Çalışanlarımız Buluşlarıyla Rekor Kırmaya Hazırlanıyor

Ford

Araçlar su kaynağı olabilir mi? Bu soru, Peru’nun başkenti Lima’da nemi içilebilir suya dönüştüren bir billboard olduğunu duyan çalışanımız Doug Martin’in kafasını uzun bir süre kurcalamış.

Araç klimalarında yoğunlaşan su normalde yola damlayarak akıp gider. Ancak, bu su belki de farklı bir amaç için kullanılabilir. Martin, iş arkadaşı Rollinder ile birlikte bu fikri hayata geçirmek için uğraştı ve sonunda klimadaki suyu toplayan, filtreleyen ve musluktan akması için pompalayan bir prototip sistem yarattı.

Martin ve Rollinger’in buluşu, son yıllarda birçok Ford çalışanının ürettiği yeniliklerden sadece birkaçı. Yeniliklerdeki artışın, 2016’da rekor seviyeye ulaşarak 6000 buluş sayısını geçmesi bekleniyor.

Ford’da sayısı artan sadece buluşlar da değil. Geçen yılın başından beri buluş üreten bireysel Ford çalışanlarımızın sayısı ilk kez 3500’ü geçti.

Ford Yönetici Başkan Yardımcısı Raj Nair’e göre; “İlk buluşlarını yaratan mucitlerin sayısındaki ciddi artış, tüm iş alanlarımızda inovasyona önem vermemizden kaynaklanıyor. Ayrıca, tüm şirkette yeni fikirler arayan ve çalışanların katkılarıyla bu fikirleri ne kadar ilerletebileceğimize bakan global inovasyon yarışmalarımızı artırdık.”

Yolluk Suyunuz Hazır

Martin, işe koyulurken içme suyunun ne kadar değerli olduğunu asla unutmamış; “Boşa akan bütün su faydalanılmak üzere toplanmalı. Gerçek vizyonum, uzun vadede bu fikrin Orta Avustralya’daki gibi suya ulaşamayan insanlara içme suyu sağlayabileceği. İkiz kızlarımı gururlandırmak ve dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için çabalıyorum.”

Martin, bir aracın saatte yaklaşık 2 litre su üretebileceğini söylüyor. Bu miktar yaklaşık 4 şişe suya denk geliyor. Eğer bu suyu araçta üretebilirsek içme suyu almak için yolda verdiğimiz molaların sayısını azaltabiliyoruz. Ayrıca, doğaya daha az plastik şişe atmış oluyoruz.

Buluşun faydaları bununla da bitmiyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre her 10 kişiden 1’ini etkileyen global su krizini çözmeye de yardımcı oluyor. Bu sayede temiz içme suyu olmayan milyonlarca insanın hayatı değişiyor.

Buluş üretmeyi çok seven çalışanımız Martin’in otomotive dair yaklaşık 70 patenti bulunuyor. Mucidimiz ve 22 yıllık çalışanımız Martin, ilerde insanların; “Bu kadar suyu harcamış olduğumuza inanamıyorum!” dediği günlerin hayalini kuruyor.

Kaynak