“Her Yükte Birlikte” Diyoruz

Evlatlarınız Bize Emanet

Ana akım medyada yer alan bir haberle adeta içimiz ısındı. Neydi o haber?

Bingöl-Erzurum karayolundaki yol inşaatında çalışmalarını sürdüren bir kamyonun motoruna bir kuş yuva yapmıştı. O kamyonun 2011 model bir Ford olduğunu öğrenince hemen kamyon sahibiyle iletişime geçtik ve haberi doğruladık. Atladık uçağa, doğru Diyarbakır’a. Diyarbakır bayimiz bizi karşıladı ve Bingöl’e, “Her yükte birlikte” diyen İbrahim Sönmez’in yanına götürdü.

İbrahim Sönmez, kamyonu kullanan şoförün dikkati sayesinde akkuyruksallayan türündeki kuşun motorun gözle görülemeyecek bir yerine yuvaladığını, dahası yumurtladığını fark ettiklerini söyledi. Doğanın bu güzel sürprizi karşısında hiç tereddütsüz kamyonu işten çektiklerini anne-baba akkuyruksallayanların yavrularıyla ilgilenişlerini merakla izlediklerini aktardı.

Kuşlara tedirginlik, yuvalarına ve yavrularına zarar vermeden kısa süre içinde çekimimizi tamamladık ve ortaya bu sıra dışı video çıktı. Dönüş yolunda her birimizin kulağında İbrahim Sönmez’in söyledikleri çınlıyordu: “Biz yuvamızı Ford’la kurduk, bugün Ford kuşlara da yuva oldu.”

Bereketli doğanın küçük mucizelerinden birine araç olmanın tatlı mutluluğuyla bir kez daha “Her Yükte Birlikte” diyoruz.

Akkuyruksallayan:

Ufak, ötücü bir kuş olan Akkuyruksallayan, Avrupa ve Asya’nın birçok bölgesinin yanı sıra Kuzey Afrika’da da görülmektedir. Boyu 18 cm’e kadar ulaşan bu tür ince ve zayıftır. Siyah beyaz başı, siyah göğsü, gri sırtı ve uzun kuyruğuyla tanınır. Adını da uzun kuyruğunu hızla sallamasından almıştır. Dişi biraz daha soluk renklidir. Açık alanları tercih eden böcekçil Akkuyruksallayan kuşları, suya yakın açık alanlarda avlanır. Tek eşlidir ve özellikle üreme dönemlerinde yuvalarını korurlar. Şehir hayatına ve insanlara da adapte olmuş bu tür; yuvasını binalardaki çatlaklara, taşların arasındaki oyuklara yapar. Doğada da benzer yarık ve çatlakları tercih eder. Bu tür 3-8 arası yumurta çıkartabilir, ama çoğunlukla bu sayı 4-6 civarıdır. Yumurtalarının boyutu yaklaşık 20x15 mm, ağırlığı ise 2,3 gramdır. Ebeveynlerin ikisi de kuluçkada yatar ve yumurtlamadan 12 gün sonra yavrular çıkar. Hem anne hem baba yavruları büyüyene kadar beslerler. Yavrular 3 haftalık olduklarında kendi başlarına beslenmeye başlarlar.