8 Mart Dünya Kadınlar Günü: Soruyoruz #NedenSadeceKadınlar

8Mart2021

Bu Yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde #NedenSadeceKadınlar Sorusunu Sorduk

Dünyada ve Türkiye’de kadınlar, yüzyıllardır ev ve iş yaşamı arasında denge kurabilmek için var güçleriyle çalışıyor. Günümüzde kadınlar ekonomik olarak geçmişe göre daha bağımsız olsalar da dünyanın her yerinde ev işlerine erkeklerden çok daha fazla zaman harcıyor. Kadınların ev işlerine ayırdığı ortalama günlük süre beş saat, yani erkeklerden beş kat daha fazla...

Pandemi ile birlikte kadınların ev işlerine ayırdığı zaman arttı, toplumsal cinsiyet uçurumu daha da büyüdü. Bu süreçte istihdam ve gelir kaybı yaşayan kadınlar, ekonomik olarak derinden etkilendi. Dünyada yaklaşık 2 milyon kadın, özellikle de küçük çocukları olanlar, pandemi nedeniyle işlerinden ayrılmak ve kariyerlerine ara vermek zorunda kaldı. UN Women - Türkiye’de COVID-19 Etkilerinin Toplumsal Cinsiyet Açısından Değerlendirilmesi araştırmasına göre kadınların %15’i ev işleri nedeniyle, %26’sı ise çocuk bakımı görevini üstlendiği için çalışamıyor. Kadınların %14’ü eve kapanmadan dolayı şu an çalışma fırsatı bulamıyor, %46’sının ise kendilerine ait aylık bir geliri yok.

Değişim İçin Sesimizi Çıkarıyoruz!

Çalışanların büyük çoğunluğunu eve kapatan pandemi, toplumun kadınların üzerindeki yükü anlaması için de bir fırsat yarattı. Uzun bir süre boyunca ev işlerinin ne büyük bir yük olduğunun farkına varan bireylerin varlığı, cinsiyet normlarında büyük bir değişiklik yaratma potansiyeline sahip. Şimdi toplumsal cinsiyet eşitliğinin evde başladığını hatırlamanın, aileleri büyük değişimin öncüsü yapmanın tam zamanı! 

Biz Ford Otosan’da çalışma arkadaşlarımıza adil ve eşitlikçi bir iş ortamı sağlamak için çalışıyoruz. Bu ortamı eve de taşıyabilmek için cinsiyet eşitliğinin ev ve bakım işlerini paylaşmakla başladığını hatırlatmak istiyoruz. “Toplumsal cinsiyet rolleri değişseydi ne olurdu?” sorusundan yola çıkan filmimiz ile kadın ve erkek üzerinde şekillenmiş rolleri gözler önüne seriyor ve herkesi sorgulamaya davet ediyoruz. 

Eşit bir gelecek için değişimin bir parçası olmak bizim elimizde… Bu yüzden #EşitİşBölümü diyoruz. Çünkü neden sadece kadınlar ev işlerine vakit ayırmak zorunda? Ve neden sadece kadınlar aile bakımına zaman ayırmak zorunda? Değişime evden ve aileden başlayabiliriz. Eşitlikçi tavır ve eylemleri toplumun her biriminde hayata geçirerek çocuklara da rol model olabiliriz. Cinsiyet eşitliğinin savunulmasında herkes aktif rol oynadığında kimsenin kısıtlayıcı cinsiyet normları tarafından geride durmak zorunda kalmadığı adil ve eşit bir dünyayı mümkün kılabileceğimize inanıyoruz.