Fiesta Turkuazında Bir Assos Yolculuğu

Fiesta

Yaz geldi! Kış boyunca kurulan güneş, deniz ve kum hayallerini gerçekleştirme vakti! O zaman gelin hep beraber Seymen Bozaslan’ın Ford Fiesta ile çıktığı #FordileYolda rotasında peşlerine takılalım, Assos’ta bizleri neler bekliyormuş hep beraber bakalım!

Yazı ve Fotoğraflar: Seymen Bozaslan

Bu sefer #fordileyolda keşif rotaları kapsamında direksiyonu Assos’a doğru kırdım. Turkuaz Ford Fiesta ile Adatepe’den Babakale’ye hem kasabaları, hem lezzet duraklarını hem de yöre insanıyla ilgili birçok fikir edindiğim bu yolculukta kısa bir Assos Gezi Rehberi hazırladım. Hadi beraber bakalım mı Assos’ta ne var, ne yok?

Assos’ta Gezilecek Yerler

Behramkale: Antik şehir ve tiyatronun bulunduğu Antik Liman’a tepeden bakan ve 2,5 km uzaklıkta olan dar sokakları ile meşhur bir yer. Behramkale Assos’un en turistik noktalarından birisi. Hediyelik alışverişi için dükkânların, dondurmacıların ve kahvecilerin çoğu burada. Assos’a geldiyseniz uğramadan geçmemeniz gereken bir nokta kesinlikle.

Antik Şehir: Behramkale’nin zirvesinde bulunan bir ören yeri. Zamanında Athena adında büyük bir tapınak varmış burada. Tabii artık günümüze sadece kolonları gelmiş durumda. Ama ören yerinde eskiden nasıl olduğunu görmeniz açısından bir maketi bulunuyor. Midilli manzarası ile son derece stratejik bir noktada olan bir yer. Müze kart ile veya 10 TL ödeyerek buraya giriş yapabiliyorsunuz. Kaya kertenkelesi buradaki kayalar üzerinde çokça göreceğiniz zararsız sürüngenler. Bir diğer ayrıntı da buradaki taşların çok sağlam olduğundan zamanında lahit yapımında kullanılırmış ve bu yüzden buraya “insan yiyen” denirmiş. Burada zamanında bir kazı yapılmış, zamanında dediğim de 1881-1883 yıllarında. Bu kazılarda çıkan eser ve kalıntılar Louvre ve Boston müzelerine götürülmüş. Daha sonra yapılan kazılarda çıkanlar ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.

Amfi Tiyatro: Zamanında 2500 kişiyi alan bir tiyatro burası. Bir dönem gladyatör savaşlarının da yapıldığı bu alanda bunun için yapılan korkuluk kısımlarını da görebilirsiniz. Burada beni en çok şaşırtan ise kanal sistemiydi. Yağmur sularının taşma yapmaması için geniş su kanallarının olması ve bunu o dönemde düşünüp uygulamış olmaları ve üstüne bu kanalların binlerce yıl sonra halen görülebilir olması ve şaşırtması gerçekten çok ilginç.

Babakale: Asya kıtasının en batı noktası burası. Hatta dünyada 2 yer var gittiğiniz zaman buraya geldiniz dercesine sertifika veriliyor. Bunlardan birisi Lizbon (Avrupa kıtasının en batısı), diğeri ise Babakale (Asya kıtasının en batısı). Buraya geldiğinizde muhtardan bu bahsettiği sertifikayı da alabilirsiniz. Osmanlı döneminden kalma bu küçük balıkçı kasabasında görülecek en büyük eser kale aslında. Midilli Adası’nda bulunan kaleye rakip olarak yapılan kale, zamanında boğazın güvenliğinden sorumlu yerlerden biriymiş. Rakı balık, kahve mekânlarının olduğu Babakale, Assos merkezine 27 km uzaklıkta. Bu arada bu 27 km öyle güzel ve keyifli bir yol ki, buna bir de Ford Fiesta’nın üstün yol tutuşu ve sürüş keyfi eklenince hakikaten tek bir söz geliyor akla: Değmeyin keyfime oh!

Adatepe ve Yeşilyurt Köyleri: Buralara kadar geldiyseniz bu iki önemli köye de mutlaka uğrayın derim. Türkiye’nin en iyi korunmuş köyleri bunlar. Gezdikçe, sokaklarında dolaştıkça büyük keyif alırsınız. Eski Rum evlerinin hayata yeniden merhaba dedikleri sokaklarda dolaşırken gerçekten bir zaman tünelinde gibi hissedeceksiniz kendinizi.

Kadırga Koyu: Assos’ta denize nerede girilir sorusunun açık ara cevabı burası. Zamanında Osmanlı döneminde Midilli Adası’na giden teknelerin yanaştığı yermiş. Günümüzde ise kumu ve deniziyle Assos’un denize koşarak girme noktası.

Assos'ta Yeme İçme

Etem ile Aslı: İsmi çok tatlı, değil mi? Lezzetleri de öyle. Assos merkezine 15-20 dakika araç yolculuğu uzaklıkta bulunan bir mekân. Mezeleri, lezzetleriyle Assos’ta kısa sürede adından söz ettirenlerden burası. Fakat masa sayısı çok az, bu sebeple rezervasyonsuz gitmeyin aman. Üzülerek de olsa, geri çevirmek zorunda kalabilirler.

Büyükhusun Sunaba: Assos’ta iki akşam yemek yediğim ve gerçekten keyif aldığım bir yer Sunaba. Neden mi? Öncelikle çok çok sakin bir kasabadasın. Ortalıkta tek ses arada geçen araçların ve etraftaki birkaç köpeğin sesi. Balık ve et seçeneklerinin olduğu, alkol de alabileceğiniz güzel bir mekân. Çalışanları ve ortamı da son derece ambiyansa uygun. Assos’a geldiğinizde buraya uğramanızı kesinlikle öneririm.

Assos Club Beyaz: Kadırga Koyu’nda bulunan hem denize girebileceğiniz hem de biraz oturup sohbet edebileceğiniz Assos’un en güzel mekânlarından birisi. Kesinlikle öneriyorum.

Leb-i Derya: Assos’ta kalamar dendiğinde en çok önerilen mekân burası. Deneyimlerden bana, benden size gelsin tavsiye.

Yahya Usta Dondurmacısı: Kadırga Koyu üzerinde bulunan Yahya Usta’nın dondurmasını, özellikle de bal bademi denemenizi öneriyorum.

Behramkale Köy Kahvesi: Behramkale’de köy kahvesi kimine güzel, kimine normal gelir o ayrı, ama ambiyansı hissetmek açısından son derece önemli bir yer. Bölgenin ruhunu hissetmek, benimsemek için çok önemli bir nokta.

Assos Kamp Alanları

Assos bölgesinin çoğu kısmı zeytin ağaçlarıyla kaplı. Zeytin ağacından kalan kısımlar ise genelde sit alanı. Bu yüzden otelcilik sektörü biraz kısıtlı. Hal böyle olunca, kamp seçeneği ön plana çıkabiliyor burada. Bu sebeple sizlere minik bir liste yaptım:

Athena Kamp: Athena, Kadırga Koyu’nda yer alıyor. Bungalov evleri, piknik alanları ve denize sıfır kendine özel bir plajı da bulunuyor. Çadırınız olmasa da buradan kiralayabilirsiniz.

Neverland: Otoparkı bulunan, denize sıfır çadırınızla güven içinde tatil yapabileceğiniz bir yer.

Serenay: Serenay bölgenin en çok bilinenlerinden. Kendi plajı ve restoranı da bulunuyor. Aklınızda olsun.

Gargara: Kamp alanı kiralayabileceğiniz, restoranı bulunan, güvenli ve denizi güzel olan kamp alanlarından birisi.

Assos’ta Denize Nereden Girebilirim?

Bana kalırsa aşağıdaki listede denize girilecek her plaj birbirinden kıymetli. Fakat yine de en çok Kadırga ve Sivrice koylarını beğendim. İkisi de denizi ve ortamı açısından beni diğerlerine göre daha mutlu etti:)

  • Akliman Plajı
  • Yeşil Liman
  • Koruoba Plajı
  • Sivrice Plajı
  • Kadırga Koyu
  • Sokakağzı Plajı

Assos Konaklamaya Dair

Büyükhüsun Sunaba Kasrı:

Bugüne kadar Assos’ta gün içinde gezer, Ayvalık’ta konaklardım, ama bu kez Sunaba Kasrı’nı tercih ettim. Ne de iyi ettim. Ferah odaları, leziz restoranı, yüzme havuzu ve her şeyden önemlisi konforu ve personelinin güler yüzüyle tekrar tekrar tercih edebileceğim bir yer Sunaba Kasrı. Assos’a 5- 10 dakika uzaklıkta Büyükhüsun Köyü’nde yer alan otel, köyün aynı zamanda en büyük yapısı. Sessiz ve çıt çıkmayan bir köyde kendinizi gerçekten kasabada hissedebileceğiniz güzel bir yer Sunaba. Eğer yolunuz Assos’a düşerse mutlaka öneririm. Bu arada burada beni en çok memnun eden nokta ise odalarda bulunan asma katlar. Keşke bir arkadaş grubuyla gelsem de sabaha kadar sohbet muhabbet etsem dedirtti gerçekten. Bu sebeple çocuklu aileler ve gruplar için oldukça tercih edilebilir bir yer bence.

Ford Fiesta ile yaptığım Assos yolculuğunda hem tarih, hem lezzet, hem de keşif anlamında çok şey öğrendim. Dolu dolu geçen bu yolculukta en çok aklımda kalan detay ise Fiesta’nın turkuazının kesinlikle Ege’nin rengi olduğu. Fiesta buraya çok yakıştı!