EBRD’den “Cinsiyet Eşitliği” Ödülü Aldık!

slider

Koç Holding’in başlattığı “Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” kampanyasını ve He For She girişimini destekleyen, imzaladığı “İş’te Eşitlik Bildirgesi” ile kadınların ekonomiye katılımını artırma taahhüdü veren Ford Otosan, iş hayatında cinsiyet eşitliği için yaptığı çalışmalarla Avrupa Kalkınma ve İmar Bankası – EBRD’den “Cinsiyet Eşitliği” ödülü kazandı.

Londra’da düzenlenen törenle ödülü teslim alan Ford Otosan Genel Müdürümüz Haydar Yenigün, Türkiye’yle ilgili istatistiklerin dünya ortalamalarının çok altında olduğunu ve erkeklerin hakimiyetinde olan bir sektörde kadın iş gücünü artırmak gibi zorlu bir görevi yerine getirmeye çalıştıklarını belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çalışma hayatında cinsiyet ayrımcılığının önlenmesi için çalışıyor ve kadın istihdamını destekliyoruz. Ancak bu sayede ekonomik büyüme ve toplumsal dengenin sağlanacağına inanıyoruz. Kadınlara pozitif ayrımcılık yaklaşımımız doğrultusunda işe alımdan başlayarak tüm insan kaynakları süreçlerimiz boyunca cinsiyet ayrımcılığının engellenmesini sağlıyoruz. Çalışanlarımızın toplumsal cinsiyet eşitliği sorunları karşısında başvurabileceği mekanizmalar kurduk. Kadın çalışanların kişisel yetkinliklerinin geliştirilmesine öncelik veriyor ve potansiyel kadın yönetici havuzu oluşturarak, üst yönetimde görev almalarına yönelik uygulamalar yürütüyoruz. İş dünyasında kadının yerini daha da kuvvetlendirmek için attığımız bu adımların, sektör genelinde de örnek alınması için çalışıyoruz. 2013 ve 2014 yıllarında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü tarafından “Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” kategorisinde ödüllendirildik. 2015 yılında hayata geçirdiğimiz istihdamda pozitif ayrımcılık politikamız doğrultusunda ofis çalışanlarının işe alımlarında her 2 kişiden 1’inin, üretim çalışanlarının işe alımlarında ise her 4 kişiden 1’inin kadın olmasını hedefledik. İlk yıl %36 performans gösterdik. Aynı hedef doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Yenigün konuşmasında, Türkiye genelinde %25’in altında olan kadın mühendis iş pazarını büyütme amacıyla başlattıkları kurumsal sosyal sorumluluk projesiyle ilgili bilgi de verdi: “Toplumda mühendisliğin; özellikle de makine ve elektrik-elektronik branşlarının erkek mesleği olduğuna dair yaygın bir kanı olduğunu görüyoruz. Biz de bu önyargıyı yıkmak için ‘Bal Arıları Mühendis Oluyor‘ adlı bir sosyal sorumluluk projesi başlattık. Bu projeyle, mesleklerin cinsiyetinin olmadığı konusunda lise öğrencilerinin farkındalığını artırmayı amaçlıyoruz. Mühendisliğin kadınlar tarafından da seçilebilecek bir meslek ve Ford Otosan’ın da en iyi işverenlerden biri olduğunu, öğrencilere, öğretmenlere ve ebeveynlere anlatarak, teşvik ediyoruz. Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği’nin iş birliği ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle bu farkındalık projesini Türkiye’nin 81 iline götürmeyi hedefliyoruz. Geçtiğimiz dört ayda 16 şehre gittik ve toplamda 4000 öğrenciye ulaştık. Hedefimiz bu sayıyı 81 ilde toplam 16200 öğrenciye çıkarmak.”