Akıllı ve Güvenli Otomobiller

514307.thumbbb

Otomotiv sektörünün öncüsü olarak güvenlik bizim için her şeyden önemli! Artan nüfusa karşı aktif emniyet teknolojileri üzerindeki kazaların azalmasında rol oynayabilecek, “altyapıdan araca” teknolojisinde araştırmaları ilerletmek için akıllı kesişim inşa ediyoruz. Yol altyapısıyla kablosuz bir şekilde haberleşebilen bağlantılı arabalar sayesinde önümüzde 5-10 sene içinde sağlıklı sürücü kaynaklı trafik kazalarında %80’e kadar azalma olabilir.

 

Yepyeni Focus ile sürücüler ‘aktif şehir içi güvenlik sistemi, ‘şeritte kalma yardımcısı’, ‘trafik işareti tanıma’ ve ‘kör nokta yardımcısı’ gibi sınıfında ilkleri temsil eden üstün sürüş desteklerinin yanısıra, Ford mühendisleri, insan hayatını koruyacak yeni teknolojiler geliştirmeye de devam ediyorlar.

 

Ford Focus

 

Ford ayrıca, kaynağı Avrupa Birliği Komisyonu’yla ortak olarak sağlanan ‘DRIVE C2X’ projesi çerçevesinde Avrupa’da kablosuz haberleşme sistem ve uygulamalarının uyumlu çalışması ve standartlaştırılmasına katkıda bulunuyor. DRIVE C2X, Avrupa’da C2X haberleşme teknolojisinin sürüşe uygulanması ve değerlendirilmesinin kısaltılması anlamına geliyor.

 

Ford

 

Proje detaylarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

 

Akıllı kavşak, sürücülerin kırmızı ışıkta geçmek gibi tehlikeli davranış biçimlerini uyarmak üzere özel olarak donatılmış test araçlarıyla haberleşme özelliğine sahip. Aynı zamanda sistem, potansiyel tehlikeleri değerlendirmek adına trafik işaretleri durumu, GPS verilerini ve dijital haritaları değerlendirerek bilgiyi araçlara ulaştırabilen bir teknolojiye de sahip. Sistem, durmanın gerekli olduğunu ve sürücünün zamanında yavaşlamadığını belirlemesi durumunda sürücüye görsel ve işitsel uyarılar veriyor. Böylece kavşaklarda tehlikeleri tespit etmek konusunda sürücüye son derece önemli bir ‘üçüncü göz’ sağlanmış oluyor.

 

Trafik işaretlerinin araçlara mesaj göndermesi ve araçların birbirleriyle haberleşebilmesi bilim-kurgu filmi gibi görünebilir. Ancak Ford, sadece araç güvenliği sağlamakla birlikte bu yolla trafik sıkışıklığının da azalması yönünde büyük adımlar atılacağına inanıyor. Bu sistemi uygulanabilir kılmak ve tüm araç sahiplerinin kullanabilecekleri bir kablosuz altyapının oluşturulması sandığınızdan çok daha yakında gerçekleşebilir!