Aileler İçin Deprem Rehberi

deprem

Fay hattı üzerinde yaşayan ve çalışan bizler için deprem her zaman aklımızın köşesinde olan doğal bir afet. Ancak depremi bu kadar yıkıcı yapan doğallığı değil, biz insanlarız. Depremi yıkıcılığını sadece binaların, yolların yıkılması olarak değil; çevrenize, özellikle de çocuklarınıza gösterdiğiniz tepkiler ve korkularla hayatlarının başlangıcındaki bireylerde istemeden oluşturabileceğiniz yıkım olarak da değerlendirmelisiniz.

Deprem saniyeler sürse de etkileri günler, haftalar, hatta aylar boyunca sürebilir. Biz yetişkinler için bile zorlu ve korkulu bir süreçtir. Ancak doğru tepkiler ve yaklaşımla çocuklarınız için daha bilinçli, daha travmasız, daha kolay bir süreci yine sizler mümkün hale getirirsiniz.

Depremden korkan bir çocuğun baş ağrısı, mide bulantısı gibi fiziksel tepkilerin yanı sıra duygusal patlamalar, dikkat ve konsantrasyon eksikliği gibi psikolojik tepkiler verebileceğinin altını çizmek isteriz. Çocuklarınıza destek olabilmek için önce kendinize dönmelisiniz. Kendinize iyi baktığınızdan emin olun, arkadaş ve akrabalarınızla daha çok vakit geçirin ve büyük kararlar almaktan kaçının. Kendinizi fiziksel ve psikolojik olarak iyi hissetmediğiniz sürece etrafınıza, en önemlisi çocuklarınıza gerçek anlamda destek olamayabilirsiniz.

Peki, çocuklara nasıl yaklaşmalı?

  • Çocuklarınızla daha çok vakit geçirmeye çalışın. Soru sormalarının ve endişelerini dile getirmelerinin normal olduğunu söyleyin. Bu endişe ve korkuları birden fazla kez dile getirebilir ve yeni sorular sorabilirler. Sabırla ve destekleyici cevaplar verin.
  • Sohbet edin. Birlikte yemek yiyin ya da yemekten sonra sohbet edebileceğiniz bir vakit yaratın. Sohbet sırasında size sorulan sorulara cevap verdiğiniz kadar o konuyla ilgili çocuklarınızın düşüncelerini de öğrenmeye çalışın. Deprem konusunun ardından çocuklarınızın ilgi alanına göre sohbet konularıyla devam edin. Sadece deprem konuşup sohbeti bitirmeyin.
  • Rol model olun. Yaşam alanlarının değişme ihtimali bile çocuklar için büyük bir stres kaynağı olabilir. Böyle bir kararınız yoksa bile verdiğiniz tepkilerden yanlış çıkarımlar edinmelerini istemezsiniz. Her daim sakinliğinizi koruyun.
  • Çocuklarınızı cesaretlendirin ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlayın. Ailenizi güvende tutmak için elinizden gelen her şeyi yaptığınızı bilmeleri için onlarla konuşun.
  • Haberleri kısıtlayın. Çocuklarınızı depremle ilgili haberleri görebileceği televizyon, internet gibi iletişim araçlarından en azından bir süre uzak tutmaya gayret edin.
  • Sabırlı olun. Çocuğunuz bazı durumları sizin kadar kolay atlatamayabilir, alttan almak zaman zaman size de zor gelse de sabrınızı asla kaybetmeyin.
  • Profesyonel yardımdan çekinmeyin. Çocuğunuzun endişe seviyesinde değişim görmüyorsanız okulundan ya da pedagogdan yardım isteyebileceğinizi her zaman aklınızda tutun.
  • Pozitif olun. En zor durumlarda bile olumlu düşüncenin iyileştirici gücünden yararlanabilirsiniz.