Ford Focus ile Patara’da 2020’ye Veda!

Patara

Gezi blogger’ımız Seymen Bozaslan, Ford Focus ile çıktığı yılın son #FordileYolda rotasında direksiyonunu Patara’ya kırıyor. 2020’nin Patara Yılı olarak ilan edilmesi maalesef yaşanan pandemiden dolayı gölgede kalmış olsa da gidebileceğiniz ilk anda sizlere rehber olması için Patara hakkındaki gezi yazımızı keyifle okumanızı dileriz!

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

2020’nin Patara Yılı ilan edilmesi nedeniyle yılın son ayında da olsa Patara’yı ziyaret etmem gerektiğine inandım. İyi ki de geldim. Patara Antik Kenti, Upuzun plajı ve kum tepeleriyle Antalya’nın gözde noktası Patara hakkında biraz konuşmaya ne dersiniz? Cevabınız evet ise #FordileYolda Patara yolculuğumu anlatıyorum.

Patara Antik Kenti, Kaş’a 42 km, Kalkan’a ise 15 km uzaklıkta Likya birliğinin en eski yerleşim yerlerinden birisi. Kent öyle büyükmüş ki; 10 kilometrelik bir alanı kapsıyormuş. Bölgede denize açılabilen tek yer olması nedeniyle de önemli bir liman kenti olmuş her zaman. Pttara olarak geçen kentin adı günümüze Patara olarak gelmiş. 1988 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmaları günümüzde halen devam ederken bir yandan da Caretta-Caretta’ların yumurtalarını bırakıp yavruladıkları önemli bir sahil.

Likya birliğinin başkenti olan Patara, Roma Valiliklerinin adli işlerini gördüğü bir merkez olmuş. Buranın en ilginç özelliklerinden birisi de 3 oy hakkına sahip olan 6 kentten biri olması. Patara’yı Hristiyanlar tarafından ilginç kılan bir mesele ise Ortodoks dünyasının kıymet verdiği Likya’nın ilk psikoposu Aziz Methodius’un burada ölmesi ve Noel Baba olarak bilinen Santa Nikolas’ın da Pataralı olmasıdır.

Patara’nın en önemli özelliği bilinen ilk meclis yapılanmasının burada olması. 21 oturma sırasına sahip olan meclis binası, 1400 kişi kapasiteli olarak biliniyor. İlk meclisin restorasyonu ise TBMM tarafından finanse edilmiş. Antik kentte yer alan tiyatro ise yaklaşık 6000 kişi kapasiteli. Bölgede en ilgi çeken kısım ise kesinlikle deniz feneri ve sazdan yapılan tekne. Deniz feneri yapılan kazılar sonucunda 2005 yılında kumların altından çıkartılmış. Dünyanın en eski deniz feneri olarak bilinen yapı gerçekten görmeye değer.

Sazdan Tekne ABORA IV

Antik kentte sergilenen tekne 2019 yılında Varna’dan yola çıkarak Kaş Limanı’na gelen ve oradan Patara Antik Kenti’ne kara yoluyla taşınan tamamen sazdan bir tekne. Alman arkeolog Dominique Görlitz tarafından tasarlanan gemi, bölgenin ticaret yolculuğunu test etmek amaçlı yapılmış. Birçok uzman tarafından şüphe ile yaklaşılan sazdan tekneler ile seyahat etmenin mümkün olduğunu göstermek amaçlı yapılan ABORA IV isimli tekne bu testi başarıyla geçmiş.

Patara Antik Kentinde Gezilecek Yerler

  • Zafer Takı
  • Vespasian Hamamı
  • Korinth Tapınağı
  • Ana Cadde
  • Liman
  • Tahıl Ambarı
  • Meclis Binası
  • Deniz Feneri

Patara Antik Kenti Efsanesi

Her antik kent gibi Patara’nın da bir efsanesi var. Efsaneye göre Zeus ile Titan Leto yasak aşk yaşıyorlar. Leto hamile kalıyor. Zeus’un karısı baş tanrıça Hera, bu ihaneti öğrenince Leto’yu cezalandırmak için peşine düşüyor. Hiçbir kent Leto’yu saklamayı kabul etmiyor. Sadece Patara halkı Leto’yu kabul ediyor. Patara halkı, Hera’nın gazabından korktuğundan Leto’ya doğum sırasında yardım etmiyor. Doğum sancısı tanrıçası Eileithya, Leto’nun çığlıklarını duyarak, kollarına hurma ağacı dalları sarıp, sancısını dindiriyor. Leto önce Artemis’i doğuruyor. Dokuz gün daha sancı çektikten sonra, Artemis’in de yardımıyla Apollon’u doğuruyor.

Patara Plajı ve Kum Tepeleri

Dünyada ne zaman en güzel plajlar diye bir liste yapılsa tüm otoritelerce Patara ilk sıralarda yer alır. Bu hep böyledir. Antalya’nın Kaş İlçesi, Gelemiş Köyü sınırlarında olan plaj 18 km uzunluğa sahip. Kumsalın hemen dibinde bulunan kum tepeleri de zamanında Yeşilçam’da birçok filme set olmuş bir plato. Özellikle fırtınalı bir hava sonrasında giderseniz rüzgârdan dolayı oluşmuş dümdüz bir kum tepesi görebilirsiniz. Aksi durumda bir sürü ayak izinin bulunduğu kumdan bir bölge görebilirsiniz. Bu yüzden etkileyici halini görmeniz için kesinlikle kötü bir hava sonrasında gitmenizi öneririm.

Ayrıca buraya gitmek için plajdan yürümenize gerek yok. Köy merkezine girdiğinizde Patara Antik Kenti istikametinde köşede bir market olacak. Oradan sağ tarafa dönerseniz tabelalar sizi yönlendirecektir.

Ceretta Caretta Meselesi

Nesilleri tükenmekte olan ve en önemli üreme noktalarından biri olarak Patara’ya her yıl gelen Caretta Caretta’lar, Doğal Hayatı Koruma Vakfı tarafından koruma altındalar. Her sene 15 Mayıs ile 15 Eylül tarihleri arasında gelen kaplumbağalar nedeniyle Patara Plajı’nın ziyaret saatleri de farklılık gösteriyor tabii. Bu tarihler arasında 08.00-19.00 arasında ziyaretçiler plajı kullanırken, 19.00-08.00 arasında plaj Caretta Caretta’lara bırakılıyor. Plajın kaplumbağalara ait yumurtlama alanında şemsiye-şezlong kullanmak, saatlerin dışında ziyaret etmek, gürültü yapmak yasak. Yasağı çiğneyenler ise para cezası ile cezalandırılıyor.