Bilimin Işığında Geliştirilen Araçlar

ford2-thumb

Ford’un bünyesinde bulunan bir laboratuvar, Dünya’nın Güneş etrafındaki dönüşünü taklit eden bir ortam oluşturuyor. Laboratuvarda kullanılan 6,000 watt gücündeki ışıklandırma sistemi Dünya’nın Güneş etrafında dönüşünü taklit ediyor.

Peki, bu güneş ışığı simülasyonunun ne amaçla kullanıldığını merak ediyor musunuz?
Bu yapay ortam sayesinde Ford mühendisleri araçları içten ve dıştan günün çeşitli zamanlarında farklı birçok açıdan inceleyebiliyorlar.

 

Ford Laboratuarı

 

 

VPEL (Visual Performance Evaluation Lab) tasarımcıları ve mühendisleri böylece sürücünün gözünden bazı sorulara yanıt bulabiliyorlar. Örneğin, ışık yansıdığında gösterge paneli rahatça görülebiliyor mu? Yansıma oluşuyor mu? Siyah deri kaplamalar gün ışığında füme gibi farklı tonlarda görüyor mu? Bu ve benzer tespitler laboratuvar ortamında kolayca yapılabiliyor ve tasarımcılar parçaların renk ve desenlerini kolayca optimize edebiliyorlar. Bu incelemeler özellikle parlak yüzeyler kullanılan düğmeler, klima kumandaları, radyo ve navigasyon sistemleri gibi ön konsol parçalarının tasarımında etkin rol oynuyor.

 

Eskiden VPEL bu testleri gerçekleştirmek için araçları gün ışığının farklı olduğu hava koşullarında dışarı çıkararak test etmek zorunda kalıyordu. Ama bu yapay test ortamı sayesinde artık bu testleri gerçekleştirmek çok daha kolay ve aynı zamanda da tasarruflu.