İnovasyondan Sağlık Doğdu...

Fikirhane
gül ertuğ

Gül Ertuğ Mali İşler Lideri

Yaşadığımız son 3 ay gösterdi ki, sadece filmlerde göreceğimizi sandığımız kabuslar gerçek hayatta da, hem de aynı anda tüm coğrafyaları etkileyebilecek şekilde yaşanıyor. Herkes Worldometer sitesinden anlık olarak dünyanın COVID-19’dan nasıl etkilendiğini izliyor. Financial Times’ın ülke bazında “eğriyi düzleştirme” grafikleri, Sağlık Bakanımız Sn. Fahrettin Koca’nın Twitter bilgilendirmeleri hepimizin günlük radarında.

Hepimiz hem sosyal hem ekonomik olarak daha önce görmediğimiz, hatta tahmin dahi etmediğimiz olağan dışı bu duruma ayak uydurmaya çalışıyoruz. Herkes için zorlayıcı bir süreç. “Kutunun dışında düşünme” kasını çalıştırmaya başlamış, yenilikçi uygulamaları hayatına daha önceden sokmuş olanların ise adapte olması bir nebze daha kolay.

Bir önceki yazımda, inovasyon odak alanlarımız ve Kurumiçi Girişimcilik çalışmalarımız sağlık sektörünün tamamen dışında olmasına rağmen, yenilikçilik metodolojisine ısınmış olduğumuz için Ford Otosan olarak nasıl hızlı mobilize olduğumuzu ve tedarikçilerimizi de sürecimize katarak öncelikle sağlık çalışanlarımıza nasıl destek sunduğumuzu aktarmıştım.

Bu yazımda ise Fikirhane Platformumuzda, 3 ay gibi kısa bir süre içerisinde yaratıcı ve verimli fikirlerin nasıl faydalı ürünlere dönüştüğünden bahsetmek istiyorum.

Pandemi döneminin hemen başında Fikirhane’de “Covid-19 ile mücadele kapsamında yenilikçi fikirler” isimli mini bir kampanya başlattık ve Ford Otosan çalışanlarından bu dönemde yapabileceğimiz akıllarına gelen yenilikçi fikirlerini bizimle paylaşmalarını istedik. Çalışma arkadaşlarımız bu kampanyada bizimle tam 556 fikir paylaştı. Bu sayının yüksekliğini ve değerini size şöyle anlatabilirim: “Covid-19 ile mücadele kapsamında yenilikçi fikirler” kampanyamız, 2016 yılından bu yana gerçekleştirdiğimiz fikir kampanyaları içinde, 2 hafta gibi bir sürede gönüllülük esasıyla en fazla katılım sağlanan kampanyamız oldu.

Sonraki adım ise kampanyamıza gönderilen fikirleri analiz etmekti. Analizlerimizin sonunda çalışanlarımızdan gelen tam 119 adet fikir uygulandı ya da devreye alındı. Bu fikirlerin birçoğu Ford Otosan fabrika ve çalışma alanlarında işe dönüş planını destekleyici önlemler üzerineydi. 13 fikir özelinde proje geliştirmek üzere çalışma ekipleri oluşturduk. Halihazırda değerlendirmesi devam eden 15 Fikrimiz var, Ürün Geliştirme bölümümüzde konu uzmanlarına yönlendirdiğimiz fikirler değer önerisi ve uygulanabilirlik testlerini geçerse, onlar da projelendirilecekler. Diğer 409 değerli fikri de kayıt altına aldık ve arşivledik.

Kampanya havuzumuzdaki fikirleri kümelendirmek gerekirse, en başta gelen sağlık çalışanlarına yönelik destek fikirlerini, bu zorlu süreçte hareket kabiliyetleri önlem amaçlı kısıtlanan ve yardım almaya en çok ihtiyaç duyan 65 yaş üzeri vatandaşlarımız için olan fikirler izliyordu.

Ford Otosan Kurumiçi Girişimcilik proje ekip üyelerimizden bir gönüllü grup kendi iç yetkinliklerimizi kullanarak 65+ vatandaşlarımızın sesi olacak bir mobil sosyal dayanışma platformu yalın ürünü ortaya çıkardılar. Bu mobil uygulamada, evden çıkamayan ve risk grubundaki 65 yaş ve üstü vatandaşlarımız; alışveriş, eczane, tamirat gibi konularda yardım ihtiyaçlarını ses kaydı olarak bırakıyor. Aynı platformda yer alan gönüllülerimiz de bu ihtiyaçları nasıl giderebilecekleri konusunda ihtiyaç sahiplerine sesli ulaşarak destek veriyor. Uygulama şu anda beta test aşamasında. Belki salgın sönümlendikçe (bunu dört gözle bekliyorum!!) bu uygulamanın çok fazla kullanım alanı bulmayacağı düşünülebilir, ama arkadaşlarımızın bu süreçte geliştirdikleri iOS, Android üzerinde çalışan altyapı, ileriye doğru hayatımızın her alanında gittikçe daha büyük yer tutacak ve çok daha özenli olmamız gereken KVKK’ya uyum becerisi bizim için paha biçilemez. Pivot ederek pek çok başka uygulamamızda altyapısını kullanacağımız bu bilgi “Alet çantamız”da yerini aldı.

Çok hızlı devreye aldığımız başka bir fikir, üretim alanı ve ofislerde çalışan arkadaşlarımızın el hijyenini korumaya ve bulaş riskini azaltmaya yönelik “Eller Serbest Kapı Açma Aparatı” oldu. Sosyal mesafeye ve hijyene dikkat etmeyi asla bırakmayacağımız bir dönemden geçerken çalışma arkadaşlarımız kendilerini çalışma ortamlarında daha rahat hissetsin diye kapı kolları gibi herkesin gün içinde birden fazla defa temas ettiği bu noktaları basit ve akılcı bir fikirle daha güvenli hale getirdik. Uzman mühendislerimiz, fabrika ve ofis içinde otomatik olmayan kapıların kulplarını ellerimizle değil, bilek ve kollarımız ile açmak için bir aparat tasarladı. Önce 3 boyutlu yazıcılarla üretip denemeleri tamamladık, ürünün kullanılabilirliğini test ettik. Arkasından tedarikçilerimizin de desteği ile 3 boyutlu üretim ve hızlı kalıplama teknolojileri kullanılarak 5 gün gibi kısa bir sürede seri imalata hazır hale getirdik. Aparatımız şu an toplamda 2090 kapıda bulunuyor.

Bize göre bu sürecin assolisti, tüm Türkiye’de bir süre gündemi meşgul eden maske temini konusunda ortaya çıkardığımız GG19 solunum maskesi tasarımı oldu.

Mühendislerimiz, yan sanayimiz (Plascam, Mebant) ve normalde otomotiv sektörüne ait bir tedarikçi olmasa da güçlü biyolojik tutuculuk sağlayan hepa filtreyi temin eden, tasarım sürecimize aktif olarak katılan Filkim firması, hep birlikte çalıştık. Doktorumuz Gürsel Gökmen, tasarımın ve üretimin her adımında o çok iyi bildiğimiz özverisi ve gönüldenliği ile çalıştı. Bu nedenle maskemiz, ismini onun adının baş harflerinden alıyor. Haziran ayı içinde bir ramp-up planı dahilinde daha geniş kullanıcı kitlesi üzerinde test edip, hayata geçirmeyi planlıyoruz.

Tüm bu projelerin, yenilikçi, insana fayda sağlayan ve fark yaratan fikirlerin arkasında hep çalışma arkadaşlarımızın pırıl pırıl zihinleri var. Ford Otosan olarak özellikle zor zamanlarda büyük bir aile olarak kenetlendiğimiz, duyarlı, akılcı, içten, sevgi dolu bir şekilde birbirimizi bütünleyerek çalıştığımız için çok mutluyum, tüm arkadaşlarımla gurur duyuyorum.

Bundan sonra da hep birlikte her türlü zorluğun üstesinden geleceğimizi biliyorum. Her koşulda, aklını, yüreğini, sevgisini paylaşan tüm çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Birlikte daha sağlıklı günlerde kucaklaşmak dileğiyle...