Yeni Tourneo Courier Blackline, Pürenli Yaylası Yolunda…

slider

Keşfedilecek bütün doğal güzelliklerin peşinden giden gezi blogger’ı Mücahit Muğlu, bu kez atladı hafif ticari aracımız Yeni Tourneo Courier Blackline’a, düştü Pürenli Yaylası yollarına… Blogger’ımızın uzun yol hikayesini kendisinden dinlemeye ne dersiniz?

Türkiye’de kamp yapılacak birçok yeri gezmiş birisi olarak hafta sonu kampı için rotamızı Düzce’nin pek bilinmeyen yaylalarına çevirdik. Aklımızda özellikle adını sıkça duyduğumuz Pürenli Yaylası’nı görmek vardı. Pürenli Yaylası’na çıkarken yol üzerinde Efteni Gölü, Güzeldere Şelalesi gibi gizli kalmış güzellikleri görme şansımız da oldu.

Yolculuk boyunca Yeni Tourneo Courier Blackline ile seyahat ettik. Tüm kamp ekipmanlarımızı geniş hacimli bagajına kolayca sığdırdık ve yaylaya çıkış süresince çok keyifli bir yolculuk geçirdik.

Ford Blog’u ve beni takip edenler için rehber niteliğinde olan bu yazıyı hazırlamak istedim.

Pürenli Yaylası’na Nasıl Ulaşılır?

Türkiye’nin neresinden yola çıkarsanız çıkın öncelikle Düzce’nin Gölyaka ilçesine ulaşmanız gerekiyor. Gölyaka’ya ulaştığınızda karşınıza Efteni Gölü ve Güzeldere Şelalesi’nin tabelaları çıkacak. Efteni Gölü, yayla yoluna çıkmadan, hemen aşağı tarafta yer alan bir göl. Yol üzerinde bu göle uğrayarak doğal yaşamı gözleme şansı bulabilirsiniz. Efteni Gölü’nde oturup bir şeyler içebileceğiniz bir tesis ve kuşları gözlemlemek için bir kule yer alıyor. Buraya uğrayıp zaman geçirdikten sonra Güzeldere Şelalesi tabelasını takip ederek devam edebilirsiniz. Pürenli Yaylası’nın yolu, şelaleye varmadan önce yukarı doğru ayrılıyor ama hazır bu yola çıkmışken Güzeldere Şelalesi’ne de uğramanızı tavsiye ederim. Bu şelale Türkiye’nin en uzun şelalesi olarak biliniyor ve yemyeşil ormanlarının ortasında yer alıyor. Uğradığınıza kesinlikle pişman olmayacağınız bir lokasyon. Güzeldere Şelalesi’nden ayrıldıktan sonra dönüş yolunda Orman İşletme Müdürlüğüne ait yapıyı gördüğünüz yerde yukarı kıvrılan yola dönüp, Pürenli Yaylası tabelalarını takip etmeniz gerekiyor. Yaklaşık yarım saatlik bir yolculuk sonunda yaylaya varmış oluyorsunuz.

Pürenli Yaylası’nda Kamp ve Konaklama Bilgileri

Pürenli Yaylası’nda geceyi geçirmek istiyorsanız tek konaklama alternatifiniz kamp yapmak olacak. Çünkü yaylada herhangi bir otel, pansiyon vs. bulunmuyor. Konaklama imkanının olmaması gözünüzü korkutmasın; burası kamp yapmak için en ideal yerlerden birisi. Yayla evlerinin olduğu bölgeye girmeden karşınıza çıkan geniş düzlüklerde rahatça kamp yapabilirsiniz. Evlerin olduğu bölgede kamp yapmaya pek sıcak bakılmayabilir, ama bahsettiğim düzlük kamp için en ideal noktalardan birisi. Zaten diğer kampçıların da aynı bölgede kamp kurduğunu göreceksiniz.

Pürenli Yaylası’nda Yeme İçme

Pürenli Yaylası’nda içilebilecek temiz su bulmak oldukça kolay, fakat yiyecek satın alabileceğiniz bir yer bulunmamakta. O yüzden kalacağınız zaman aralığına göre yanınıza bol bol yiyecek almayı unutmayın.

Pürenli Yaylası’nda Neler Yapılır?

-Pürenli Yaylası’na yakın birçok yayla bulunmakta, bunlara yürüyüşler yapabilirsiniz.

-Özellikle 2 km uzaklıktaki Balıklı Yaylası yürüyerek ulaşmak adına oldukça yakın bir mesafede.

-Fotoğraf makinenizi yanınıza alıp bol bol fotoğraf çekebilirsiniz. Yayla evleri ve ortada bulunan minik gölet oldukça fotojenik.

-Yazıda bahsettiğim gibi yaylada oldukça keyifli bir şekilde kamp yapabilirsiniz.

-Yaylanın saat dilimlerine göre değişen güzelliklerini gözlemleyebilirsiniz.

-Mantar toplamayı sevenler için de mantar çeşidi açısından oldukça zengin bir doğası var.