Ford Otosan’da Geleceğin Teknolojileri Bugüne Dokunuyor!

Serhan Turfan
serhan turfan

Serhan Turfan Ford Trucks Lideri

Geleceğin fabrikalarını, iş kollarını ve çalışanlarını hazırlamak; Ford Otosan olarak önemli vizyon ve hedeflerimizden biri. Geleceğe uzanan bu yolda; değişen, dönüşen ve gelişen teknolojileri yakından takip etmek, güncel teknolojileri üretim süreçlerimize adapte etmek ve hatta yeni teknolojileri bizzat geliştirmek üzerine çalışmalarımızı son hız sürdürmekteyiz. Bu doğrultuda attığımız önemli ve faydalı adımlardan biri olan Eskişehir Teknoloji Günleri’nin geçtiğimiz günlerde 2’ncisini gerçekleştirdik.

9-11 Ekim tarihlerinde, Eskişehir fabrikamızdaki etkinlikte; ABB, Fanuc, Festo, Leuze Electronic, Entek, Sick, SMC, Stäubli ve Eepos, Phoenix Contact gibi teknoloji alanında önde gelen 12 firma katılım gösterdi. Teknoloji iş ortaklarımız olan 12 katılımcı firma stantlarında; robot, sensör, VR, AR sistemleri, kamera ve görüntü işleme teknolojileri üzerine yenilikçi ve teknolojik uygulamalarını sergiledi. 3 gün boyunca devam eden Teknoloji Günleri’nde Eskişehir Fabrikası çalışanlarımız da yeni teknolojileri birebir onlardan dinleme ve tanıma fırsatı buldular. Çalışanlarımızın, akıllı üretim teknolojilerinin lider firmalarının yenilikçi uygulama ve ürünleri ile fabrikamızda buluşması ve ilk ağızdan bu teknolojiler hakkında bilgilendirilmelerini oldukça değerli ve önemli buluyorum.

Ford Otosan’ın her yıl düzenli olarak tekrar eden, geleneksel etkinliklerinden biri haline gelmesini planladığımız Eskişehir Teknoloji Günleri vesilesi ile Eskişehir fabrikamızın özelliklerine de kısaca değinmek isterim. Ford Otosan Eskişehir Fabrikası, Türkiye’nin araç, dizel motor ve güç aktarma üretim çeşitliliğini tek çatı altında toplayan tek fabrika. Bu açıdan hem kendi bünyemiz hem de sektördeki yeri itibarıyla önemli bir yere sahip. Bu fabrikamızda; 88.000 metrekare kapalı, 1,1 milyon metrekare açık alanda Ford Trucks kamyon, kamyon ve hafif ticari ürünlerimiz için motor ve motor sistemleri üretmekteyiz. Bugüne kadar toplamda 220.000 adetten fazla kamyon ve çekici, 895.000 adetten fazla motor ürettiğimiz bu fabrikamızda, 1.500'ü aşkın kişiye de istihdam sağlamaktayız. Ayrıca fabrikamızın gururla bahsedebileceğim diğer bir önemli özelliği ise; fikri mülkiyet hakları %100 Ford Otosan’a ait olan 13 litre Ecotorq motorlarını üretiyor olması. Eskişehir fabrikamızda; Ar-Ge merkezi, motor test merkezi, test pisti, prototip atölyesi ve 3 adet şanzıman test odası da bulunuyor.

Tüm bunların altını çizmemin nedeni aslında Eskişehir fabrikamızda, üretim süreçlerine yeni ve en güncel teknolojileri adapte ederek bu çalışmalarımızın sonucunda ise örnek olacak ve gurur duyulacak bir başarı öyküsü yazıyor olmamız. Fabrikamızın donanımından aldığımız destek ve fırsatlar ile geçtiğimiz yıl Türkiye’nin sıfırdan geliştirilen ve üretilen ilk çekicisi F-MAX’i pazara sunmamızın ardından, 2019 Uluslararası Yılın Kamyonu (IToY) ödülünün sahibi olmuştuk.

Güncel teknolojik ürünleri yakından takip edip, geliştirip, üretim adımlarımıza entegre ederek, geleceğin üretim teknolojilerine zemin hazırlıyoruz. Ford Otosan olarak her zaman teknolojiye yatırım yapmayı önemsiyor ve bunun için çalışıyoruz. Çünkü ulaşımın geleceğinin temellerinin bugüne dayalı olduğunun farkındayız. Bu bağlamda, 2. Eskişehir Teknoloji Günleri’ne katılan tüm tedarikçi firmalarımıza ve çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

Yazar Dan Brown’un da dediği gibi, “İcat ettiğimiz her yeni teknoloji, başka yeni teknolojileri icat etmemize yarayan bir araç haline geliyor ve böylece büyüyerek devam ediyor.” Ford Otosan olarak amacımız, gerek ürünlerimiz gerek üretim gücümüzle teknolojinin geleceğinde şimdiden yer almak.