2020'nin Teknolojik ve Dijital Trendleri

Hayriye Karadeniz
hayriye karadeniz

Hayriye Karadeniz Dijital Ürünler ve Servisler Lideri

Son birkaç yıldır; teknolojik gelişmeler ve dijital trendler son derece büyük bir hızla gelişip dönüşmekte. İnsanlar, ellerindeki teknolojik imkânlar sayesinde, altyapısına bugün başladıkları bir teknolojiyi, yarın tamamlayarak insanlığın hizmetine sunmuş olabiliyorlar. Oldukça çılgın bir çağda yaşıyoruz öyle değil mi? Sonsuz bir keşif alanı olan bilim ve teknoloji; biz insanların sürekli “Acaba bir sonraki gün ne olacak?” diye büyük bir merakla takipte kalmamızı sağlıyor. Öte yandan bizler de kendi ihtiyaçlarımıza ve ilgi alanlarımıza göre çeşitli teknolojilerin hayalini kuruyoruz. Elbette böylesi bir dünyada, markalar için de “teknoloji geliştiren ve öncü olan” konumda bulunmak ve geleceğin tüketicileri için geleceğin ürünlerini tasarlamak son derece kritik bir konu. Biraz önce teknolojinin gelişimi konusunda hepimizin çeşitli hayalleri ve fikirleri olduğundan bahsetmiştim. Ford Otosan olarak bizim de geleceği şekillendirmek üzere önce hayal ettiğimiz sonrasında ise somutlaştırdığımız pek çok projemiz mevcut. Birçoğunun ise üzerinde çalışmaktayız.

Her yıl, gerek dijitalde gerekse teknoloji alanında çeşitli gelişmeler ve sistemler öne çıkıyor. 2020 ile beraber ise yükselişte olacak, önemi artacak ya da daha sık karşılaşacağımız bazı trendlerden bahsetmek istiyorum.

  1. Bilgisayar Görüşü: “Bilgisayar Görüşü” (Computer Vision) kabaca; bir kamera veya sensör aracılığıyla toplanan görsellerdeki ögeleri, yerleri, nesneleri veya insanları tanımlayıp anlamlandırabilme teknolojisidir. Akıllı telefonlarımızdaki yüz tanıma sistemi ve Google’ın görsel ile arama özelliği bu teknolojiye örnek olarak gösterilebilir. 2020 ile beraberse bu teknolojinin kullanımının daha fazla alana yayılacağı öngörülüyor. Örneğin; otonom otomobillerde, tehlikenin tespit edilip önlem alınması için, üretim hatlarında, hatalı ürünleri ve ekipman arızalarını tespit için kullanılacak. Bu teknoloji biraz “Big Brother”ı andırsa da özellikle üretim alanındaki hataları minimize etmek adına oldukça faydalı.
  2. Kişiselleştirilmiş ve Öngörücü Tıp: Elbette gelişen teknolojinin tıp alanında sağladığı faydalar yadsınamaz. Bu alandaki gelişmeler ile yeni bir terim ortaya çıktı: Kişiselleştirilmiş öngörücü tıp. Akıllı kol gibi giyilebilir cihazlardan toplanan veriler sayesinde, kişide henüz gerçekleşmemiş olası hastalıkların önceden tespit edilip akıllı telefonlar yoluyla kişiyi uyarması tasarlanıyor. Tedavi sırasında ise yine kişiye özel tedavi süreçlerinin uygulanması hedefleniyor. Bu benim de ilgimi son derece çeken bir konu. Çünkü sağlık konusundaki gelişmeler aslında hepimizi yakından ilgilendiriyor. 
  3. Blokzinciri Teknolojisi: Blokzinciri, benim de hem bireysel hem de kurumum adına içinde bulunduğum bir teknoloji. Bu alanda, 2019 yılında yaşanan gelişmelere önceki yazımda detaylıca yer vermiştim. Hemen her ülkenin çeşitli gelişmelerle daha çok önem ve öncelik verdiği blokzincirinin, 2020 ile beraber kullanımı çok daha yaygın bir hâle gelecek. Ülkemizde de bu yıl itibarıyla “alternatif para ve ödeme sistemleri geliştirme” konusundaki çalışmalar hız kazanıyor.
  4. Akıllı Dizi ve Filmler: Geçtiğimiz yıl “Black Mirror”un “Bandersnatch” bölümü ile bir dizinin seyrini belirleme deneyimini yaşadık. Bölümü ve alternatif senaryoları beğenenler, beğenmeyenler oldu fakat buradaki esas nokta bu akıllı ve etkileşimli “Black Mirror” bölümünün sadece başlangıç olduğuydu. Bu yıl, seyirciyi hikâyenin gelişimine dâhil edecek yapımların sayısının artacağı bekleniyor. Beni de kişisel olarak heyecanlandıran bu konuda, daha iyi örnekleri deneyimlemeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
  5. Otonom Otomobiller: 21. yüzyıl başlarından itibaren otomotiv sektörü yeni bir evrim sürecine girdi. Sektörü yeniden şekillendirecek ve bizim de yakından takip edip üzerinde sürekli çalıştığımız bu teknolojiler; bağlı, elektrikli, paylaşımlı ve otonom araçlar olarak sıralanabilir. Özellikle “otonom sürüş” özelliği en çok üzerinde durulan konu. Otonom sürüş teknolojisi, sürücü hatasından kaynaklanan trafik kazalarının önüne geçilmesini, trafik yoğunluğunu azaltmayı, park yeri sorununu ortadan kaldırmayı ve engelli bireylerin trafikte daha fazla yer bulmasını amaçlıyor.

Geleceği şekillendirme konusunda başrolde olmayı hedefleyen Ford Otosan olarak; geçtiğimiz yıl AVL ile güçlerimizi birleştirerek, “platooning-otonom konvoy” teknolojisini geliştirmek üzere yola çıkmıştık. Ve çalışmalarımızın ilk fazını başarıyla tamamlayarak F-MAX ile test sürüşümüzü gerçekleştirdik. Donanım, yazılım ve simülasyon testlerini başarıyla gerçekleştirdiğimiz bu teknoloji ile ülkemizde otonom araç geliştirme faaliyetlerine öncülük etmiş olduk. Bu yılla beraber sektör çapında otonom araç teknolojisi konusundaki atakların hızlanacağını biliyoruz. Tüketici cephesinde ise büyük bir merak ve ilgi söz konusu.

Tüm bu gelişmeleri takip etmekten, şahit olmaktan ve aynı zamanda bir parçası olmaktan büyük bir heyecan duyuyorum. Birlikte şekillendirdiğimiz güzel bir gelecek inşa etmek ise en büyük temennim.