Anketimizin Kazananı Ev Eğlencesi Oldu!

Yeni Yıl

Yılbaşı, yeni yıl, yeni umutlar… Güzel dileklerin, hediyelerin, neşenin paylaşıldığı yılın en güzel, en mutlu, en heyecanlı zamanı… Anketimize katılanların büyük bir çoğunluğunun yılbaşını evde, sakin bir şekilde geçirmeyi tercih etmesine rağmen dünyanın her bir yerinde partilerden havai fişek gösterilerine, sokak eğlencelerinden kültürel danslara ve ritüellere kadar birçok farklı şekilde karşıladığı bu günün ortaya nasıl çıktığına bakalım mı?

Yılbaşı ilk kez Jülyen takviminin kullanıldığı yıllarda, ta M.Ö. 45 yılında 1 Ocak’ta kutlandı. Jül Sezar, tahta geçer geçmez Roma takviminin yenilenmesi gerektiğine karar vermişti. M.Ö. 7. yüzyılda kullanılmaya başlanan Roma takvimi ay döngüsünü baz alıyor, ancak mevsimlerin kayması sebebiyle bir düzeltmeye gereksinim duyuyordu.

Jül Sezar İskenderiyeli astronom Sosigenes’ten destek alarak ay bazlı takvim yerine Mısırlılar gibi güneş döngüsünü baz alan bir takvim geliştirdi. Bu döngüye göre bir yıl 365 gün 6 saatti. Bu 6 saatlerin 4 yılda bir Şubat ayına bir gün olarak eklenmesine de yine Jül Sezar karar vermişti. Jül Sezar ve Sosigenes’in hesaplarındaki küçük bir hatayı 1500 yıl kadar sonra fark eden Papa 13. Gregorius, Cizvitli astronom Christopher Clavius’u görevlendirerek yeni bir takvim yapılmasını emretti.

İşte günümüzde kullanılan Gregoryen takvimi bu şekilde, 1582 yılında oluşturuldu ve o zamandan beri 1 Ocak tarihi resmi bir şekilde yılbaşı olarak kutlanmaya başlandı. Peki, yılbaşı deyince bizim aklımıza neler geliyor? Tombala? TRT yılbaşı özel programları? Çeyrek, yarım, tam fark etmez ama mutlaka bir Milli Piyango bileti? Siz yılbaşı deyince aklınıza gelenleri yorum kısmına yazarken biz de yeni yılda hepinize videodaki Şener Şen mutluluğunu diliyoruz…

İyi seneler!

* Video TRT Arşiv'den alınmıştır.