşitliği Modeli Sertifikası’nı Alan İlk Otomotiv Şirketiyiz

Ford Otosan

Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) tarafından işe alım, eğitim, kariyer planlama gibi süreçlerde cinsiyet eşitliği yaklaşımını uygulayan şirketlere verilen Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikası’nı almaya hak kazanan ilk otomotiv şirketi olduk.

İş hayatında kadınların sesini daha güçlü duyacağız

Peki, toplumsal cinsiyet ön yargılarına karşı çıkmak için şimdiye kadar neler yaptık?

2013 yılında imzalanan “İş’te Eşitlik” bildirgesi kapsamında gerçekleştirdiğimiz faaliyetler, HeForShe hareketi kapsamında sunduğumuz fırsat eşitliği, istihdamda pozitif ayrımcılık politikalarımız, Koç Holding’in “Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” teması kapsamında verdiğimiz eğitimler ve kız öğrencilerin toplumsal cinsiyet ön yargılarına göre değil, becerilerine uygun meslekleri seçmeleri konusunda farkındalık yaratmayı amaçlandığımız “Bal Arıları Mühendis Oluyor” projemiz…

Gerçekleştirdiğimiz bu projelerle en son, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (European Bank for Reconstruction and Development- EBRD) tarafından “Cinsiyet Eşitliği” ödülüne de layık görülmüştük.

 

“Kadın dostu iş yeri olma niteliğimizle Türk otomotiv sanayisinde öncü bir rol üstleniyoruz”

Ford Otosan Genel Müdürümüz Haydar Yenigün sertifika töreninde yaptığı konuşmada; “KAGİDER tarafından kadınlara eşit çalışma fırsatı tanımamız ve kurum içinde bu görüşün iletişiminin doğru şekilde yapılıyor olması yönündeki sürdürülebilir politikalarımızla FEM Sertifikası ödüllendirilmesine layık görülmüş olmaktan onur duyuyorum. Ford Otosan olarak, istihdamda kadın erkek eşitliğinin sağlanması, kadının ekonomik olarak güçlendirilmesine yönelik projelerin artırılması, bunun yanı sıra sivil toplum, özel sektör ve kamu iş birliklerinin çoğalması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kadın dostu iş yeri olma niteliğimizle Türk otomotiv sanayisinde öncü bir rol üstlendiğimizi gururla belirtmek isterim. Toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik tüm gayretlerimizin sektörümüze ilham vermesini umut ediyoruz.” sözleriyle her zaman kadın çalışanlarımızın yanında olduğumuzun altını çizdi.

 

“Otomotiv sektöründe, kadın istihdamında lider şirket olmaktan mutluluk duyuyoruz”

Ford Otosan İnsan Kaynakları Direktörümüz Nursel Ölmez Ateş; “Kadın erkek eşitliği üzerine çalışmalarımız her geçen gün çeşitlenip çoğalıyor. Kadınların istihdam dışında kalmaması için fırsat eşitliği sunup, kadınların işe alımında devreye aldığımız kota uygulaması ile sadece 2 yılda çok olumlu bir gelişme kaydettik. Ofis çalışanlarında %50 erkek %50 kadın, üretim çalışanlarımız için ise %25 kadın istihdamı zorunluluğu getirdik. 2013 yılı ofis çalışanları işe alım oranımız %25 iken 2016 yılında 62 kadın ofis çalışanı istihdamı ile bu oranı %30’a yükselttik. Üretim çalışanlarımızda ise 2013 yılında kadın işe alım oranımız %7 iken; 2016 yılında 89 kadın işe alımı yaparak %16 oranını şimdiden yakaladık. Otomotiv sektöründe kadın istihdamında lider şirket olmaktan mutluluk duyuyoruz.” açıklamasıyla eşitlikçi yaklaşımımızı vurguladı.

 

“Ford Otosan Fırsat Eşitliği Modeli kriterlerini hayata geçiren bir şirket olduğunu kanıtladı.”

KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ise FEM Sertifikası’na neden layık görüldüğümüzü şu sözleriyle açıkladı: “Ford Otosan hem mevcut hem de geliştirdiği uygulamalar ile Fırsat Eşitliği Modeli kriterlerini hayata geçiren bir şirket olduğunu kanıtladı. Üstelik otomotiv sektörü gibi erkek ağırlıklı bir iş kolunda bunu başardı. Ford Otosan’ın FEM Sertifikası almasının sektörde diğer kurumlara da örnek olmasını diliyoruz. Ford Otosan ayrıca dünyadaki rekabetin farkında olan “akıllı bir şirket”. Çünkü fırsat eşitliğine inanan şirketlere baktığımızda karlılığını ve verimliliğini artıran şirketler olduklarını görüyoruz. Araştırmalara göre, kadın istihdamına daha çok önem veren şirketler %36 daha yüksek performans gösteriyorlar. Günümüzde de artık şirketler verimliliğin yolunun buradan geçtiğini biliyorlar.”

Çalışanlarımız, bayilerimiz ve tedarikçilerimizle birlikte iş dünyasında kadının yerini güçlendirmek amacıyla yürüttüğümüz birçok proje ile KAGİDER tarafından verilen Fırsat Eşitliği Modeli (FEM) Sertifikası’nı almanın sevincini paylaşıyoruz.