Yeni Courier Blackline ile Üzüm Bağlarında…

Yeni Courier Blackline

Türkiye’yi karış karış gezmekten yorulmayan gezi blogger’ı Seymen Bozaslan, bağ bozumu vakti geldiğini duyar duymaz atladı hafif ticari aracımız Yeni Courier Blackline’a, düştü Arcadia Bağları yoluna… Gelin, kendisinden bu uzun yolculuğun detaylarını dinleyelim.

Yeni Courier Blackline ile hafta sonu rotamda bu kez Lüleburgaz’ın meşhur Arcadia Bağları vardı. 350 dönümlük bağ arazisinde, dokuz farklı cins üzüm yetiştiren tesisin kurulumundan üretim süreçlerine kadar birçok konuda bilgi sahibi oldum. Tarihi Şarap Yolu olarak bilinen bu topraklarda Çeşmekolu ve Hamitabat Köyleri arasında 150 metre rakımda dikilen Arcadia Bağları; Trakya’nın tam ortasında, karasal iklim özellikleri gösteren, gece gündüz sıcaklık farklarının yüksek olduğu bir konumda yer alıyor. Bu da üzüm yetiştiriciliği için gayet uygun bir zemin anlamına geliyor. Gelin, sizlere biraz üzümden bahsedeyim.

Hasat Ağustosta Başlıyor

Üzüm meselesinde ağustos ve ekim ayları tüm yıl boyunca bağlarda süren çalışmaların en hızlandığı dönem. Bağ bozumu süresince üzümlerin gelişimi gözlemlenir, yapılan ölçümlerle verimi netleşir. Üzümün asidite ve şeker oranlarının ölçülmesi ile birlikte uygunluğuna onay verilirse kesim ve toplama işlemi başlatılıyor. Bu işlem her gün yapılıyor biliyor musunuz? Her gün üzümün değerleri kontrol ediliyor ve yeterli ölçülerde olduğuna kanaat getirilirse, “Haydi, eller makasa!” deniliyor ve toplanıyor.

Bağdan Tesislere Naklin Önemi

Üzümlerin bağlardan tesislere nakli sırasında, üzümün ham halinin canlılığında herhangi bir eksilme veya gerileme olmaması için nakil çok büyük önem taşıyor. Özellikle bağ bozumu dönemi, Türkiye’de ağustos dönemi olduğu için sıcakların üzümlere olan etkisi çok yüksek olabiliyor. Bu sebeple üzümlerin uzun yolculuklarda 13-14 derece sıcaklıkta taşınmasını sağlayan özel soğutmalı araçlar, kısa yolculuklarda ise 18-19 derece civarında klima imkanı veren araçlarda taşınması ciddi önem taşıyor. Bu sıcaklıklarda taşınan üzümlerde alınan şıranın kalitesi ciddi anlamda fark ettiriyor kendisini. Kaliteli şarapların yolculuğunda aracın kalitesi de bu konuda bir tık öne çıkıyor. Bu sebeple Arcadia Bağları’ndan tesislere yapılan kısa yolculukta Yeni Courier Blackline, inanılmaz verim sağladı.

Salkım Ayrımı ve Şarap Yapımına Giriş

Tesislere gelen üzümlerin ilk işlemi, salkımlarından ayrılmak oluyor. Salkımlarından ayrılan üzümler, bu esnada hafiften pres yöntemi ile bastırılır ve şırası ufaktan ortaya çıkacak durumda kalır. Buradan sonraki süreçte ise üzümlerin kırmızı mı yoksa beyaz şarap için mi kullanılacağı değerlendiriliyor ve ona göre ayrı yerlerde toplanıyor. Bu noktadan sonra preslerde sıkılan üzümlerden elde edilen şıra bir süre daha dinlendiriliyor ve devamında eskitme, tatta farklılaştırma, filtrasyon, fermantasyon evrelerini de yaşayan üzümler finalde şişelenerek raflarda yerini alıyor.

Arcadia Bağları ve Bakucha Tesislerinin Yöneticisi Sabri Bey ile yaptığımız kısa konuşmada, “Aracın bu bağlar için çok uygun. Arka bagaj hacmi sayesinde üzüm kasalarını rahatlıkla yerleştirebildik ve 350 dönümlük bir arazide büyük kamyonla çalışamayacağımız için Yeni Courier Blackline bizim için ciddi bir önem taşıyor. Bu aracı düşünebiliriz.” diyerek Yeni Courier Blackline’a tam not verdi.

Bu yazıyı hazırlamamda katkısı olan, bağlarını ziyaret etmeme yardımcı olan Sabri Bey’e çok teşekkür ederim.