FOSAT İle Huzura Dalış [Röportaj]

Ford Otosan

Sualtı dünyasını keşfetmemizi sağlayan Ford Otosan Sualtı Topluluğu (FOSAT) ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Doğal güzellikleri korumak adına sosyal sorumluluk projeleriyle oldukça dikkat çeken topluluğun sıradaki hedefi; engelsiz dalış.

 

 

Sualtının bütün güzelliklerini yaşayarak, günlük hayatın stresi ve gerginliğinden uzaklaşmak isteyenlerin ilk tercihi sualtı dalışıdır. Suyun metrelerce altında olağanüstü bir doğaya tanık olurken, takım ruhunun güven duygusu sarar içinizi… Ford Otosan Sualtı Topluluğu da işte bu takım çalışmasının en iyi örneklerinden biri. Özellikle çevre temizliği konusunda hassasiyet gösteren ve kurumsal sosyal sorumluluk projelerinde her fırsatta yer alan Ford Otosan Sualtı Topluluğu’nun (FOSAT) yeni yönetim kurulu başkanı Evrim Tüfenkçi ve başkan yardımcısı Murat Aktaş ile topluluğun faaliyetlerini, sosyal sorumluluk projelerini ve kıyılarımızdaki son durumu konuştuk.

 

FOSAT’ın açılımı nedir?

 

FOSAT, Ford Otosan Sualtı Topluluğu’dur. Yıl içerisinde çalışanlarla organizasyonlar düzenleyerek insanlara sualtını sevdiren, dalış eğitimleri düzenleyen ve düzenledikleri organizasyonlar ile sualtını insanlara tanıtan bir organizasyondur.

 

Neden kulüp olarak faaliyet yürütmüyorsunuz?

 

Çünkü kulüp olmak için gerekli federasyon kaynaklı evraklara ihtiyaç var. Biz gönüllü olarak bu işi yaptığımız için sualtı topluluğuyuz. Herhangi bir dalış eğitimi verme yetkimiz yok. Ama bu yetkiye sahip olan kulüplerle anlaşarak, çalışanlarımıza bu etkinliklerden yararlanma fırsatı sağlıyoruz.

 

FOSAT’ın kaç üyesi bulunuyor?

 

Şu anda web sitemize üye olan 350 çalışanımız var. Ama hepsi aktif değil. Bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi daha fazla arkadaşımızı aktif olarak topluluğumuzda görmek. Bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

 

 

FOSAT’ın geçtiğimiz günlerde yeni yönetim kurulu belirlendi. Yeni yönetiminizin hedeflerinden bahseder misiniz?

 

Şimdiye kadar senede 1-2 gezi düzenleyebiliyorduk. Dolayısıyla çok aktif bir üye ve yıllık plan oluşturulamıyordu. Bunun nedeni; arkadaşlarımızın fazla bir ekiple çalışamadıkları içindi. Biz; yeni bir tüzük ve yönetim kurulu kararları ile İnsan Kaynakları Direktörlüğü’nden alınmış yıllık organizasyon şekliyle daha çok çalışanımıza ulaşmayı hedefliyoruz. Bizim amacımız sadece sualtını insanlara tanıtmak değil, bunun yanı sıra sosyal sorumluluk projelerine de katkıda bulunmak.

 

Bu farkındalığı nasıl sağlayacaksınız?

 

Çevre temizleme etkinlikleri, engelsiz dalış üzerine çalışmalar yapacağız. Bunun yanı sıra 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde de FOSAT olarak çeşitli etkinliklere katılacağız.

 

Topluluğa üye seçiminde ne gibi özellikler aranıyor?

 

İlk olarak internet portalımızdaki Sualtı Topluluğu sayfamıza girerek, üye olunması gerekiyor. Sualtını seven ya da tanımak isteyen herkes topluluğa üye olabilir. Üye olan herkes dalıcı olmak zorunda değil. Deneme dalışlarıyla bizimle beraber gezilere katılabilirler. İleriki dönemlerde isterlerse dalıcı olabilirler. Ford Otosan çalışanlarının yakınları da FOSAT’a üye olabilir, etkinliklere katılabilirler.

 

 

Dalış yapmak masraflı bir aktivite mi?

 

Dalış, eskisi gibi çok pahalı bir aktivite değil artık. Özellikle bizim yönetim olarak, aldığımız fiyat teklifleriyle çok daha ucuz bir hale gelebiliyor. Şirketimiz de bu konuda destek veriyor. Kıyı kentlerine yaptığımız gezilerde bize ulaşım desteği vererek, bu gezileri daha az maliyetle yapmamızı sağlıyor. Dolayısıyla gezilerimiz piyasada yapılabilecekten çok daha ucuz bir maliyete gerçekleşebiliyor.

 

FOSAT, bu zamana kadar nerelere dalış gezileri düzenledi?

 

Ayvalık’tan başlayarak, Fethiye, Bodrum, Marmaris ve Kaş’a geziler gerçekleştirdik. Bu yıl da gezilerimiz Fethiye ile başladı. Önümüzdeki günlerde daha ucuz maliyetli olarak, Kefken ve Kerpe’ye gezi düzenleyeceğiz. 17 Ağustos tarihinde de Gölcük’te dalış gerçekleştirdik. Daha sonra Ayvalık ve Bodrum’da daldık. Şimdi de Kaş’a dalış gezileri planlıyoruz.

 

 

Kurumsal sosyal sorumluluk projelerine yönelik ne gibi çalışmalar yürüteceksiniz?

 

Çoğu insan sualtına eğlence için başlayabiliyor. Ama bu dünya ile tanıştıktan sonra insanların çevreye karşı duyarlılığı artıyor. Doğal güzellikleri gördüğünüzde, o bölgeye atılmış çöpleri gördüğünüzde ya da 2 sene önce gördüğünüz balıkları 2 sene sonra görmediğinizde çevreye karşı duyarlılığınız gelişiyor. Bu nedenle de çeşitli projeler gerçekleştirilerek, çok sayıda projeye imza atacağız.

 

Ülkemiz, doğal kaynakları açısından sualtı dalışı için oldukça uygun bir konumda yer alıyor. Siz de uzun yıllardır, çeşitli dalışlar gerçekleştiriyorsunuz. Sizce kıyılarımız ne durumda?

 

Denizlerimizde çeşitlilik hızla azalıyor. Bunun da küresel ısınma ile ilgili olduğunu düşünüyoruz. Örneğin Kaş bölgesinde eski balık çeşitliliğini göremiyoruz. Bilimsel olarak da bunun araştırmaları yapılıyor. Kirlilik de ayrı bir sorun. Özellikle Marmara ve Karadeniz kıyılarında kirlilik çok. Biz yapacağımız etkinliklerle bu sorunlara dikkat çekeceğiz.

 

Çalışanlar neden FOSAT’ı tercih etmeliler?

 

Sualtı dalışı iş stresini tamamen bitiriyor. Dalış ile tamamen farklı bir ortama giriyorsunuz. Sualtında yaşayan canlıların ortamına giriyorsunuz. Dış dünyanın sesinden uzaklaşabildiğiniz ender spor dallarından biri, doğal bir terapi. Bizim havamızın sesi bile bile huzur verir. Yerçekimi de olmadığından özgürce haraket edebilirsiniz.

 

 

FOSAT’a üye olan çalışanlar ne kadar mesafede dalış gerçekleştiriyor?

Türkiye Sualtı Federasyonu tarafından verilen balık adam olma yeterlilik belgesi ile birlikte 5-6 metrede eğitmen eşliğinde dalışlar yapabiliyoruz. 1 yıldız alan arkadaşlar 18 metreye kadar dalış yapabiliyorlar.

 

SUALTI DALIŞI, DIŞ DÜNYANIN SESİNDEN UZAKLAŞABİLDİĞİNİZ ENDER SPOR DALLARINDAN BİRİ, DOĞAL BİR TERAPİ.

 

Yönetim Kurulu Başkanı:

Evrim Tüfenkçi

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı:
Murat Aktaş

Yönetim Kurulu Üyesi:

Ender Topuz

Yönetim Kurulu Üyesi:

Nihan Asyalı

Yönetim Kurulu Üyesi:

Fatih Kaşka

Yönetim Kurulu Üyesi:

Emre Uylukçuoğlu

Yönetim Kurulu Üyesi:

Seçil Bilge