Fabrikalar Bakım Dönemi - 2020

Planlı Bakım Duruşu
Müjdat Tiryaki

Müjdat Tiryaki Gölcük Fabrika Müdürü

Sağlıkla ve başarıyla tamamladığımız yıllık planlı bakım ve izin dönemi sonrası hepinizi gururla, heyecanla ve ümitle selamlıyorum. Sizlere bu dönemde yapığımız işler ile ilgili bilgi verirken, yılın kalanı ile ilgili gündemi de değerlendirmek isterim.

Yeni ürün/araç ve kapasite artış projeleri, makina/ekipman yenilemeleri, ürün kalitesini arttıracak teknik bakımları içeren çok yoğun bir çalışma dönemini çok etkin ve verimli bir şekilde değerlendirdik. Daha kıymetlisi; 55 farklı iş ortağımızla, toplamda 2300 kişilik büyük bir ekiple süreç boyunca tüm işlerimizi planlandığımız şekilde ilerletmeyi herhangi bir iş kazası yaşamadan gerçekleştirdik. Ve süreç sonunda üretimimiz sorunsuz başladı. Herkesin sağlıklı olmasının yanı sıra ilk üretim günü itibari ile tüm ekipmanlarımız çalıştı, kalite hedeflerimizi yakaladık ve planlı üretim adetlerine ulaştık. Bu yılın özellikle 2. çeyreğine damga vuran pandemi, yıllık planlı bakım döneminin de en öncelik verdiğimiz konusuydu. Pandemi gölgesinde ilk defa bu ölçekte bakım ve proje işlerini planlı bakım dönemimizde gerçekleştirdik. Bakım ve proje ekiplerimiz ile iş ortaklarımız, her sene bu dönemde omuz omuza vererek şirketimizi “Türkiye’nin En Değerli ve En çok Tercih Edilen Sanayi Şirketi Olma” vizyonuna bir adım daha yaklaştıran projeleri devreye alırlardı. Bu yıl pandemi nedeniyle omuz omuza veremeseler de, yine kısıtlı zamanda sosyal mesafeye dikkat ederek, sıcaklara rağmen; maske kullanımı ve hijyen kurallarından taviz vermeyerek filyasyonsuz ve iş kazasız sağlıklı bir şekilde süreci tamamladılar. Emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyor ve bu başarılı ve keyifli ekibin bir parçası olduğum için gurur duyuyorum.

Teknik konuların yanı sıra tesislerimizi ilk günkü gibi yeni tutmak ve pandemi ile mücadelede çalışma arkadaşlarımızın sağlığını daha iyi korumak amacıyla iş planları yapmıştık. Soyunma odası ve dış dinlenme alanlarını elden geçirdik, genişlettik, ilave alanların güneşliklerini taktık. Genel detaylı temizliğin yanı sıra özellikle atölyelerin içini neredeyse tamamen yeniden boyadık.

Duruş gün sayısı kısıtlı olmasına rağmen son 5 yılın en kapsamlı bakım çalışmalarını yaptık. Sadece Boyahane atölyemizde 728 adet planlı bakım faaliyeti gerçekleştirdik. Yedi yılda bir yapılması gereken çok kapsamlı bir iş olan Boya elektrokot hatları konveyör sistemini (400 m zincir, 46 adet dişli, 58 adet pendulumdan oluşan) yeniledik. Sadece bu proje kapsamında yaklaşık 540 ton malzeme 66 adet kamyon ile fabrikaya getirildi ve Boyahane içinde ilgili noktalara sıfır hata ile taşındı, kuruldu, devreye alındı. 5 adet (3’er ton taşıma kapasiteli, 6-12 m arasında değişen stroklu) lift değişimi, kimyasal transfer sisteminde yer alan 172 adet özel vana değişiminin yanı sıra boya kabinlerinde yer alan 2 adet kritik konveyörü de Boyahane’de başarıyla devreye aldık. İş yoğunluğu ve kısıtlı zaman düşünüldüğünde, gelecek üç yıl boyunca yaşayacağımız yoğun proje faaliyetlerinin başarılı bir provasını yapmış olduk.

Şirketimizin gündemindeki önemli projelerden birisi olan Transit BEV - elektrikli Transit aracın kendisinin ve bataryasının gövde üretimi, boyanması ve montaj edilmesi için gerekli robot ilaveleri ile tüm atölyelerde konveyör ve hat hat yerleşim çalışmalarını tamamladık. Önümüzdeki dönemde Güney Amerika ülkelerine ihracatımızı arttıracak V363 SKD projesi kapsamında Boyahanemizde 19 adet konveyör, lift, transfer ekipmanı montajı ve otomasyonunu başarıyla devreye aldık. V710 projesi öncesi tamamlanacak olan tezgâh yatırımları için ilk temel hazırlıklarımıza Takım Kalıp atölyesinde başladık ve tezgâhların siparişini verdik.

Geçen yıl Endüstri 4.0 uygulamalarında dünyada öncü fabrika seçilmiştik, biliyorsunuz. Fabrikamızdaki çalışma arkadaşlarımızın yetkinliklerinin dönüşümü ve araç üretim süreçlerinin dijitalleşmesi bakım döneminde hızlandı. Pres Üretim hatlarında yırtık/incelme gibi tespiti zor problemlerin ses titreşimleri yardımıyla %100 frekansta kontrolünü sağlayan Lasersonix Q isimli uygulamayı yüksek hıza sahip 30. Pres Üretim Hattı’nda yaygınlaştırdık.

Lasersonix Q, Fikirhane platformumuzdan bir inovasyon fikri olarak doğmuştu, tamamıyla kendi mühendislerimiz tarafından geliştirildi ve Ford’un Kuzey Amerika fabrikalarında kullanılması ile de ticari bir girişim olma yolunda ilerliyor.

Yine Pres atölyemizde rulo halinde gelen sacları uygun boylarda kestiğimiz Açınım hatlarında sac üzerine kod yazımına başladık. DataMatrix kod, Ford fabrikalarında ilk kez, üretim hızına paralel şekilde akan sac üzerine başarıyla yazılıyor. Dijital kalite yönetimi vizyonumuzun bir parçası olarak, bir nevi sacın dijital yolculuğu başlamış oldu.

Dijital Fabrika Yönetimi altyapı çalışmaları kapsamında Otomasyon güvenlik sistemlerinin izlenebilirliğini sağlayan SAS – Safety Analytics System uygulamasını devreye aldık. Bu sayede, iş güvenliğini sağlamadaki en büyük risklerden biri olan PLC güvenlik yazılımlarını gerçek zamanlı takip edebileceğiz. Robot program yedekleme operasyonunda da %100 otomasyona geçtik. 2000’li yılların başında etkinliğini sağlayamadığımız için devre dışı bıraktığımız hat içine entegre gövde boyutsal ölçüm sistemini, yeni teknolojileri ile akıllı fabrikamıza yakışır şekilde devreye aldık. Genç mühendislerimiz yeni projelerimizde boyutsal ölçüm sistemlerinin izlenebilirliğini sağlayacak dijital alt yapıyı bugünden kurguluyorlar. Yeni çalışma arkadaşlarımızın teknik yetkinliklerini geliştirme amaçlı robotik projeleri tasarlayıp devreye alma pratiği Gövde Üretim atölyemizde bu yıl da gerçekleştirildi ve 10 adet robot devreye alındı.

Montaj atölyemizde hem Custom üretim bantlarında hem de Transit üretim bantlarında yeni istasyonlar oluşturduk. Bu istasyonlar oluşturulurken herhangi bir ilave yatırım yapmadık ve atölye büyütme ihtiyacımız olmadı. En kıymetlisi; statükoyu sorgulayarak, kurulu bantlar içinde yıllardır kabul görmüş uygulamalar genç arkadaşlarımız tarafından cesaretle tartışmaya açıldı ve bant içi verimlilik fırsatları ortaya çıkarıldı. Pandemi nedeniyle prosesleri sosyal mesafeye uygun olarak dağıtma prensibiyle bu ilave istasyonların değerinin paha biçilemez olduğunu söylemeliyim.

Yine bu planlı duruş döneminde su testi çıkış konveyörümüzü şirket içi kaynaklarımız ile üçte bir maliyet ile yeniledik. Otomasyonda ve makine dizaynında ödüllü olan imalat mühendisliği yetkinliklerimizin konveyör teknolojilerine yaygınlaştırılmasının kıymetli bir örneği oldu.

Yeniköy fabrikamızda yeni aracımıza (V710) hazırlık için inşaat işlerini sürdürdük. B460 Relokasyon projesi kapsamında Montaj atölyesinde Antifriz, Şanzıman yağı, Adblue yerüstü tankları ve R1234yf tesisinin demontajını gerçekleştirerek ekipmanları yeni lokasyonunda devreye aldık. Boyahane bölümünde yeni boyahane inşaatının başlayabilmesi için çamur arıtma ünitesini revize ettik ve jeneratörün yerini değiştirdik.

Piyasaların pandemi şokunu atlattığı Eylül ayı itibarıyla üretim talepleri %100 kapasitemizi kullanmayı ve yoğun fazla mesai ile üretim yapmamızı gerektiriyor. Yukarıda kısaca söz ettiğim başarılı çalışmaların da desteği ve moraliyle yılın son 4 ayına hazır giriyoruz. Kapasite kullanım oranı rekoru kıracak ve üretim sistemimizi test edecek olmanın heyecanını yaşıyoruz. Verimliliğimiz en üst seviyede olacak.

Son çeyrekte Covid-19 aşısı ile ilgili somut gelişmeler olacağını ümit ediyorum. Sonbahar ve kış aylarında hastalığın yayılmasından endişe ediliyor. Umarım doğru tedbirlerle pandeminin etkin yönetilmesi sağlanır da normale yakın ve sağlıklı bir yaşam süreriz. Piyasalardaki olumluluğun da devam etmesini ve özellikle 2. çeyrekte yaşanan ekonomik kayıpların telafi edilmesini diliyorum. Hepimize önemli ama çok basit görev düşüyor: Pandemi boyunca maskemizi takalım, sosyal mesafemizi koruyalım ve kişisel hijyenimize dikkat edelim.

Sevgiyle kalın, sağlıkla yaşayın, hep ümitli olun...