Efsanevi Heyecana Geri Sayım Başladı!

Dakar

6-17 Ocak 2019 tarihleri arasında Peru’da gerçekleşecek olan Dakar 2019’a Ford Trucks olarak biz de katılacağız. Heyecanımıza ortak olmak ve gelişmeleri anında öğrenmek için bizi takipte kalın!

Peki, ama Dakar nedir, nasıl başlamış, ne demektir gibi sorularınız varsa gelin hep beraber bir bakalım!

Dakar: Büyük bir macera

1977’de Thierry Sabine, Libya çöllerinde düzenlenen Abican-Nice rallisi sırasında motosikletiyle kaybolduğunda birçok insan gibi paniklemek ya da umutsuzluğa kapılmak yerine yepyeni bir maceranın fitilini ateşlemeyi tercih etti. Çöl koşullarında neredeyse ölmek üzereyken kurtarılıp Fransa’ya götürüldüğünde aklında sadece rüya gibi kumulların üzerinde düzenleyeceği bir yarışa olabildiğince katılımcı sağlamak vardı. Aklındaki bu fikir, Avrupa’dan başlayıp Cezayir ve Nijer üzerinden Dakar, Senegal’de sonlanan ve tam 40 yıldır motorsporlarına gönül verenler arasında bir efsaneye dönüşen Paris-Dakar Rallisi’ni oluşturdu. Gerçek bir öncü olan Sabine, “Gidenler için bir macera. Geride kalanlar için bir rüya,” felsefesi ile yola çıkarak Afrika çöllerinin büyüleyici atmosferinde rekabet ile hayalleri birleştirdi. Öyle ki ölümden kurtulduktan sadece bir sene sonra, 26 Aralık 1978’de ilk Paris-Dakar Rallisi’nin startı verildi!

Dünyanın en zorlu yarışı

Çöl koşullarının meydana getirdiği doğal zorlukların yanı sıra hiçbir düzgün yolun olmayışı ve geçilen her rotanın farklı tehlikeler barındırışı katılımcıların adrenalin seviyesini belirleyen en önemli etkenler. Ancak bu etkenler mayın döşenmiş yollar ve 24 Aralık 2007’de 4 Fransız turistin Moritanya’da öldürülmesi gibi can güvenliğini tehdit eden durumlara dönüşünce organizasyon 2008 yılında düzenlenmedi. Ancak macera tutkusu bu efsanevi yarışı yine zorlu bir coğrafyaya sahip bir başka kıtaya, Güney Amerika’ya taşıdı.

Prestij meselesi

İlk startın verildiği günden beri popülaritesini yitirmeyen Paris-Dakar Rallisi’ne farklı alanlarda üne sahip birçok isim; heyecana ortak olmak, macera yaşamak için katıldı. Monako Prensesi Caroline’den İngiliz siyasetçi Margeret Thatcher’ın oğlu Mark Thatcher’a, şarkıcı Johnny Hallyday’den ralli şampiyonu Ari Vatanen’e; birçok sporcu, iş insanı ve sanatçı adrenalin tutkularının peşinden Dakar Rallisi’ne koştular. Paris-Dakar Rallisi’ne ilk katılan Türk pilot unvanına sahip Kemal Merkit’i de burada anmak gerekir. Birçok farklı yarıştaki başarılarının yanı sıra zorlu Dakar Rallisi’ni de tam 6 kez tamamlayarak Türk motorsporları dünyasında özel bir yere sahip olan Merkit, yine bir motor yarışında geçirdiği kaza neticesinde hayatını kaybetmişti.