#FordileYolda etkinlikleri kapsamında Türkiye’nin güzelliklerini keşfetmeye devam ediyoruz. Bu kez Ford Courier aracımız, yemek bloggerlarına eşlik etti. @yemekfilozofu (Barış Barsan), @gezmelerdeyim (Kenan Yıldırım) ve @gezenlerkulubu (Özlem Işık Barsan) 6-10 Şubat tarihleri arasında peribacalarının ve gökyüzünde özgürce salınan balonların mekanı Kapadokya’yı karış karış dolaştılar. Bloggerlarımız, Ford Courier’in konforu ve performansıyla hem gezdiler hem de yöreye özgü tatları tanıma fırsatı buldular.

Ürgüp-Göreme

Gelin, bu keşif dolu yolculuğu bloggerlarımızdan dinleyelim!

@yemekfilozofu – Barış BARSAN

Ankara-Kapadokya seyahatimizde blazer mavisi yakışıklımızla #FordileYolda unutulmaz 5 gün geçirdik. Şubat ayının ortasında da olsak koltuk ısıtmalarımızla sıcacık, aracın SYNC sistemi ve telefonlarımızdaki müzik arşivlerimizin entegrasyonuyla da oldukça eğlenceli bir seyahat oldu. Karlı Bolu yollarındaki güven veren yol tutuşuyla da Tourneo Courier, keyfimize güven kattı.

Ford Courier

Nereleri Gördük

Kapadokya’ya gitmişken Uçhisar’a gitmeden olmaz! Uçhisar Kalesi ve Güvercinlik Vadisi’nde tüm Kapadokya’nın ayaklarınızın altında olduğu harika bir manzara ve enfes fotoğraf kareleri… Bence konaklamanızı da M.Ö 2000’li yıllarda kurulan Uçhisar evlerinden uyarlanan keyifli otellerden birinde yapıp sabah gözlerinizi açtığınızda balonlara ve Kapadokya’ya karşı bir çay ya da kahve keyfi yapmalı derim. Biz öyle yaptık ve inanılmaz keyif aldık. 4100 metrelik bir trekking vadisi olan Güvercinlik Vadisi’ne karşı dilek ağacına nazar boncuğunuzu bağlayıp, bölgenin en önemli sembollerinden olan güvercinlerle de vadiye karşı harika kareler yakalamanın keyfi paha biçilemez. J

Uçhisar’a gitmişken Vasil ve Derebağ Kilisesi ile Kermil ve Karankemer vadilerine de bir uğrayıp fotoğraflayın derim. :)

Uçhisar

Ne Yedik?

Benim şu tatlı krizlerimin yeri ve zamanı yok malum, Kapadokya’ya gelmişken şöyle yöresel bir tatlı denemeden olmaz. “Peki, nedir oraların yöresel tatlısı?” derseniz; ismi gibi sade ve zarif ASİDE çıkar karşınıza. İç Anadolu’nun bu meşhur lezzeti yer yer karşınıza “Hasida” olarak çıksa da aslı “Aside”dir.

Un, pekmez ve su üçlüsü kadar sade ve kolay malzemeleri bir araya getirerek ortaya çıkan bu lezzeti ben çok beğendim. Pekmezli bir un helvasını andıran Aside’nin içerisine yörenin nefis tereyağlarından da biraz ilave edilince lezzet katlanıyor. Sadece pekmezle tatlandırılıp ilave şeker kullanılmadan yapılanı en makbulü. ;) Yemeden döneni esefle kınayacağımı bilmenizi isterim.J

@gezmelerdeyim – Kenan YILDIRIM

Uzun araç yolculuklarını, verilen molaları ve yol sohbetlerini pek bir severim. Her yolculuk aslında bir içe dönüş eylemidir benim için.

Bu seferki yolculuğumuza da yağmurlu İstanbul sabahında merhaba deyip, Bolu civarlarından kar yağışıyla devam ettik. Beyaz örtü öyle sevdi ki bizi Ankara ve Nevşehir’de de eşlik etmeyi sürdürdü. Neyse ki araç konusunda şanslı olduğumuzu soğuk, buzlu ve kaygan yollarda hissettik. Ford Tourneo Courier’in koltuk ısıtmaları ve klima sistemi #FordileYolda olmanın ayrıcalıklarından birini yaşattı.

_SAM9262

Demin bahsettiğim karlı ve buzlu yollarda, aracın hafif ticari oluşu ve yola hakimiyet duygusuyla Bolu, Ankara ve Nevşehir yollarında hem konforlu hem de güvenli seyahat edebildik. Bakmayın bu şartlardan şikayet edermiş gibi göründüğüme, aslına bakarsanız bunaltıcı yaz sıcağını düşününce mevsimin nokta atışı olduğunu söyleyebilirim. Kapadokya’nın görüntüsü özellikle kar yağdığında bir başka güzel. Yemek yemenin kışın daha keyifli olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

Nereleri Gördük?

Kapadokya denince hemen hemen hepimizin aklına gelen yerlerden birisi de Ürgüp ve Göreme… Artık öyle bir hal almış ki şehir merkezine uğramadan herkes bu lokasyonları gezmek için can atıyor. Dünyanın sayılı açık hava müzeleri arasında yer alan Ürgüp ve Göreme günün her saati gezilip görülesi, her mevsim ayrı güzellikleri barındıran eşsizlikte. Peri bacalarının yanında kiliseleriyle de meşhur. Karanlık, Elmalı, Elnazor, Yılanlı ve Tokalı Kiliseleri duvar freskleri ile nam salmış durumda. Hristiyanlığı yayma amacıyla seçilen Göreme Vadisi’nde 450 adet kilise olduğu tespit edilip, 360 tanesi ortaya çıkarılmış. Sayıya bakınca bölgenin ne denli önemli olduğunu kestirmek zor değil.

Bu tarihe yolculuk sonrasında, gün batımını izleyerek vadiye veda etmek hafızanızda güzel anılar bırakacaktır.

Ne Yedik?

Ülkemizde her şehrin kendince yorumladığı, lezzet katarak sofralara sunduğu tatlar vardır. Kimi için “Orijinali bu değil.” dense de bence taş yerinde ağırdır ve her sunum kendince lezzetlidir.

Nevşehir Mantısı, et yemeklerinin fazlaca yer ettiği Nevşehir Mutfağı’nda bölgesel bir lezzet olma yolunda ilerliyor. Kayseri Mantısı’na benzer bir şekilde, fakat sulu değil. Üzerine sos gezdirilerek servis ediliyor. Yanına bölgenin ünlü şaraplarından tercih ederek daha da lezzetli hale getirebilirsiniz.

Nevşehir Mantısı

@gezenlerkulubu – ÖZLEM IŞIK BARSAN

Karlı havalarda seyahati sevenler olarak Ankara ve Kapadokya yollarına #FordileYolda diyerek çıktık. Yolculukları keyifli hale getiren, kimlerle birlikte olduğunuz ve rahat bir araç seçimidir. Biz 5 gün boyunca büyük bavullarımızı da içine alan geniş bagajı, soğuklarda bire bir ısıtmalı koltuklarıyla yol arkadaşı olarak Ford Tourneo Courier’i tercih ettik. Bu seyahatte “Bavuldan neyi çıkarsam, gittiğimiz yerlerden alışveriş yaparken acaba bagaja sığdırabilir miyiz?” sorunlarından kurtulmuş olduk.

Nereye Gitmeli?

Avanos, Hititlerden beri çanak çömlek yapımıyla ünlenmiş beldesi. Yıllardır süre gelen gelenek günümüzde hala yaşatılıyor. Kızılırmak yatağından gelen killer; ustaların el maharetiyle şekillendirilip, bölge kadınlarının emeği ile boyanıp işlenerek çanak ve çömleklere dönüşüyor. Gitmişken deneyimlemek için sabırsızlanıp bir atölyede aldık soluğu. Önce yapımını göstererek anlatıyor ustalar, ardından çark adı verilen dönen tezgâh başına geçme zamanı. Bekleyenler ve izleyenler için atölyelerin hemen hepsinde elma çayı ikramı var. Dönen çark üzerindeki çamura şekil verme, tam bir stres atma aktivitesi. İlk deneme için ustaların çok başarılı bulduğu çömleğimin fotoğrafı var. J Çömlek alışverişi yapmak için girdiğinizde ayrıca bu deneme aktivitesinden ücret almıyorlar, çömleğinizi yapma keyfini deneyimlemeden dönmeyin.

balonda biz

Ne Yemeli?

Çömlekçiliğin bu kadar gelişmesi yemek kültürünü de etkilemiş. Kapadokya’nın nerdeyse resmi yemeği diyebileceğimiz lezzet, Testi Kebabı. Artık turistik bir geleneğe dönen Testi Kebabı tüm restoranların menüsünde yerini almış. Mini testilerin servis sırasında kırılması ile servisi misafirler için güzel bir gösteri haline dönüşüyor.

Ve tabii ki son olarak hep birlikte diyoruz ki; Kapadokya’ya gelip balona binmeden olmaz, olmaz, olmaz. ;)

Yeni bir yolculukta görüşmek üzere…