Bireysel Farkındalık, Toplumsal Kazanım

Bireysel Farkındalık

Sosyal izolasyonumuzu sağlamak için mecbur olmadığımız durumlar haricinde evimizin konforunda bu zorlu günlerin sağlıkla geçmesini bekliyoruz. Beklerken de birçok aktiviteyle vakit geçirmeyi, ihtiyaç duyduğumuzu düşündüğümüz ürünleri temin etmeyi, yakın çevremizle ve arkadaşlarımızla dijital dünya üzerinden sosyalleşmeyi sürdürüyoruz. Bir yandan da içinde bulunduğumuz süreçte evde kalarak kime nasıl faydamız olabilir diye de düşünüyor, araştırıyoruz.

Sesinizi duyduk ve sizler için evdeyken de sosyal fayda yaratabileceğiniz örnekleri yazımızda bir araya getirdik. Çünkü hep birlikte iyileşeceğiz.

  • Temel ihtiyaçlarımız dışında internetten alışveriş yapmamaya özen gösterebiliriz. Bir tıkla siparişini verdiğimiz ürün kapımıza gelene kadar birçok kişinin bu salgın ortamında çalışmasını gerektiriyor. Bir ayakkabı ya da giysi için buna değmez, ne dersiniz?

  • Zorunlu alışverişlerimizde temassız teslimat seçeneğiyle ürünlerimizi kapımıza kadar getirip bırakan kişilere kapımızın üzerine yapıştıracağımız küçük bir notla teşekkür edebiliriz. Kapılarımız kapalı olabilir, ama kalplerimizi kapatmak zorunda değiliz…

  • Bu dönemi en zorlu atlatanlardan biri de şüphesiz küçük esnaf. Tüm hünerlerimizi tam kapasite gösteriyoruz. Mutfaklarımız küçük birer fırın, hatta restoran gibi çalışıyor. İleride evlerimizden çıktığımızda onları yine aynı yerde bulabilmek için bu dönemde küçük esnaflara da bir şekilde destek olabilmenin bir yolunu bulmamız gerekiyor…

  • Tüm sağlık çalışanları şu an hastanelerde çok yoğun bir şekilde çalışıyor, bu salgın ile mücadele ediyorlar. Bu süreç öncesinde gittiğimiz, belki bir hastalığımızı iyileştiren, belki röntgenimizi çeken, belki de bebeğimizi kucağımıza aldığımız hastanenin sosyal medya kanallarından onlara bu zor günlerdeki emekleri için teşekkür edebiliriz. Ya da evde yaptığımız o güzel atıştırmalıkları ufak notlarla sağlık çalışanlarına yollayabiliriz.

  • Herhangi bir alışverişimizde alacağımız kedi ya da köpek mamasını hijyen kuralları çerçevesinde uygun bir noktaya bırakabilir, bir tas suyla onları da sevindirebiliriz. Kahvaltı veya yemeklerimizin ardından artakalan ekmek parçalarını pervazlarımıza bırakarak kuşları bile doyurabiliriz.

  • Apartmanımızda, sitemizde ya da yakın çevremizdeki yaşı büyük komşularınızın herhangi bir ihtiyaçları olup olmadığını öğrenebilir, sosyal mesafe kuralları dahilinde kendilerine yardımcı olabiliriz.

  • İleri yaştaki akraba ve tanıdıklarımızla görüntülü sohbet edebilir, günlerini renklendirecek şarkılar paylaşabilir, sevildiklerini ve düşünüldüklerini hissettirecek mesajlar gönderebiliriz.

  • Hayatımızın rutin bir şekilde devam ettiği günlerde evlerimize gelerek bizlere ev işlerinde yardımcı olan, ancak mevcut durum sebebiyle hizmetlerini sürdüremeyen yardımcılarımıza bir hal hatır sorabiliriz.

Sevmek, sevilmek, düşünülmek, takdir ve teşekkür edilmek de bir temel ihtiyaçtır. Bireysel farkındalıklarımızla elde edeceğimiz toplumsal kazanım için hepimize görev düşüyor. Sizlerin de bu doğrultuda uyguladığınız örnekler varsa yorumlarınızda paylaşabilir, edindiğiniz farkındalığı tüm takipçilerimiz için birer kazanıma dönüştürebilirsiniz. Çünkü hep birlikte iyileşeceğiz.