Aracınız Kişisel Asistanınız Olabilir

VoiceRecognition_Mosaic

Araçların söylediklerimizi anlamasına artık alıştık! Uzmanlar, gelecekte araçların ne hissettiğimizi de anlayacaklarını düşünüyor. Örneğin; işte kötü bir gün geçirip bindiğiniz otomobiliniz, siz daha hiçbir şey söylemeden ruh halinizi anlayabilecek.

Yeni araçların yaklaşık yüzde 90’ının 2022’ye kadar ses tanıma özelliğine kavuşması bekleniyor. Geleceğin araçları için bir sonraki adım, yüzünüzdeki küçük ifade değişikliklerini okuyup sesinizdeki ton farklarını da analiz ederek size sürüş konforu sağlaması olabilir.

Otomobil asistanları, ses tanıma ve yapay zekayı kullanarak stresli anlarınızda dinlemeyi sevdiğiniz şarkıları ya da hangi anlarda sessizlik istediğinizi öğrenebilir. İç ışıklandırma ruh halinize göre otomatik olarak ayarlanabilir.

Bulut tabanlı sesli kontrol sistemlerinin 2022’ye kadar araçların yüzde 75’inde olması bekleniyor. Gelecekteki sistemler; randevularınızı ayarlayan, sizin adınıza sipariş verebilen kişisel asistanlarınıza dönüşecek.

Sürücüler, yakında araç içi sistemimiz SYNC 3 ile 23 dilde ve birçok farklı aksanda konuşan Amazon’un sanal asistan Alexa’ya bağlanabilecekler. Bulut tabanlı kaynaklar sayesinde araçlar gelecekte daha fazla sürücüye aracıyla kendi ana dilinde konuşma imkanı verecek.

Dokunmatik ekrandan iPhone’a bağlanmayı kolaylaştıran Apple CarPlay™ sistemi, sürücülere Siri Eyes-Free sesli kontrol sistemi, Apple Haritalar, Apple Müzik, Mesajlar ve birçok üçüncü parti uygulamaya ulaşma fırsatı verecek.

Android Auto™ ise telefon aramaları ve mesajlaşmada sesli kontrolü aktifleştirirken, Google Haritalar ve müzik gibi uygulamaları da araç ekranına yansıtacak.

Ford’un RWTH Aachen Üniversitesi ile yürüttüğü bir araştırma kapsamında dış sesin etkileyip bölebildiği ses tanıma özelliğinin çoklu mikrofon kullanılarak geliştirilmesi üzerinde çalışılıyor.

Gelecekte yaygınlaşacak el ve göz hareketlerini tanıma özelliği ise başınızı sallayarak telefonlara yanıt vermenize izin verecek. Ayrıca haritanızda gitmek istediğiniz yere hızlıca bakarak navigasyonunuzu başlatabileceksiniz.

Teknoloji geliştikçe hepimiz bu tip sanal asistanlarla ve sistemlerle konuşmaya daha fazla alışacağız.

Otomotivde teknolojiye öncülük eden Ford, dünyanın mobil teknolojiler için buluştuğu en büyük etkinlik olan Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde mobilite ve bağlanabilirlik alanlarındaki son gelişmeleri tanıtmaya devam edecek.

Kaynak: http://social.ford.co.uk/your-car-could-become-virtual-personal-assistant/