Dünya Kız Çocuklar Günü’nü Bal Arılarıyla Kutladık

Ford Otosan

Koç Holding’in “Ülkem İçin” projesi kapsamında Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle 81 ilde yürüttüğümüz “Bal Arıları Mühendis Oluyor” projemizle hayalleri olan yüzlerce kız öğrenci tanıdık. Kars, Şanlıurfa, Eskişehir ve Balıkesir’de tanıdığımız parlak öğrencilerden 4’ünü ise 11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü’nde Ford Otosan Gölcük fabrikamızda ağırladık.

Bal Arıları, Ford Otosan Gölcük Fabrikamızda

Balıkesir Sırrı Yırcalı Anadolu Lisesi’nden Ayşe Dolgun, Eskişehir Anadolu Lisesi’nden Beril Son, Kars Hüznü Özyeğin Anadolu Lisesi’nden Beldem Erdem ve Şanlıurfa Haliliye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Müjde Kaplan gelecek hayallerine bir adım daha yaklaşarak fabrikamızda unutulmaz bir gün geçirdi.

Mühendis olma hayali kuran 4 bal arısı, “Ford Otosan’da Kadın Gücü”, “İşyerinde Kadın Dayanışması ve Kadın Liderlik”, “Güçlü Kız Çocuklar ve İnovasyon” ile “Güçlü Kızlar ve Gelecekte Ford Otosan” başlıklarını içeren dört ayrı bölümde merak ettiklerini yöneticilerimize sordu. Ford Otosan Genel Müdürümüz Haydar Yenigün, İnsan Kaynakları Direktörümüz Nursel Ölmez Ateş, Satınalma Genel Müdür Yardımcımız Güven Özyurt ile Malzeme, Planlama ve Lojistik Genel Müdür Yardımcımız Gökşen Töre Sancak ise kız öğrencilerimizin sorularını yanıtlayarak toplumsal cinsiyet kalıplarına göre değil, hayallere göre meslek seçmenin daha mutlu bir gelecek sunacağının altını çizdiler.

 

“Ekonomik özgürlüğünü sağlayan kadın, kendine güveniyor.”

Ford Otosan İnsan Kaynakları Direktörümüz Nursel Ölmez Ateş, Balıkesirli öğrenci Ayşe Dolgun’un “Ford Otosan’da kadın gücü nasıl bir fark yaratıyor?” sorusunu şu şekilde cevapladı: “Kadının iş gücüne katılımı aileyi, sektörü ve toplumu güçlendiriyor. Ekonomik anlamda her yeri besleyen bir faktör elbette. Ekonomik özgürlüğünü sağlayan kadın, kendine güveniyor, evine, ailesine ve çocuğuna farklı gelecek ve perspektif sağlayabiliyor. Biz Ford Otosan olarak, kadınların ekonomik potansiyellerine tam olarak ulaşmalarını sağlarsak toplumumuzda ve sonra da tüm dünyada büyümeyi hızlandırıp, refahı artırıp, istikrarı pekiştirebileceğimize inanıyoruz. Bugün Ford Otosan’da boyahaneden, montaja, kaynaktan bilişime, ürün geliştirmeden satış pazarlamaya kadar birçok bölümde kadın çalışanlarımız bulunuyor. Toplumsal cinsiyet kadın işi ve erkek işi diye işleri tarifler. Bu kalıpları ortadan kaldırdığımızda aslında işin cinsiyetle bir ilişkisi olmadığını fark ederiz. Çünkü toplumun bir yarısını, bu yarının değerini, gücünü yapılan işe katmadığımızda iş eksik kalır.”

 

“Kız çocuklarına hayallerinin peşinden gitmeleri gerektiğini anlatıyoruz.”

Uçan Süpürge Kadın İletişim Derneği “Bal Arıları Mühendis Oluyor” projesinin koordinatörü Özlem Başdoğan ise: “Birleşmiş Milletler, beş yıl önce tüm dünyadaki kız çocuklarının haklarını tanımak ve karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmek amacıyla 11 Ekim’i Dünya Kız Çocuklar Günü olarak ilan etti. Bu özel günle hedeflenen, kız çocuklarının eğitimine, sağlığına, güvenliğine ve haklarına yatırım yaparak onları hayallerine ulaşma yolunda cesaretlendirmek ve bu sayede de kendileri ve bulundukları toplum için daha iyi bir gelecek inşa etmek. Biz de Ford Otosan’ın desteği ve Milli Eğitim Bakanlığının iş birliğiyle yürütmekte olduğumuz “Bal Arıları Mühendis Oluyor” projesi kapsamında tüm Türkiye’yi gezerek kız çocuklarına, toplumda yerleşmiş olan toplumsal cinsiyet ön yargısıyla bir gelecek kurmamalarını, yetenekleri doğrultusunda istedikleri mesleği seçebileceklerini anlatarak hayallerinin peşinden gitmeleri gerektiğini anlatıyoruz. Bu özel günde, projemiz kapsamında ziyaret ettiğimiz kız çocukları Ford Otosan fabrikasına gelip, burada çalışan mühendis kadınlar ve üst düzey yönetici kadınlarla beklentilerini ve hayallerini paylaşma fırsatı buldular. Onları çalışma ortamlarında görmelerinin, hayallerini gerçekleştirme yolunda yüreklendirici olduğuna inanıyoruz.” açıklamasıyla “Bal Arıları Mühendis Oluyor” projemizin önemine değindi.

Bu anlamlı ziyaret, genel müdürümüz Haydar Yenigün’ün gözleri mühendislik mesleği için ışıl ışıl parlayan öğrencilere sertifikalarını dağıtmasıyla son buldu.