Gençlere Fırsat Tanıyarak Kazanacağımız Ne Çok Şey Var!

Cem Temel Akıllı Fabrikalar
cem temel

Cem Temel Operasyonlar ve Yatırımlar Lideri

Üniversite öğrencilerine eğitim süreçleri içerisinde üretim teknolojilerini göstermek ve onların taze bakış açıları ile yeni fikirler üretmeleri için, son 3 yıldır İTÜ Mühendislik Fakültesi 4. sınıf öğrencilerinin bitirme projelerini, Kocaeli fabrikalarımızda hayata geçirmek üzere birlikte çalışıyoruz. Yakın zamanda bu başarılı öğrenciler bizlere bu yılki proje sunumlarını yaptılar. Projelerden çok etkilendiğimi açıkça söyleyebilirim. Ayrıca öğrencilerin çok kısa süre içinde kavradıkları ve kullanmaya başladıkları teknik dilin, yıllardır bu mesleğin içerisinde olan bizler ile aynı düzeyde olması beni heyecanlandıran bir diğer husus oldu. Öğrencilerin sunum teknikleri, akışa olan hakimiyetleri gayet profesyonelceydi. Bunlardan daha da önemlisi güncel teknolojileri kullanarak bizlere yeni fikirleri ile ilham vermeleri, hatta görüntü işleme teknolojilerindeki sorunumuzu çözmeleri çok etkileyiciydi. Hazır bu konudan bahsetmişken, etkilendiğim projelerden birinin detaylarını sizinle paylaşmak isterim.

Bijon montajı sırasında yaşadığımız sıkıntılar, mevcut sistemin çok emek gerektirmesi ve hata payının çok fazla olmasıydı. Bu sorunun çözüm yolunu bilmekle birlikte bunu formülize etmeye dair problemlerle karşılaştık. Bahsedeceğim projede ise öğrencimiz, Turtlebot adı verilen kamera ile iç mekanda otonom gezerek harita çıkarmayı ve bu harita üzerinden istenen noktalara en uygun yoldan gitmeyi hedefledi. Turtlebot adlı kameraya belirli bir rota izleme, insan takibi, çeşitli objelerin bulunması gibi verilebilecek çeşitli görevleri gerçekleştirebilecek bir yazılım, buradan edinilebilecek tecrübeyle de iç mekanda kullanılabilen yardımcı robotlar tasarlanabileceğini bize gösterdi.

Matlab programı üzerinden jantların fotoğrafları inceleyen öğrencimiz, bijonları ve jantı tespit etmek için bir algoritma geliştirdi. Projenin bel kemiğini ise bana göre şu yaklaşım oluşturdu; yanlış tespiti engellemek için tüm bijonların orta noktasından jantın merkezine doğrular çizilerek uzunlukların karşılaştırılması… Arkadaşımız, bu sayede bijon dışındaki yerlerin bijon olarak tanımlanmasını engelleyebilmiş. Kısa zaman içerisinde hayata geçirmeyi planladığımız projede, ekipmanın üzerine kamera yerleştirerek elde ettiğimiz görüntü üzerinden, algoritmadaki parametreler ayarlanıp bijon tespiti sağlayacağız. Oluşturulan yazılımla da, uzaydaki koordinatları belirlenen objenin konum bilgisi kullanarak mevcut yarı otomatik ya da manuel süreçlerimize bu sistemi entegre edip, tam otomatik olarak çalışmasını sağlayacağız. Bu proje de bizim mevcut sistemdeki hata payımızı ortadan kaldıran formül olacak.

Bize ciddi anlamda iş gücü kazancı sağlayacak, süreçlerdeki verim ve kaliteyi artıracak bu projeyi en yakın zamanda hayata geçirerek, bugüne kadar üretim kısmına yaptığımız tüm yatırımlarla, bugün örnek bir duruma gelen “akıllı fabrika” sistemimizi bir adım öne taşımayı amaçlıyoruz.

Bu ve bunun gibi diğer değerli projelere katılarak bizi bambaşka bakış açılarıyla tanıştıran stajyerlerimize ve onlara yardımcı olan tüm çalışanlarımıza çok teşekkür ederim. Bir kez daha gördük ki gençler, fırsat bulduklarında inanılmaz yenilikler yaratıyorlar, yeter ki onlara bu fırsatı tanıyalım.