En Ağır Yüklerde ve Beklenmedik Koşullarda Yine Birlikteyiz, Güçlüyüz

Serhan Turfan
serhan turfan

Serhan Turfan Ford Trucks Lideri

Bir salgınla değişen rutinler, değişen alışkanlıklar, değişen kurallar… değişen dünya. Aynı çağın insanları olarak belki pek çok olumsuz deneyimi tecrübe ettik; ancak global çapta etki yaratan, aynı anda dünyanın farklı uçlarında, tamamen farklı koşullarda yaşamını sürdüren bizleri, birdenbire aynı koşullarda ve hislerde buluşturan böylesi bir durumu ilk kez birlikte deneyimledik. Başlarda hem salgın ile ilgili hem de sonrasındaki belirsizlik hepimizde endişe yaratmış olsa da kenetlenerek, akıllıca hareket ederek, yerinde ve zamanında tedbirler alarak en kötüsünü yaşamadan, iyileşeceğimize inandık. Ve tüm Ford Otosan ailesi olarak bu doğrultuda adımlar attık.

Elbette bu süreç beraberinde ekonomik endişeleri de getirdi. Türkiye için geniş ve önemli bir pazar olan ağır ticari sektöründe de birtakım daralmalara ve aksamalara neden oldu. Özellikle pandemi sürecinde çok daha elzem hale gelen tıbbi malzeme ve gıda lojistiğinin durmaması, aksine hızlanması bu daralmanın kısa süreli ve daha küçük çaplı yaşanmasını sağladı. Bu anlamda, taşımacılık sektörüyle birlikte ağır ticari araçlar da önemli bir rol üstlenmiş oldu. Yeri gelmişken yine; “her yükte birlikte” olduğumuz, en kritik ihtiyaçları yerlerine ulaştırmak için yollara çıkan tüm şoförlerimize gönülden sevgilerimi iletiyorum.

Yılın ilk 6 ayına ağır ticari pazarı çerçevesinden bakacak olursak en başta şunu söyleyebilirim ki beklenmedik durumlara rağmen bu yılı, 2019’a göre çok daha iyi kapatacağımızı düşünüyor ve öngörüyorum. 2019 yılı ağır ticari pazarı için önceki yıllara göre oldukça verimsiz, düşük satış adetleriyle geçmişti. Öyle ki son 25 yılın en düşük pazarıydı. 2020 öncesinde, bu yıla dair büyüme olacağını öngörerek güzel planlarla başladık. Çünkü geride bıraktığımız dört yıl boyunca düşük pazar etkisiyle ertelenen talepler, haliyle araçların eskimesine neden olmuştu. Dolayısıyla pazarın büyüyeceğini rahatlıkla öngörebiliyorduk. Seneye de büyüme planlarıyla başladık. Yılın iki ayında bu tahminlerimizin doğruluğunu gördük. 2019’un ocak ve şubat aylarındaki toplam satış adedi 600 iken 2020’nin aynı periyodunda 1500 adet satışa ulaşıldı. Mart ayına da hızlı bir giriş yapmışken yine aynı ayın ortasına geldiğimizde salgının ülkemize uğraması ve dünyaya yayılımının hızlanmasıyla düşüşe geçildi. Nisan ayında çoğu üreticinin tedbir maksatlı üretimi durdurmasıyla bu düşüş %50 oranına yükseldi. Ancak hemen ardından mayıs ayında üretimin yeniden başlamasıyla beraber oran %25’e çekildi.

Üretimin bir süreliğine durması bazı komplikasyonları da beraberinde getirmiş oldu. Sığ bir pazarın sonucu olarak stok durumu da belli oranda düştü. Elbette bu da taleplere hızlı cevap vermeyi sekteye uğrattı. Örnek vermek gerekirse bu süreçte müşterilerimiz ve biz belli oranda mix problemleri yaşadık. Bizim sektörümüzde her bir aracın birebir aynı olmaması, müşteri ihtiyaçlarına göre değişiklikler göstermesi sebebiyle müşterilerimiz istediği modelleri bulma konusunda çeşitli sıkıntılar yaşadı. Belli modellerdeki opsiyon taleplerine bu noktada biz de yetişemedik. Ancak tüm müşterilerimizden sabırlı olmalarını rica ediyoruz, çünkü özellikle temmuz itibarıyla salgın öncesi üretim periyodumuza geri döndük. Dolayısıyla bizim gibi yerli marka üretim yapan şirketlerin bu açığı en kısa sürede telafi edeceğine eminim.

Üretimin yavaşlamasıyla ikinci el piyasası da oldukça hareketlendi. Aradıkları model opsiyonlarını bulamayan müşterilerimiz, acil ihtiyaç nedeniyle ikinci ele eğilim gösterdi. Biz de 2. elde hizmet verdiğimiz TruckMarket markamızda yaptığımız takas desteği ve taksit erteleme kampanyalarıyla müşterimizin yanında olmaya çalışıyoruz.

Tabii iç pazarın yanı sıra işin bir de ihracat boyutu var. Özellikle geçen yıl girmiş olduğumuz Batı Avrupa pazarında yer alan İtalya ve İspanya’nın ve Orta Doğu Bölgesi’nin salgından yüksek ölçüde etkilenmesi burada bir daralma yaşanmasına neden oldu. Nisan ayında %70’leri gören daralmanın ölçütü mayısla beraber %50’ye çekildi. Fakat yine bu pazarlardaki toparlanmanın da en kısa sürede ve hızla gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Öyle ki; geçen yıl başlattığımız Avrupa pazarı hedeflerimizden vazgeçmedik, yalnızca salgın nedeniyle gecikmeye girdik. Umuyorum ki 2020 içerisinde Fransa pazarında, 2021’de ise Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa’da yeni gireceğimiz birçok pazarda var olma hedeflerimizi gerçekleştireceğiz.

Yine bu süreçte, her zaman kenetlendiğimiz bayilerimizle aynı destekleşmeyi sürdürdük. Kendilerine gerek operasyonel gerekse Covid-19 önlemleri kapsamında destek verdik. Sağlık Bakanlığı, Dünya Sağlık Örgütü ve Ford Motor Company’nin belirlediği tedbirler kapsamında merkezden bayilerimize tüm adımları titizlikle uyguladık. Bayilerimize gerekli ekipmanları ileterek aynı zamanda uygulanması gereken süreçlerin yol haritasını çizdik. Operasyonel destek amacıyla, dönemin getirdiği zorlukları aşmak için hem ödeme kolaylıkları hem de çeşitli teşviklerle süreci daha rahat geçirebilmeleri adına elimizden geleni yaptık. Yine bu süreçteki iş birlikleri ve sağduyuları için tüm bayilerimize müteşekkiriz.

Özetle, Ford Trucks adına konuşmam gerekirse bu süreci hem sağlık hem de üretim açısından olabilecek en iyi şekilde geçirdiğimizi düşünüyorum. Yukarıda da bahsettiğim gibi haziran ayında normalleşmeye başlayarak temmuz ile beraber salgın öncesi günlük parça üretim adetlerimize geri döndük. Pandemi sürecine rağmen ben 2019 yılını geçebileceğimizi düşünüyorum. Ne mutlu ki işlerimiz düzenli bir şekilde devam ediyor. Ticaret hacmi ve ekonomik büyüme olduğu sürece ağır ticari sektörünün önü çok açık. 2019’u kıymetli başarılarla geride bırakmış olan Ford Trucks’ın enerjisi ve gücüyle bu yıla başladık. Dünyada yaşanan beklenmedik gelişmelere rağmen enerjimizden ve heyecanımızdan bir şey kaybetmedik. 2021 yılında pazarın büyüyeceği ve oranların katlanacağı öngörüsüyle planlarımızı yapmaya başladık ve projelerimizi hayata geçirme konusunda heyecanlıyız.

Elbette her şeyden önemlisi elbette hepimizin sağlıklı kalması, daha fazla insanımızı kaybetmemek ve tüm bu hedeflerimizi gerçekleştirirken güvenli bir ortamda yolumuza devam etmek. Bu noktada sanayiye de büyük bir sorumluluk düşüyor. Rehavete bir an olsun kapılmadan önlemleri her zaman sıkı tutmak ve aynı titizlikle sürdürmek büyük bir önem taşıyor. Ancak bu şekilde hem sağlığımızı hem ekonomimizi korumaya devam edebiliriz.

Kuruluşumuzdan bu yana hedefimiz ülke ekonomisine, istihdamına, gelişimine ve geleceğe katkıda bulunmak ve yatırım yapmak oldu. Bunu her koşulda elimizden geldiğince sürdürmeye de kararlıyız. Dolayısıyla bu yılı görece daha sakin ve temkinli olarak tamamladıktan sonra, 2021 ile beraber her anlamda iyileşmenin ve hız kesmeden yükselmenin gerçekleşeceğine hem ağır ticari sektörü hem de tüm sanayi adına inancım tam.