Koç Topluluğu ve Ford Otosan’dan Büyük Yatırım

Yeniköy Fabrikası

Yarım milyar dolarlık yatırımla hayata geçirdiğimiz Ford Otosan Yeniköy Fabrikası’nın açılışı ve dünya pazarları için yalnızca Türkiye’de üretilecek olan Ford’un yeni hafif ticari aracı Tourneo Courier ve Transit Courier’in hattan iniş töreni; devletin, Ford’un ve Koç Holding’in zirvesini bir araya getirdi. Çevreci, engelli dostu, teknolojik ve kompakt bir tesis olarak inşa edilen Yeniköy Fabrikası’nda üretilen Tourneo Courier ve Transit Courier yatırımının prototipten üretime kadar tüm aşamaları Ford Otosan mühendislerimiz tarafından gerçekleştirildi. Yeni Transit ile toplam 106 ülkeye ihracat hedeflediğimiz yeni hafif ticari aracımız Courier 46 ülkeye ihraç edilerek, Türkiye ekonomisine katkıda bulunacak.

 

Ford Otosan Yeniköy Fabrikası Açılışı

 

Ford Otosan’ın İnönü ve Kocaeli’nden sonra dünya pazarları için üretim yapacak olan ve yarım milyar dolarlık yatırımla hayata geçirilen Yeniköy Fabrikası’nın açılışı; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Kocaeli Valisi Ercan Topaca ve Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Ford Motor Company Başkanı William Clay Ford, Jr, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Vehbi Koç Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Semahat Arsel, Koç Holding CEO’su Turgay Durak ile Koç Holding, Ford Motor Company ve Ford Otosan üst düzey yöneticileri ile çalışanlarının ve çok sayıda davetlinin katıldığı bir törenle gerçekleşti. Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirilen ve tüm dünya için Yeniköy Fabrikası’nda üretilecek olan Tourneo Courier ve Transit Courier modellerinin de hattan indirildiği törende, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Tourneo Courier’i yakından inceledi.

Ford Otosan Yeniköy Fabrikası Açılışı

 

Bill Ford: Türkiye’de yaptığımız yatırımlardan hepimiz; Ford, Koç ve Türkiye, kazançlı çıktık

 

Ford Motor Company Yönetim Kurulu Başkanı William Clay Ford, Jr törende yaptığı konuşmada; “Doksan yıla yakın bir süredir Ford ile Koç arasındaki ilişki hız kesmeden güçlenmeye devam etti. Bu iki şirket arasında ortaklıktan öte bir şey var, o da; her ikisi de en baştan güçlü bir gelecek vizyonuna sahip iki büyük aile işletmesinin bir araya gelmesi. Bu, otomotiv endüstrisinde duymaya alışık olmadığımız uzun soluklu ve başarılı bir ortaklık. Bu başarı ancak güven ve saygı ile elde edilebilecek bir birliktelik. Türkiye’de yatırımlar yaptık ancak bunun da ötesinde sağlam bir dostluğa yatırım yaptık ve bundan hepimiz; Ford, Koç ve Türkiye, kazançlı çıktık” dedi.

 

Ford Otosan Yeniköy Fabrikası Açılışı

 

Ali Y. Koç: “Tarihimizin en büyük yatırım döneminden geçiyor ve ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ediyoruz”

 

Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Y. Koç konuşmasına Soma’da yaşanan maden felaketinde yaşamını yitiren madencilerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabır, yaralanan vatandaşlarımıza da acil şifalar dileyerek başladı.

“Koç Topluluğu olarak bugünümüzü ve geleceğimizi inşa ederken, bize ışık tutan, yol gösteren, en temel ilkelerimizden biri, kurucumuz merhum Vehbi Koç’un ‘Ülkem varsa ben de varım’ sözüdür” diyen Ali Y. Koç, konuşmasına şöyle devam etti: “Kurucumuzdan miras kalan bu felsefe ile ilk günden bu yana ülkemiz için çok çalışmak, yatırım yapmak, üretmek, istihdam sağlamak ve vergi vermek ana düsturumuz oldu. Her zaman uzun vadeli bir bakış açısı ve Türkiye’nin geleceğine duyduğumuz güven ve inançla, yarattığımız katma değeri geliştirmeye odaklandık. Ülkemizin kalkınması, üretimi, ihracatı, Ar-Ge faaliyetleri ve vergi sıralaması içinde aldığımız payı ve öncü rolümüzü hep daha da ileri taşımak için çalışıyoruz. Şirketlerimizin, sürekli olarak bu alanlarda listelerin ön sıralarında yer almaları ve aldıkları ödüller bizi hem gururlandırıyor hem de motive ediyor. Koç Topluluğu olarak daima ‘geçmişimiz de yarınımız da Türkiye’de’ dedik. Her zaman kısa vadeli dalgalanmalar yerine, uzun dönemli hedeflere odaklanmaya özen gösterdik. Tarihimizin en büyük yatırım dönemini yaşarken, ülkemizin geleceğine yatırım yapmaya devam ettik ve ediyoruz. Bu doğrultuda, Koç Topluluğu olarak 2012 yılında 4,9 ve 2013 yılında 6,4 olmak üzere iki yılda toplam 11,3 milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Aynı dönemde gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge yatırımlarımız 1,25 milyar TL seviyesindedir. Tüm otomotiv şirketlerimize yaptığımız yatırımlar ise, 2010 yılından bu yana, 10 milyar TL’yi bulmuştur. Bu rakamlar, Türkiye otomotiv sektöründe yapılan en büyük yatırımlardır. Gelecek yıllarda da, hali hazırda onaylanmış projelerimiz ile yatırımlarımızı aynı hızda sürdürmeyi hedefliyoruz.”

 

Ford Otosan Yeniköy Fabrikası Açılışı

 

 

 

Ford Otosan Yeniköy Fabrikası Hakkında Bilmek İstedikleriniz:

 

  • Ford Otosan’ın Gölcük Fabrikası’ndan 13 yıl sonra Türkiye’nin ilk otomotiv fabrikası yatırımı
  • Yeniköy Fabrikası’nın temeli 19 Mart 2012’de atıldı
  • 70 bin metrekarelik kapalı alana sahip
  • Courier hafif ticari araç geliştirme proje süresi 40 ay sürdü
  • Eş zamanlı yeni fabrika inşaatı 16 ay gibi kısa sürede tamamlandı
  • Fabrikanın inşası, donanımı ve Courier üretimi için toplam 511 milyon dolar yatırım yapıldı
  • Yıllık üretim kapasitesi 110 bin adet
  • Ford Otosan’ın yıllık üretim kapasitesi 415 bin adede yükseldi
  • Ford’un dünyadaki en önemli hafif ticari araç üretim üslerinden biri
  • Ford’un B platformundaki ilk hafif ticari aracı Tourneo Courier ve Transit Courier modellerinin dünyadaki tek üretim sistemi
  • Türkiye’de ilk kez kullanılan 3wet boya sistemi
  • Ford Avrupa’da ilk kez kullanılan Dry-Scrubber teknolojisi
  • Üretim hatlarında yaklaşık 130 adet son teknoloji robot
  • Hat kurulumu Ford Otosan mühendisliği ile gerçekleştirildi

 

 

Ford Tourneo Courier ve Transit Courier Hakkında Bilmek İstedikleriniz

 

  • Ford Otosan mühendisleri tarafından geliştirildi
  • Courier projesinde 490 mühendis görev aldı
  • Proje 40 ay gibi sektörde rekor sürede tamamlandı
  • Üretim aşamasına kadar 175 prototip çalışması yapıldı
  • 3.800’den fazla farklı testte 1,6 milyon kilometre katedildi
  • Tüm dünya pazarları için sadece Yeniköy Fabrikası’nda üretilecek
  • Ford’a daha önce yer almadığı yeni bir segmentin kapılarını açacak
  • 3’ü Türkiye’ye yeni gelen toplam 97 tedarikçi ile iş birliği
  • 160 milyon dolar yan sanayi yatırımı
  • Proje özelinde 13 patent başvurusu
  • %60 yerlilik oranı, %70 üzerinde yerlilik hedefi