Far Teknolojilerindeki “Bir Başka” Değişim!

Slider

Biz 109 yıllık bir hikayenin kahramanıyız ve bu uzun hikayemize birçok gelişim ve değişim sığdırdık. Bu değişimlerden biri de yolunuzu aydınlatan far teknolojileriyle ilgili… Bu teknolojileri unutulmaz kılmak için önemli bir çalışmaya imza attık. Geçtiğimiz yüzyıl boyunca kullanılan far teknolojilerini bugünün far teknolojileriyle kıyaslayan örnek bir deney gerçekleştirdik.

109 yıllık değişim ile “bir başka” far teknolojileri!

Far teknolojilerindeki 109 yıllık değişimi 6 farklı modelimizin -1908 Ford Modeli T, 1932 Ford Modeli Y, 1966 Ford Anglia 105e, 1976 Ford Fiesta, 1994 Ford Mondeo ve 2016 Ford Mustang GT- kullanıldığı gece sürüş simülasyonu ile gözler önüne sermeye karar verdik. Araçlarımızın 12 metre uzaklığına konumlandırdığımız bir bisiklet sürücüsünün kullanıldığı deneyde, gerçekten çok şaşırtıcı sonuçlar elde ettik. En eski aydınlatma teknolojisine sahip aracımızdan bisiklet sürücüsü görünemezken, günümüz far teknolojileriyle ise rahatlıkla görünebiliyor. 1908 model Ford Model T’den yeni model Ford Mustang’imize kadar birçok çeşit aracımızı kullandığımız simülasyon sırasında çektiğimiz fotoğraflar da bu değişimin tanıkları oldu.

Asetilen lambadan xenon ve LED farlara uzanan “bir başka” yolculuk…

1908’den 1927 yılına kadar 15 milyon adet satılan Model T aracımız, geceleri günümüzde artık kullanılmayan “asetilen lamba” ile müşterilerimizin yollarını aydınlatıyordu. Bugün ise yalnızca parlak xenon ve LED farlardan değil, aynı zamanda yayalar için otomatik fren yapabilen teknolojilerden de yararlandığımız farlarla araçlarımızı donatıyoruz. Yeni far teknolojileri, gece sürüşlerinde 100 yıl önce kullanılan düşük aydınlatmaya sahip sistemlere göre çok daha iyi bir görüş açısı ve güvenlik sağlıyor.

Günümüzde hız ve sese duyarlı şekilde adapte edilebilen farlarımız ile gece sürüşlerinizde tehlikeleri algılayıp otomatik frenleme yapabilme imkanına sahipsiniz. Gelecekte ise LED far teknolojilerinin daha fazla araçta kullanılmasıyla gece sürüşlerinizdeki iyi aydınlatma ile daha az yorulacak ve uyanık kalacaksınız.

Michael Koherr: “Artık geceler, sürücüler için gündüz gibi.”

Ford Aydınlatma Sistemleri AR-GE Mühendisi Michael Koherr, “Far teknolojilerindeki değişimin yol güvenliği ve sürücü konforu açısından ne kadar önemli bir fark yarattığını görüyoruz. Zamanla mumlu aydınlatmalardan xenon ve LED ışıklara geçtik. Gelecekte süper parlak LED ışıkların araçlara uygulandığını göreceğiz; bu da aslında sürücülerin uyanık kalmalarına yardımcı olacak. Gece görünürlüğü artık çok daha iyi hale geldi. Artık geceler, sürücüler için gündüz gibi. Ford olarak yoldaki yayalara, bisikletlilere ve hatta büyük hayvanlara dikkat çekmek için yeni nokta aydınlatma teknolojisi geliştiriyoruz. Bu sistem, insanları ve büyük hayvanları 120 metreye kadar uzakta bulmak ve izlemek için kızıl ötesi bir kamera kullanıyor.” açıklamasıyla müşterilerimizi daha aydınlık gecelerin beklediğini vurguladı.

“Bir başka” far teknolojileriyle daha iyi aydınlatma!

Günümüzde Ford Mustang’de kullandığımız xenon farlar, halojen ampullere oranla yaklaşık üç kat daha iyi aydınlatma sağlarken, güçlü SUV aracımız Edge de dahil olmak üzere birçok aracımızda kullandığımız gelişmiş LED farlar ise halojen ampullerin sarı ışığından beş kat daha fazla parlak beyaz ışık üreterek güvenliği en üst noktaya taşıyor. Ayrıca farlarımız artık aniden durmak yerine ışın deseninin kenarında aşamalı olarak soluyor ve karanlıktaki nesnelerin algılanmasıyla sadece o bölgeyi de aydınlatabiliyor.

Gelin, far teknolojilerindeki değişimi bir de videomuzdan izleyelim.