Çocuklarla Eğlence Zamanı!

Çocuklarla Aktiviteler

Öncelikle tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun! Evlerinizden coşkuyla katılabileceğiniz birçok canlı etkinliğin yanı sıra ailece bir aradayken keyifli vakit geçirebileceğiniz bu birbirinden eğlenceli aktiviteleri de sizlerle paylaşmak istiyoruz!  

1. Makarna Yapın!

İşte size kolay bir tarif. Şimdiden afiyetler olsun!

  • 2 bardak un
  • Bir tutam tuz
  • 2 yumurta ve 6 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Önce unla tuzu karıştırın ve tezgâha dökün ve ortasını genişçe açın, öyle ki yumurtalar kenarından sızmasın. Gerçekten oldu dediğinizden daha geniş açmanızı öneririz. Zeytinyağını yumurtalara ekleyip çırpın. Ardından unun ortasına döküp etrafa sızmasını önleyecek bir şekilde çatal kullanarak birbirine yedirin. Akışkan yumurta kalmadığına emin olduktan sonra çatalı bırakıp elinizle hamuru yoğurmaya başlayın. Bu yoğurma işlemi 7 ila 10 dakika sürmeli. Sakın üşenmeyin, makarnanızı lezizleştirecek en önemli dakikalar bunlar! Bir top haline getirdiğiniz hamura parmağınızı batırdığınızda hamur hızla eski haline dönüyorsa doğru yoldasınız, hadi devam.

Hamurunuzu streç filmin üzerine koyup, üstten biraz düzleştirin ve ardından filmle iyice sarın. Oda sıcaklığında 30-60 dakika dinlendirin. Bu süreyi makarnanıza sos yapmak için değerlendirebilirsiniz. Sürenin sonunda hamurunuz daha da yumuşamış olmalı. Böylece kolaylıkla açabileceksiniz.

Hamurunuzu pizza keser gibi 8’e bölün. Ve ilk parçadan başlayarak bir oklava ya da merdaneyle hamurunuzu açmaya başlayın. Oklava ya da merdaneniz yoksa streç film rulonuzu kullanabilirsiniz. Bu sırada kalan hamurlarınız kurumasın diye üstlerini streç filmle kapatın.

Hamuru öyle bir inceliğe getirin ki elinizi arkasına koyduğunuzda görebilmelisiniz. Sonra istediğiniz genişlikte keserek makarnalarınızı son haline getirin. Yapışmamaları için üstlerine un serpin. Diğer hamur parçaları için aynı işlemi uygulayın.

Kaynayan tuzlu suya makarnalarınızı atın. Bu taze makarnalar hazır makarnadan çok daha hızlı pişerler, yapışmalarını önlemek için güzelce bir karıştırdıktan sonra 3-4 dakika kaynamalarını bekleyin. Ve makarnanız hazır!

2. Filizlendirme Aktivitesi

Tek ihtiyacınız birkaç kavanoz, gazlı bez ve filizlendirmek istediğiniz bakliyat çeşitleri. Mercimek, beyaz fasulye, maş fasulyesi, nohut, kinoa…

Örneğimizi nohut üzerinden anlatıyoruz, bu işlemi diğerlerinde de aynı şekilde uygulayabilirsiniz. Önce yarım bardak nohudu iyice yıkayın. Kavanoza koyun ve üzerini 1 parmak geçecek kadar içme suyu ekleyin. Gazlı bezle ağzını kapatıp lastik veya iple bağlayın. Bezin fazlasını kesin. Oda sıcaklığında 12 saat beklettikten sonra bezi hiç açmadan kavanozdaki suyu dökün. Doğrudan güneş almayan, oda sıcaklığında bekleteceğiniz nohudu her gün, günde iki kere sudan geçirin, iyice çalkalayın ve kavanozdaki suyu süzün. 2-4 gün içinde filizlenme başlayacaktır.

Filizlenen kavanozu buzdolabında 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz. Filizlendirme, besinlerdeki vitamin ve mineral oranı arttıran ve yıl boyunca rahatlıkla yapabileceğiniz bir işlemdir. Salatalarınıza, sandviçlerinize, kahvaltı sofralarınıza kendi yetiştirdiğiniz filizlerle sağlık katabilirsiniz.

3. Hafıza Oyunu

Bir karton, rengarenk boyalar, etiketler ve bir makas…

Önce kartonu (çocuğunuzun yaşına göre farklılaştırabilirsiniz) 10x6 ölçülerinde işaretleyerek 60 kart kesin. Boyayarak ve/veya etiket yapıştırarak bir karttan iki kopya oluşturun. Bu işlemi 30 kere tekrarlayın, ama her tekrarınız birbirinden bir şekilde farklılaşmalı. Bu noktada yaratıcılığınız çok işe yarayacak… Şimdi elinizde muhteşem bir hafıza oyunu kart destesi var. Hadi oyuna!

Kartları iyice karıştırıp kapalı bir şekilde yere 10x6 olacak şekilde dizin. Kim başlıyorsa iki kart açma hakkına sahip. Eş kartlar değilse açılan kartlar kapanır ve sıra yeni oyuncuya geçer. Eş kartları açarsa o iki kartı alır, iki kart daha açar. Kimin hangi kartları açtığına dikkat edin ve hafızanızda tutmaya çalışın. Aile boyu eğlence!

4. Uçak Yarışı

Uçaklar da artık evde! Evinizdeki kullanılmış kâğıtları değerlendirmenin yüksek irtifalı bir yolunu önereceğiz… Evdeki herkes kendi uçağını yapsın. Koridorda bir başlangıç noktası belirleyin ve sırayla uçağınızı uçurun. Uçağını en uzak noktaya uçuran kazanır! Ailenin en iyi pilotunu tebrik edin! Uçakları atmayın, o kâğıtları yeniden kullanmanız için başka aktivite önerilerimiz olacak.

5. Kâğıttan Evler

Evinizde varsa iskambil kâğıtlarından evler yapabilir; kimin evi daha büyük, daha yüksek oldu diyerek eğlenebilirsiniz. Çocuklarınıza el-göz koordinasyonu ve konsantrasyon kazandıracak bu keyifli aktivitenin en eğlenceli ve en üzücü kısmı aynı: Evlerin yıkıldığı an.

6. Zaman Kapsülü

Tek ihtiyacınız bitmiş bir kâğıt havlu rulosu, kâğıt ve kalem…

Masanın etrafına toplanın ve 10 yıl sonra açmak üzere bugün ile ilgili hissettiklerinizi, bugünlerde yaşadıklarınızı, en sevdiğiniz şarkıyı, okuduğunuz kitabı vs. aklınıza gelen daha birçok şeyi yazın. Herkesin kâğıdını rulo haline getirip kâğıt havlu rulosunun içine yerleştirin ve rulonun üzerine günün tarihini yazarak 10 yıl sonra açılmak üzere diye de not düşün. İsterseniz ruloyu önceden çocuklarınızla süsleyebilirsiniz de.

Rulonun iki açık ucunu da bantlayın ve varlığını unutmayacağınız bir yere (mutfakta bir çekmece, varsa kasanız, kütüphanenizde bir köşe…) kaldırın. 10 yıl sonra umarız gülümseyerek okursunuz.

7. Hazine Avı

Önceden hazırlayacağınız talimatlarla çocuklarınızla bir hazine avına çıkmaya hazır mısınız? Her bir ipucunun yeni bir ipucunu işaret edeceği eğitici ve eğlenceli talimatlar hazırlayabilirsiniz. Sizinle bir örnek paylaşalım, ancak çocuğunuzun yaşına ve yapacağınız sürprize göre kendi ipuçlarınızı hazırlamanızı tavsiye ederiz.

  • (Uyandığında bulacağı ilk not) İlk ipucunu buldun, tebrikler! Hadi kalk fırçalansın dişler!
  • (Diş fırçasının yanında bulacağı not) Dişler oldu bembeyaz, yastığının altına bak biraz.
  • (Yastığının altında bulacağı not) Bakman gereken bir sonraki yer, karşına çıkacak kalemlerini toplarsan eğer.
  • (Dağınık kalemlerinin altında bulacağı not) Durma artık odanda, gel bir bak ne varmış kahvaltıda.
  • (Kahvaltı sofrasına gediğinde tabağının üstünde bulacağı not) Bu notu şimdilik kaldır, kahvaltın bitince tabağını da kaldır.
  • (Tabağı kaldırınca bulacağı not) 8’le 7’yi çarp, sonuçtan 5 çıkar. Okuduğun kitabın o sayfasını aç.
  • (Kitapta bulacağı not) Gel bir sarıl bana, bir sürprizim var sana.

8. Soyağacı

Soyağacınızı çıkarmak için mükemmel bir zaman! Teyzeler, halalar, büyükanneler, büyükbabalar, amcalar, dayılar… Soyağacınızı hazırlarken ismini yazdığınız akrabalarınızı arayarak bu aktiviteyi büyük bir aile toplantısına çevirebilirsiniz.

9. Aile Amblemi

Soyağacınızı çıkarırken ailenizi özel kılan tüm ipuçlarını derleyerek ailenize özel bir amblem oluşturmaya ne dersiniz? Renk seçimi, semboller, biraz yaratıcılık ve bol kahkaha… Sonuç sizi bile şaşırtacak!

10. Aile Tiyatrosu

Bir süre belirleyin; mesela 10 dakika. 10 dakika boyunca evdeki herkes birbirinin yerine geçsin. Kimin kimi hangi özellikleri, hangi sözleri ve davranışlarıyla oynadığını görmek hepiniz için eğlenceli bir aktivite olacaktır.

11. Puanlı Basket

Uçak aktivitemizdeki kâğıtları yeniden değerlendirme vakti! Önce büyük bir kartona üç farklı boyutta delik açın. Büyük delik 5, küçük delik 20, orta delik ise 10 puan değerinde olsun. Uçak aktivitesinden kalan kâğıtları buruşturarak toplarınızı oluşturun. Belirleyeceğiniz mesafeden sırayla toplarınızı deliklere isabet ettirmeye çalışın. 100 puana ilk ulaşan oyunu kazanır.